people walking through the street

Ochrana pri práci v teple a horúčavách

Vysoké teploty v kombinácii s fyzickou námahou predstavujú pre zamestnancov významné riziko. S narastajúcimi teplotami musia firmy myslieť na bezpečnosť, zdravie a pohodu svojich zamestnancov, najmä pokiaľ ide o prevenciu ochorení súvisiacich s teplom, ako sú úpal, prehriatie a vyčerpanie z tepla.  

Zoznámte sa s kľúčovými usmerneniami, ako chorobám z tepla predchádzať, a opatreniami prvej pomoci, ktoré môžu spoločnosti zaviesť na ochranu svojich zamestnancov. 

 

Prvá pomoc 

Základné usmernenia pre letné obdobie

 

 

Čo je prehriatie organizmu? 

K prehriatiu dochádza vtedy, keď má organizmus zníženú schopnosť ochladzovať sa. To vedie k rôznym ochoreniam súvisiacim s teplom akými sú napríklad prehriatie, vyčerpanie a kŕče z tepla a úpal, ktoré majú vplyv na zdravie a bezpečnosť zamestnancov.   

thermometer with celzius farrenheit

Riziko zvyšujú faktory: 

  • vysoké teploty, 
  • úroveň vlhkosti, 
  • fyzická aktivita, 
  • ľudský faktor (napríklad zanedbanie pitného režimu) 
  • práca v interiéri/exteriéri, a iné. 

V odvetviach, ako je stavebníctvo, poľnohospodárstvo, výroba a služby v exteriéri, sú pracovníci vzhľadom na charakter ich pracovných úloh obzvlášť zraniteľní voči prehriatiu organizmu a ochoreniu z tepla.

man sweating sweat on forehead

Príznaky a symptómy prehriatia organizmu

Medzi skoré indikátory patrí: 

  • nadmerné potenie 
  • únava 
  • závraty 
  • nevoľnosť  

Ak sa na vyčerpanie teplom nereaguje, môže sa rozvinúť do úpalu, čo je život ohrozujúci stav. Včasným rozpoznaním týchto príznakov môžu firmy prijať okamžité opatrenia na ochranu svojich zamestnancov. 

Viac o tom, ako postupovať v prípade ochorenia z tepla, sa dočítate na konci článku.

Predpisy a usmernenia BOZP 

Predpisy a usmernenia BOZP, ktoré sa týkajú ochrany pri práci v teple, často obsahujú prípustné expozičné limity pre tepelný stres a odporúčané opatrenia pri rôznych teplotných stupňoch.

 

Všeobecné odporúčania 

1. Zaťaženie zvyšujte postupne. Umožnite zamestnancom, aby sa na prácu pri vyšších teplotách adaptovali, najmä noví zamestnanci alebo tí, ktorí sa vracajú z dlhšej neprítomnosti. Proces aklimatizácie znižuje riziko ochorení súvisiacich s teplom. 

2. Rozvrh práce a odpočinku pomáha zamestnancom lepšie plánovať prestávky, rehydratáciu a ochladenie, čím sa znižuje pravdepodobnosť chorôb z tepla. Dajte im k dispozícii chladné alebo zatienené priestory, v ktorých si počas prestávok môžu oddýchnuť. 

3. Používanie vhodných osobných ochranných prostriedkov (OOP) na zmiernenie rizík stresu z tepla zvýši nie len komfort zamestnancov, ale aj produktivitu. Poskytnite zamestnancom priedušné a ľahké pracovné oblečenie, ktoré poskytuje ochranu a zároveň pomáha pri odvádzaní tepla alebo potu.  

4. Školenia a vzdelávanie zamestnancov o rizikách chorôb z tepla zabezpečia to, že zamestnanci a nadriadení: 

  • si budú vedomí rizík práce v teple,  
  • rýchlejšie rozpoznajú príznaky a symptómy prehriatia organizmu a úpalu 
  • a ľahšie akceptujú preventívne opatrenia a postupy prvej pomoci, ktoré je potrebné dodržiavať. 
ppe product manager lyreco

Mnoho spoločností má na zabezpečenie ochrany zamestnancov pri práci v horúčavách vlastné špecifické usmernenia, ako napríklad zabezpečenie zatienených miest na odpočinok, využívanie chladiacich technológií (napr. ventilátorov, hmlových systémov) a pravidelné monitorovanie úrovne teploty a vlhkosti.

Ingrida Burkovská
Product Manager PPE, Lyreco

Zavádzanie preventívnych opatrení

Na predchádzanie chorôb z tepla môžu firmy zaviesť niekoľko preventívnych opatrení: 

  • Primeraná hydratácia: Podporujte zamestnancov, aby pravidelne pili vodu, a zabezpečte ľahko dostupný pitný režim na celom pracovisku

  • Prestávky na odpočinok: Naplánujte časté prestávky v chladných alebo zatienených priestoroch, aby sa zamestnanci mohli zotaviť a ochladiť. 

  • Ochranné oblečenie: Podporujte používanie ľahkých, priedušných tkanín a vhodných osobných ochranných prostriedkov (OOP), aby sa minimalizovalo zadržiavanie tepla. 

  • Technické kontroly: Zabezpečte v priestoroch, v ktorých zamestnanci vykonávajú prácu a/alebo oddychujú, ventilačné systémy a tienenie. 

  • Školenie a vzdelávanie: Pravidelné školenia a komplexné programy odbornej prípravy zabezpečia vyššiu informovanosť zamestnancov a nadriadených o prevencii stresu z tepla, rozpoznávaní príznakov a prijímaní vhodných opatrení. 

Workplace Safety

Náš tip: Pravidelne monitorujte a vyhodnocujte

účinnosť preventívnych opatrení na pracovisku. Zbierajte spätnú väzbu od zamestnancov, vykonávajte hodnotenia rizík a vykonávajte potrebné úpravy na zlepšenie bezpečnosti a zmiernenie rizík ochorení z tepla. 

Prvá pomoc pri prehriatí organizmu 

V prípade mimoriadnej udalosti spôsobenej teplom je nevyhnutné okamžite konať. Stanovte jasné protokoly núdzovej reakcie vrátane krokov, ktoré treba vykonať, keď sa u niekoho vyskytne choroba z tepla. Tieto kroky môžu zahŕňať:

  1. presun postihnutej osoby do chladnejšieho priestoru,  
  2. poskytnutie tekutín,

  3. vyhľadanie lekárskej pomoci.  

 

Vyškolenie zamestnancov v oblasti prvej pomoci a reakcie na núdzové situácie môže významne prispieť k zmierneniu následkov a zníženiu prípadov prehriatia organizmu a úpalu. 

Pokračovať v čítaní