Používáme cookies, abychom zlepšili naše služby a abychom Vám mohli poskytnout nabídku odpovídající Vašim preferencím. Pokud budete pokračovat v prohlížení, budeme to považovat za souhlas s jejich používáním. Pokud chcete změnit Vaše nastavení nebo získat více informací, klikněte zde - Podmínky používání & Cookies Policy

Zavřít


OK
Zavřít

Error


Čekejte, prosím


Co potřebujete k efektivnímu balení zásilek?

Balicí páska

Je v zájmu všech zúčastněných stran (odesílatel, přepravní společnost a příjemce), aby byl vnější obal balíku důkladně uzavřen. I přes výskyt alternativních řešení balení (dozvíte se níže) je nejspolehlivější a nejrozšířenější metodou uzavírání balíků balicí páska. Jak a podle čeho si však vybrat tu správnou?
 

Typ lepidla

Balicí pásky se rozlišují typem použitého lepidla, které má rozhodující vliv na lepící vlastnosti pásky a samotnou práci s páskou. Při nákupu lepicí pásky je dobré zvážit pro jaký účel a v jakých podmínkách se bude používat.

Známe 3 základní typy lepidel: akrylátové, hotmelt a solvent.

Akrylátové lepidlo

Akrylátové lepidlo na vodní bázi je u balicích pásek používáno nejčastěji. Pokud jste v minulosti používali balicí pásky s akrylátovým lepidlem, mohli jste si všimnout, že nelepí okamžitě a lepidlo na povrch přilne až po několika hodinách. S takovými páskami lze pracovat v teplotách od 18 °C, takže nejsou vhodné pro práci v exteriérech nebo v nevytopených prostorách. Odvíjení je hlučnější oproti ostatním typům lepidel. V porovnání s ostatními typy lepidel má akrylátové lepidlo nejmenší negativní vliv na životní prostředí. Na zalepený spoj se můžete dlouhodobě spolehnout v teplotním rozmezí od 0 do 60 °C a vyznačuje se také vysokou odolností proti UV záření. Akrylátové lepidlo má slabší lepivé vlastnosti na plastech typu PP, HDPE a LDPE, což z pásek s tímto lepidlem nedělá univerzální lepicí pásky.

Hotmeltové lepidlo

Hotmeltové lepidlo je vyrobeno ze syntetického kaučuku s přísadami. Jak z jeho názvu vyplývá, na pásce se nanáší v roztaveném stavu. Z toho důvodu neobsahuje rozpouštědla. Hotmelt se přilepí okamžitě a spoj nerozdělíte bez viditelného poškození krabice. Balicí pásky s hotmeltovým lepidlem jsou určeny pro práci v teplotách od 10 °C do 20 °C, což je běžný rozsah teplot např. ve skladech. Vliv na životní prostředí je z uvedených lepidel na střední úrovni. Odvíjení je tišší než u akrylátu. Pásky s lepidlem typu hotmelt mají střední odolnost vůči UV záření a lepený spoj vydrží v teplotním rozsahu od 0 do 40 °C.

Solventové lepidlo

Solventové lepidlo je také vyrobeno ze syntetického kaučuku, avšak na rozdíl od hotmeltového lepidla jsou do lepidla přidána rozpouštědla a proto je lepidlo nejméně ekologickou volbou z uvedených typů lepidel. Doporučená teplota při používání se pohybuje v rozsahu od 10 do 20 °C. Okamžitá lepivost je nejsilnější a lepidlo má dlouhou životnost. Teplotní rozsah, ve kterém je lepidlo účinné, se pohybuje od -30 °C až do vysokých teplot okolo 70 °C. Odvíjení pásky se solventovým lepidlem je nejtišší.

Tloušťka

Tloušťka balicích pásek se udává v mikrometrech (μm). Zjednodušeně můžeme říci, že čím má balík vyšší hmotnost, tím silnější balicí páska by měla být použita k jeho uzavření. Nosnost balicích pásek je však individuální a při nákupu si doporučujeme dávat pozor i na nosnost vybrané pásky s ohledem na její budoucí použití.
TIP
Porovnejte si (nejen) nosnost balicích pásek pomocí porovnávače na našem e-shopu. Porovnávač je praktická funkce, která je k dispozici po přihlášení.

Rozměry

Lepicí pásky jsou dostupné v různých šířkách a délkách. Standardní šířka balicí pásky je 50 mm, avšak k dispozici jsou i širší lepící pásky, stejně jako úzké lepicí pásky, které se používají ve specifických případech a v kancelářích.

Délka balicích pásek je také různá. Nejběžnější je délka 66 metrů a pásky s touto délkou jsou kompatibilní s téměř všemi odvíječi.
TIP
Odvíječ balicí pásky je nenahraditelný pomocník. Pro efektivnější a jednodušší práci s balicí páskou doporučujeme používat odvíječe balicích pásek.

Potištěná balicí páska s vlastním logem

Balicí páska jako reklamní prostor? S potištěnou balicí páskou můžete propagovat svou značku při každém odeslání balíku. Potištěná balicí páska znamená i ochranu před vniknutím do balíku, protože její poškození a případné přelepení jinou páskou je snadno identifikovatelné.
Chcete mít své logo na balící pásce? Balící pásky s potiskem a jiné potištěné produkty jako obálky s logem, hlavičkové papíry a reklamní předměty pro Vás zajistí naši specialisté na personalizované produkty. Neváhejte nás kontaktovat na adrese: lyrecopromoCZ@lyreco.com

Jak ochránit obsah zásilky?

Pokud odesíláte zásilky, je Vám jistě jasné, že záleží zejména na Vás a na tom, jak zásilku zabalíte, zda obsah zásilky přepravu přežije bez újmy nebo ne. Většina přepravních společností má na webu uvedený postup, jak správně zabalit zásilku. Všechny se shodují v tom, že je třeba zásilku vyplnit, aby se zabránilo pohybu uvnitř krabice, který by mohl způsobit poškození přepravované věci. K vyplnění prázdného prostoru v krabici a ochraně obsahu balíků je možné využít více způsobů, jako např. střechová fólie, bublinková folie, pěnová fólie, výplňová tělíska Flo-pak, vlnitá lepenka nebo tzv. vzduchové polštářky.

Strečová fólie

Strečová fólie slouží ke zpevnění zásilek, fixaci zboží na paletě nebo ochraně předmětů před poškrábáním při převážení. Fólie na předmětech drží unikátním způsobem, jako by sama, a to díky svým lepivým vlastnostem. Práci se strečovou fólií si můžete usnadnit pomocí odvíječe.
TIP
Při porovnávání cen strečové folie si cenu přepočítávejte s ohledem na tloušťku folie a na metry nebo kilogramy. Při přepočtu na kilogramy nezapomínejte brát v úvahu i hmotnost dutinky. Naši specialisté jsou Vám v tomto směru vždy k dispozici. Neváhejte se obrátit například na svého přiděleného obchodního zástupce, který Vám pomůže nalézt tu nejlepší strečovou fólii pro Vaše potřeby za rozumnou cenu.

Bublinková fólie

Bublinková fólie slouží jako vysoce účinná ochrana před mechanickým poškozením obsahu zásilky a je ideálním materiálem pro měkké balení křehkých a na oděr citlivých výrobků. Zároveň slouží jako prevence před vibracemi a otřesy během přepravy nebo na třídícím pásu. Její velkou výhodou je nízká hmotnost v poměru s vysokou ochranou a fakt, že se dokonale přizpůsobí zabalenému předmětu. Existují různé velikosti bublinek v bublinkové folii a platí, že čím větší bublinky jsou, tím lépe je obsah zásilky chráněn. K dispozici jsou bublinkové folie v různých šířkách a délkách a jejich výběr záleží na tom, co potřebujete zabalit. Bublinková fólie je sice obtížně recyklovatelná a zabírá poměrně mnoho místa na skladě, ale dá se použít opakovaně a způsobuje nemalou radost při praskání 😉.

Pěnová fólie

Pěnová fólie neboli tzv. Mirelon je nejoblíbenější izolační obalový materiál, který chrání předměty před nárazem a odřením. Pěnové fólie jsou zpravidla lehké, manipulace s nimi je jednoduchá a jsou trvanlivé. Neabsorbují vlhkost a slouží jako zvuková a tepelná izolace. Mirelon je k dispozici v různých tloušťkách, šířkách a délkách pro každý druh použití.

Výplňová tělíska

Výplňová tělíska neboli tzv. Flo-Pak slouží k ochraně obsahu zásilek. Tělíska jsou mimořádně lehká a jejich uložení se přizpůsobí obsahu balíku. Jejich výhodou je univerzální použitelnost pro všechny rozměry krabic a obalů. Flo-Pak běžně není ekologicky ideální řešení. Tělíska jsou těžko recyklovatelná, ale v současnosti se výplňová tělíska vyrábějí také z materiálů, které lze recyklovat.

Vzduchové polštářky

Vzduchové polštářky jsou – jak název napovídá – v plastu zabalený vzduch, který má ochránit obsah zásilky. Hmotností jsou nejlehčí, avšak jsou křehké a náchylné k případnému propíchnutí, po kterém již neplní svou funkci. Navíc zabírají mnoho místa, jsou-li již nafouklé a současný trend balení zásilek se ubírá směrem „nepřevážet zbytečně vzduch“.
Vzduchové polštářky

Do čeho balit?

Krabice, tubus či obálka –⁠ typ obalového materiálu záleží na předmětech, které posíláte. Aby příjemci přišla Vaše zásilka bez poškození, je nutné vybrat správný a dostatečně odolný obal, který ochrání obsah zásilky.

Krabice

Krabice jsou levné a ekologické – ⁠zejména pokud jsou vyrobeny z recyklovaných a recyklovatelných materiálů nebo z papíru z udržitelných zdrojů. Jsou obecně stále nejpoužívanější a přepravci je preferují. Mezi nesporné výhody používání krabic patří vysoká pevnost, vysoká nosnost a nízká hmotnost. Ve většině případů je třeba vyplnit volný prostor v krabici (např. výplňovými tělísky Flo-Pak) a krabici olepit balicí páskou, případně strečovou fólií, což může zvednout náklady na balení. Není krabice jako krabice. Kvalitní krabice odlišuje kvalita použité lepenky, tloušťka, počet vrstev a kvalita použitého papíru, použité lepidlo a samotný způsob výroby krabice.

Krabice jsou vhodné pro balení předmětů různých tvarů (i nepravidelných), rozměrů a hmotností. K dispozici jsou různé velikosti krabic a krabice o různé tloušťce, standardně 3vrstvé nebo 5vrstvé. 3vrstvé krabice se používají pro přepravu lehčích předmětů, jako například textilu. Pokud byste použili 3vrstvou krabici na zabalení těžkého předmětu, hrozila by deformace a poškození krabice, což by mohlo ohrozit i ochranu zabaleného předmětu. Je tedy zřejmé, že pro balení těžkých a hodnotnějších předmětů jsou vhodné 5vrstvé krabice, které navíc poskytují i lepší ochranu balíku před vlhkostí. 5vrstvé krabice se využívají například pro přepravu elektroniky, nábytku a pod.
Je možné vytvořit 10 různých velikostí pomocí jedné krabice? Vyzkoušejte krabice Colompac s nastavitelnou hloubkou a nepřevážejte vzduch! Nastavitelné krabice jsou praktické, při práci s nimi není třeba používat balicí pásku ani nůžky a navíc šetří náklady na výplňový materiál. Příjemce ocení trhací pásek, kterým krabici Colompac jednoduše otevře.

Bublinkové obálky

Bublinkové obálky jsou vhodné pro přepravu menších předmětů bez ostrých hran. Jsou pevné, lehké, snadno uzavíratelné a vynikají odolností vůči nárazům během přepravy. Při práci s bublinkovými obálkami nejsou potřeba nůžky ani lepicí pásky, čímž se šetří čas a náklady. Vnitřek bublinkové obálky při balení není třeba již dodatečně vyplňovat, díky čemuž klesají náklady na výplň zásilky.

Bublinkové obálky jsou k dispozici v různých velikostech. Při výběru je třeba zvážit tloušťku baleného předmětu. I když by se předmět rozměrově do obálky vešel, problém může být jeho tloušťka, která je u bublinkové obálky fixní a nelze ji zvětšit. Tloušťku obálky lze kompenzovat šířkou. Pro zabalení širšího předmětu můžete použít větší obálku.

Bublinková obálka je náročná na třídění při její likvidaci. Skládá se ze dvou vrstev, papíru a bublinkové fólie. Tyto je třeba při vyhazování od sebe oddělit a vyhodit zvlášť do nádob k tomu určených (papír, plast).

Plastové obálky

Nejlepší poměr cena/výkon představuje plastová obálka. Plastové obálky jsou ideální pro rychlé a jednoduché balení textilu nebo jiných měkkých a nerozbitných věcí menších rozměrů. Plastová obálka je prakticky plnohodnotný obal, do něhož stačí vložit předmět a nalepit štítek. Plastové obálky jsou neprůhledné, jsou odolné vůči vlhkosti a obsah zásilky chrání i před poškozením a prachem.

Kartonové obálky

Kartonové obálky jsou vhodné pro balení plochých předmětů, jako jsou např. knihy a podobně. Poskytují ochranu před poškozením, nepotřebují vyplnění vnitřku zásilky a snadno se s nimi pracuje.

NOVINKA Samolepicí balicí fólie Scotch Flex & Seal

Scotch Flex & Seal je třívrstvá samolepící balicí fólie, která maximálně usnadňuje balení zásilek bez použití krabic, lepicí pásky nebo lepidla, čímž šetří čas, prostor a materiál potřebný k balení. Roli o délce 3 m nebo 6 m a šířce 38 cm stačí jednoduše odmotat, nastříhat na požadovanou velikost a přeložit. Vnitřní strana fólie je samolepící a spojením přeložených částí bezpečně utěsníte obsah balení a ochráníte jej před poškozením. Potom stačí už jen nalepit štítek a balík odeslat. Unikátní je, že balicí fólie Scotch Flex & Seal se nelepí na zabalený předmět a je odolná vůči vodě a roztržení.

Jak balit ekologicky?

Nepřevážejte vzduch

Vyzkoušejte alternativní obaly (jako např. bublinkové obálky nebo plastové obálky), případně používejte přiměřeně velké/malé krabice. Pokud předměty balíte do nepřiměřeně velkých krabic, spotřebujete více výplňového materiálu, více balicí pásky, balík zabírá více místa při přepravě (na jednu „otočku“ se přepravci vejde méně balíků, než by mohlo) a tím pádem stoupají kromě nákladů i emise a odpad, kterým se dalo při použití menší krabice, plastové obálky nebo bublinkové obálky vyhnout.
Nepřevážejte vzduch
Využívejte recyklované nebo recyklovatelné materiály

Využívejte recyklované nebo recyklovatelné materiály

Zkuste při balení využívat více recyklovaných nebo recyklovatelných materiálů než plastů. Krabice jsou snadno recyklovatelné (v kombinaci s papírovou balicí páskou) a často jsou také vyrobené z recyklovaných materiálů.

Používejte papírovou balicí pásku

Vyzkoušejte zelenější volbu mezi páskami. Papírová balicí páska TESA je ekologická balicí páska, vyrobená z neběleného papíru (vyrobeného z trvale udržitelných lesů) s obsahem recyklovaných vláken. Lepidlo na TESA papírové balicí pásce neobsahuje rozpouštědla ani toxické chemické přísady, ale přesto má dobré lepivé vlastnosti. Ekologická balicí páska TESA je ideální pro lepení kartonových krabic. Po nalepení je odolná a spolehlivá a lze ji separovat spolu s kartonem.
Ekologická volba = Výběr PLANETA
Produkty s označením „Planeta“ jsou vybírány z důvodu jejich zaměření na přínos pro životní prostředí. Od produktu z výběru Planeta se vyžaduje, aby (i) měl celosvětově uznávanou hlavní environmentální certifikaci typu 1 A/NEBO (ii) byl renovován A/NEBO (iii) měl ve svém složení minimální požadovanou procentuální úroveň recyklovaných materiálů A/NEBO (iv) měl minimálně dvě environmentální vlastnosti, jako například možnost opětovného naplnění nebo opětovného použití, kompostovatelnost nebo biodegradovatelnost, vratnost nebo prodlouženou životnost.

I my myslíme ekologicky!

Při balení v našem distribučním centru spotřebujeme kilometry balicí pásky. Začátkem roku 2022 jsme v zájmu snižování dopadů na životní prostředí i my přešli na papírovou balicí pásku.

Během roku 2021 jsme optimalizovali obaly, do kterých balíme zboží a začali jsme využívat bublinkové obálky a plastové obálky. Doplnili jsme tak krabice, které používáme běžně a které jsme do té doby používali pro balení i nejmenších předmětů. Mohlo se tedy stát, že zákazníkovi v krabici přišlo jedno pero a plná krabice vzduchu. Tomu je konec. Od druhé poloviny roku 2021 balíme objednávky se zbožím malých rozměrů do obálek.
Zavedením obálek a mixováním produktových skupin snížíme spotřebu krabic o 12,5 %, což představuje přibližně 62 000 krabic ročně.