ppe winter safety shoes

Zimná pracovná obuv

Všetko, čo musíte vedieť o výbere správnych topánok pre vašich zamestnancov

 

Pracovať v zimných mesiacoch v exteriéri je výzvou nie len pre náš komfort, ale aj pre naše zdravie. Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď má človek premrznuté nohy a teplý kúpeľ je v nedohľadne. O rizikách, ako sú omrzliny alebo nehody, ani nehovoriac... 

Výberom správnej pracovnej obuvi na zimu zvýšite nie len pohodlie vašich zamestnancov, ale im aj poskytnete ochranu pred chladom, úrazmi a inými pracovnými rizikami. 

Zimná pracovná obuv

Najdôležitejšie normy a špecifikácie pre zimné pracovné topánky  

 

EN20347 

Norma popisuje základné požiadavky na pracovnú obuv, ktorá nedisponuje bezpečnostnou špičkou odolnou voči nárazu (do 200 J a tlaku 15 kN). 

OB Základné požiadavky na bezpečnostnú obuv bez bezpečnostnej špice 

 

O1

+ absorpcia energie v päte 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavretá oblasť päty 

O2 + vodoodolosť 
O3

+ odolnosť proti prepichnutiu 

+ hlboký dezén 

O4

+ absorpcia energie v päte 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavretá oblasť päty  

O5

+ odolnosť proti prepichnutiu 

+ hlboký dezén 

EN20345 

Norma stanovuje základné a dodatočné (voliteľné) požiadavky na obuv, ktorá disponuje bezpečnostnou tužinkou odolnou voči nárazu do 200 J a tlaku 15 kN.  

SB Základné požiadavky na bezpečnostnú obuv s bezpečnostnou špicou

S1

+absorpcia energie v päte 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavretá oblasť päty 

S2 + vodoodolosť 
S3

+ odolnosť proti prepichnutiu 

+ hlboký dezén 

S4

+ absorpcia energie v päte 

+ antistatické vlastnosti 

+ odolnosť voči olejom a palivám 

S5

+ odolnosť proti prepichnutiu 

+ hlboký dezén 

 

Kategória Požiadavky

SRA 

SRB 

SRC 

 

protišmykové vlastnosti na plochej a na naklonenej podložke  

CI odolnosť podrážky voči chladu
WRU odolnosť voči prieniku a absorpcii vody 

 

pracovná obuv ppe

Ako vybrať vhodné pracovné topánky na zimu?

Pri výbere bezpečnostnej obuvi na zimu vždy zohľadnite potreby a riziká pracoviska. Tak, ako je dôležité správne používanie OOPP, je pre vašich zamestnancov dôležitý komfort a jednoduchá starostlivosť o topánky. Nevhodná bezpečnostná obuv môže zlyhať pri predchádzaní úrazov a zdravotných rizík. 

Pri výbere zohľadňujte nasledujúce faktory:

1. Kde pracujú zamestnanci 

V akých podmienkach vykonávajú vaši zamestnanci svoju prácu? Iné požiadavky majú vtedy, keď pracujú v interiéri, iné zasa, keď pracujú v exteriéri.  

Je potrebné zohľadniť teplotu pracovného prostredia, a rovnako je dôležitý čas ktorý v tomto priestore zamestnanec trávi.  

winter shoes

Výrobca vždy udáva minimálny teplotný stupeň, do ktorého topánka chráni nohu. Požiadavky na topánku do -10 °C sú iné, ako keď zamestnanec 8 hodín pracuje pri teplote -30 °C.  

Špeciálne dôležitá je táto informácia pri výbere podrážky. Obzvlášť v zime je dôležité, aby mali zamestnanci k dispozícii zimné topánky s protišmykovou podrážkou a hlbokým dezénom, keďže sa pohybujú vo vlhkom, mokrom alebo šmykľavom prostredí.  

Náš tip: Reflexné prvky vašim zamestnancom zaistia dobrú viditeľnosť a ochranu nielen pred zimou a chladom, ale aj inými pracovnými rizikami a úrazmi.  

Dozvedieť sa viac o reflexnom oblečení

Richard Kochlan 2

Zákazníci sa ma často pýtajú: Aký typ obuvi je vhodný do chladného a vlhkého prostredia? Vodeodolná zimná obuv, ktorá zabraňuje prieniku vody do topánky, čiže nepremokavá obuv, a vďaka hlbokému dezénu podrážky je vhodná aj do extrémnejších prostredí ako napr. mokrý terén.

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager

2. Materiál 

Zimná pracovná obuv ponúka zamestnancom optimálnu ochranu pred chladom. Problémom môže byť, ak sa pracovné topánky alebo pracovné zimné čižmy namočia. Vlhkosťou sa môžu izolačné vlastnosti zvršku znížiť a mokrá topánka sa rýchlo zmení na studenú, čo je zasa nepríjemné a nepohodlné pre zamestnancov. Preto mnohí výrobcovia na topánky pridávajú vonkajšiu vrstvu, ktorá je vyrobená z gumy, syntetického materiálu, kože  alebo iného materiálu odpudzujúceho vodu.  

winter safety shoes

Nie len medzi športovcami, ale aj u zamestnancov, ktorí sa musia pohybovať v mokrom prostredí alebo v snehu, býva prvou voľbou čo sa materiálu týka tzv. goratex (GORE-TEX®). Ide o materiál, ktorý je nepremokavý, vetruvzdorný a zároveň dostatočne priedušný, čiže je zaručený aj komfort počas nosenia.  

Kvôli tepelnej ochrane a vyššej odolnosti sú obľúbené aj topánky z hrubšej hovädzej kože.  

Teplé polstrovanie vo vnútri topánky alebo čižmy poskytuje tepelnú ochranu a dodatočné pohodlie. Vnútorná podšívka by mala pozostávať z materiálu s tepelnoizolačnými vlastnosťami, pričom by mal byť priedušný a zároveň odvádzať pot.  

winter safety boots ppe

3. Výška topánky

Výška pracovnej topánky je závislá od prostredia a charakteru práce.  

Členková obuv je ideálna, ak sa vaši zamestnanci pohybujú medzi vonkajším a vnútorným prostredím a potrebujú, aby im ostala zachovaná voľnosť pohybu napr. pri zohýbaní sa. 

Vyššia obuv (holeňová obuv) a pracovné čižmy sú ideálne do chladného a mokrého prostredia alebo do snehu či ľadu. 

4. Požiadavky na bezpečnosť

Keď hovoríme o zimných pracovných topánkach, máme zároveň stále na mysli bezpečnostnú obuv. Zamestnancov počas zimných mesiacov nestačí chrániť iba pred chladom a vlhkosťou, ale aj pred pracovnými rizikami a úrazmi. 

ppe safety shoes soles

Podľa charakteru pracoviska môže zimná bezpečnostná obuv obsahovať aj ďalšie ochranné prvky:  

  • Zosilnená špica (tužinka) na ochranu prstov pred nárazmi alebo prekopnutím 
  • Planžeta na ochranu chodidla pred prepichnutím 
  • Vložka - tlmí nárazy v päte 

Vybrať pracovnú obuv pre zamestnancov 

5. Údržba

Zimné pracovné topánky patria k tým osobných ochranným pracovným prostriedkom, o ktoré by ste sa mali obzvlášť starať, aby ostali zachované vlastnosti a odolnosť. Okrem pravidelného čistenia myslite aj na impregnáciu zvršku

Expertise

Pokračovať v čítaní