Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening te verbeteren en om je zaken aan te bieden die beantwoorden aan jouw voorkeuren. Als je verder surft, zijn wij van mening dat je ons toelaat ze te gebruiken. Je kan de instellingen wijzigen of meer informatie verkrijgen op onze Gebruiksvoorwaarden & Cookies Policy.

Sluiten


OK
Sluiten

Error


Lyreco Office & Work Solutions


Het productieproces van papier

Papier maakt deel uit van het dagelijks leven, zowel privé als professioneel. Het wordt gemaakt van 1 basisgrondstof, hout. Maar hoe wordt die stevige boom in het bos nu eigenlijk precies omgezet in dat zo vertrouwde maar delicate eindproduct? Op deze pagina proberen we je in een eenvoudig schema wegwijs te maken in het productieproces.

Grondstof: hout

Hout is een hernieuwbare grondstof voor de pulp- en papierindustrie en komt tegenwoordig altijd uit duurzaam beheerde bossen.

H1    Ontschorsing & versnippering
Schors kan niet gebruikt worden in het papierfabricatieproces. Nadat de boomstronken zijn ontschorst, wordt de schors gebruikt om energie op te wekken en worden de boomstronken versnipperd.

H2A  Chemisch verpulpen
De houtschilfers worden vervolgens gekookt om de lignine te verwijderen. De verbranding van de bijproducten maakt het volledige proces
energie-zelfvoorzienend.

H2B  Mechanisch verpulpen
De houtschilfers worden tegen elkaar aangewreven om de vezels te scheiden. Deze pulp wordt gebruikt om groot volume papier te maken zoals kranten- en magazinepapier.

Het productieproces van papier

Grondstof: oud papier

Ook oud papier is een belangrijke grondstof voor de pulp- en papierindustrie. Afhankelijk van de mate van bedrukking krijgt oud papier een kwaliteitsaanduiding mee. Verschillende soorten papier hebben ook verschillende soorten vezels. Dat heeft nadien een invloed op de karakteristieken van het papier. Al dan niet moeten er nieuwe vezels toegevoegd worden.

Het productieproces van papier

P1    Pulping
Oud papier wordt opgelost in water tot pulp om de verschillende vezels te scheiden.

P2    Ontinkting
De pulp wordt gekookt zodat men lijm en inkt kan afromen. Dat garandeert een hogere witheid nadien.

Het fabricageproces: papier maken

Het productieproces van papier

3. Reinigen/bleking
Vervolgens worden de vezels gewassen, gecontroleerd en gedroogd. De pulp kan rechtstreeks gebruikt worden of verder gebleekt worden tot wit papier.

4. Headbox
De headbox spuit de brij van water en vezels door een dunne horizontale spleet over de hele breedte van de machine op een draaiende draadzeef.

5. Omvorming tot papier
De papierpulp is tot 100 keer zijn eigen gewicht verdund. De vloeibare vezelpap wordt vervolgens door de machine verwerkt.

6. Zeefsectie
Het water wordt vervolgens gedraineerd in deze sectie. De vezel vormt en zet zich tot een dunne mat.  Dat proces noemt men de ‘velvorming’.

7. Perssectie
In de perssectie wordt tot 50 % van het water uit de ‘mat’ geperst door middel van grote rollen.

8. Droging
Een opeenvolging van verschillende verwarmde cilinders (>100° C) verwarmen het blad zodat dit verder droogt tot de vochtigheid slechts 2 à 4 % bedraagt.

9. Coating
Hier wordt eventueel een coating aangebracht op het oppervlak van het papier. Een meervoudige herhaling van dat proces verbetert de printeigenschappen van het papier. Topkwaliteit papier is tot 3 keren gecoat.

10. Afwerking
Na al deze stappen wordt het papier op bobijnen gewonden of versneden in vellen en verpakt zodat het klaar is voor gebruik.

De beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw werkomgeving