Používáme cookies, abychom zlepšili naše služby a abychom Vám mohli poskytnout nabídku odpovídající Vašim preferencím. Pokud budete pokračovat v prohlížení, budeme to považovat za souhlas s jejich používáním. Pokud chcete změnit Vaše nastavení nebo získat více informací, klikněte zde - Podmínky používání & Cookies Policy

Zavřít


OK
Zavřít

Error


Čekejte, prosím


Co potřebujete vědět před výběrem popisovače

Používáme je téměř denně: ve výrobě na označení komponent, v medicínských zařízeních na označení vzorků; píšeme jimi na výlohy obchodů, zaznamenáváme nápady na tabule a flipcharty, zvýrazňujeme si jimi důležitý text v dokumentech. Používají je manažeři, umělci, učitelé, pracovníci v továrnách, ve skladech, na stavbě či v laboratořích.

Řeč je o popisovačích, které se staly součástí našeho pracovního i soukromého života. Na trhu je obrovské množství popisovačů a rozhodně není jednoduché vybrat si ten správný pro naše účely.

Co je důležité při výběru popisovače? Určitě je třeba se zamyslet, kde a jak budeme popisovač používat, na jaký povrch a v jakých podmínkách s ním budeme psát.

Nejčastější chyby při používání popisovačů

Pokud popisovač nepíše, příčin může být několik. Nejdříve si zkontrolujte, zda máte vhodný popisovač na povrch, na který chcete psát. K čemu je určen zjistíte mimo jiné z názvu, který je uveden přímo na popisovači.

Velmi důležitý je způsob skladování. Popisovače byste měli skladovat v horizontální poloze, avšak krátkodobě mohou být uloženy i vertikálně hrotem vzhůru. Vyhněte se skladování hrotem dolů, protože barevné pigmenty by mohly vytvářet hrudky, které se následně zachytí ve vláknech hrotu a ucpou jej.

Má Váš popisovač vyměnitelný hrot? Zkuste nahradit poškozený hrot a Váš popisovač můžete používat dále. Náhradní hrot je levnější a ekologičtější alternativa k výměně celého popisovače.

Pokud vám přestal psát tzv. pumpovací popisovač, tedy s pumpovacím systémem, zkuste s popisovačem zatřást. Pokud byl popisovač skladován jinak než v horizontální poloze, tak se mohly vytvořit pigmentové hrudky, které je třeba „rozbít“. Teprve po důsledném zatřesení zkuste napumpovat hrot.

Problém s vyschlými popisovači můžete vyřešit i tak, že zvolíte popisovače, které můžete nechat otevřené, tedy bez uzávěru, i po dobu několika dní a inkoust nevyschne.
Ekologie a popisovače
Na trhu s popisovači najdete kromě těch jednorázových i velké množství ekologických popisovačů, popisovače znovu naplnitelné, s vyměnitelnou náplní i popisovače recyklovatelné či vyrobené z recyklovaných materiálů.

V čem se liší ekologický popisovač od standardního? Ve většině případů technologií, na které funguje, způsobem výroby, surovinami, z nichž je vyroben a způsobem recyklace. Kvalita popisovačů, které jsou vyrobeny z opakovaně použitelných zdrojů, je stejně vysoká jako u běžných popisovačů. Zároveň se výrobci snaží začlenit etičtější způsoby výroby.

U jednorázového popisovače je recyklace komplikovaná, v mnoha případech až nemožná. Zátky jsou pevně přivařeny k tělu popisovače, jeho obal je znečištěný potiskem a inkoust v nádržce je pro přírodu toxický. Proto vám nezbývá nic jiného, než je vyhodit do smíšeného odpadu.

Skvělou iniciativou ke snižování odpadu na skládkách jsou běrné boxy na použité popisovače. Naplněné sběrné boxy pak putují zpět k výrobci, který tento odpad zpracuje vlastním způsobem.
Blue Angel
EU Ecolabel
FSC
Lyreco Green Tree
Přestože jsou recyklovatelné popisovače dražší než jednorázové, jejich vyšší cena je investicí do udržitelnosti a budoucnosti naší planety. Tyto ekologické varianty můžete snadno identifikovat díky certifikátům, kterými jsou označeny – Blue Angel, EU Ecolabel, FSC certifikát či zelený stromek.
Také můžete volit opětovně plnitelné popisovače – ať už přes tzv. kapilární systém, kdy je hrot namočen do inkoustu, nebo takové, které mají vyměnitelnou náplň.

Na trhu najdete také ekologické popisovače, které můžete kompletně recyklovat – tělo i inkoust s hrotem jsou biologicky rozložitelné a můžete je s čistým svědomím vyhodit do kompostéru.