ppe winter safety shoes

Zimní pracovní obuv

Vše, co musíte vědět o výběru správných bot pro Vaše zaměstnance

 

Pracovat v zimních měsících v exteriéru je výzvou nejen pro náš komfort, ale také pro naše zdraví. Není nic nepříjemnějšího, než když má člověk promrzlé nohy a teplá koupel je v nedohlednu. O rizicích, jako jsou omrzliny nebo nehody, ani nemluvě... 

Výběrem správné pracovní obuvi na zimu zvýšíte nejen pohodlí Vašich zaměstnanců, ale také jim poskytnete ochranu před chladem, úrazy a jinými pracovními riziky. 

Zimní pracovní obuv

Nejdůležitější normy a specifikace pro zimní pracovní boty

 

EN20347 

Norma popisuje základní požadavky na pracovní obuv, která nedisponuje bezpečnostní špičkou odolnou vůči nárazu (do 200 J a tlaku 15 kN). 

OB Základní požadavky na bezpečnostní obuv bez bezpečnostní špice 

 

O1

+ absorpce energie v patě 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavřená oblast paty 

O2 + voděodolost
O3

+ odolnost proti propíchnutí 

+ hluboký dezén 

O4

+ absorpce energie v patě 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavřená oblast paty 

O5

+ odolnost proti propíchnutí 

+ hluboký dezén 

EN20345 

Norma stanovuje základní a dodatečné (volitelné) požadavky na obuv, která disponuje bezpečnostní tužinkou odolnou vůči nárazu do 200 J a tlaku 15 kN.  

SB Základní požadavky na bezpečnostní obuv s bezpečnostní špicí 

S1

+ absorpce energie v patě 

+ antistatické vlastnosti 

+ uzavřená oblast paty 

S2 + voděodolost
S3

+ odolnost proti propíchnutí 

+ hluboký dezén 

S4

+ absorpce energie v patě 

+ antistatické vlastnosti 

+ odolnost vůči olejům a palivům 

S5

+ odolnost proti propíchnutí 

+ hluboký dezén 

 

Kategorie Požadavky

SRA 

SRB 

SRC 

 

Protiskluzové vlastnosti na ploché a na nakloněné podložce 

CI Podrážka je izolována proti chladu 
WRU Odolnost vůči průniku a absorpci vody 

 

pracovná obuv ppe

Jak vybrat vhodné pracovní boty na zimu?

Při výběru bezpečnostní obuvi na zimu vždy zohledněte potřeby a rizika pracoviště. Tak, jak je důležité správné používání OOPP, je pro Vaše zaměstnance důležitý komfort a snadná péče o boty. Nevhodná bezpečnostní obuv může selhat při předcházení úrazů a zdravotních rizik.   

Při výběru zohledňujte následující faktory: 

1. Kde pracují zaměstnanci

V jakých podmínkách vykonávají Vaši zaměstnanci svoji práci? Jiné požadavky mají tehdy, když pracují v interiéru, jiné zase, když pracují v exteriéru.  

Je třeba zohlednit teplotu pracovního prostředí, a rovněž je důležitý čas, který v tomto prostoru zaměstnanec tráví.  

winter shoes

Výrobce vždy udává minimální teplotní stupeň, do kterého bota chrání nohu. Požadavky na botu do -10 °C jsou jiné, než když zaměstnanec 8 hodin pracuje při teplotě -30 °C.  

Speciálně důležitá je tato informace při výběru podrážky. Obzvlášť v zimě je důležité, aby měli zaměstnanci k dispozici zimní boty s protiskluzovou podrážkou a hlubokým dezénem, ​​jelikož se pohybují ve vlhkém, mokrém nebo kluzkém prostředí.  

Náš tip: Reflexní prvky Vašim zaměstnancům zajistí dobrou viditelnost a ochranu nejen před zimou a chladem, ale i jinými pracovními riziky a úrazy.

Dozvědět se více o reflexním oblečení

Richard Kochlan 2

Zákazníci se mě často ptají: Jaký typ obuvi je vhodný do chladného a vlhkého prostředí? Voděodolná zimní obuv, která zabraňuje průniku vody do boty, čili nepromokavá obuv, a díky hlubokému dezénu podrážky je vhodná i do extrémnějších prostředí jako např. mokrý terén.

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager

2. Materiál 

Zimní pracovní obuv nabízí zaměstnancům optimální ochranu před chladem. Problémem může být, když se pracovní boty nebo pracovní zimní holínky namočí. Vlhkostí se mohou izolační vlastnosti svršku snížit a mokrá bota se rychle změní na studenou, což je zase nepříjemné a nepohodlné pro zaměstnance. Proto mnozí výrobci na boty přidávají vnější vrstvu, která je vyrobena z pryže, syntetického materiálu, kůže nebo jiného materiálu odpuzujícího vodu.   

winter safety shoes

Nejen mezi sportovci, ale také u zaměstnanců, kteří se musí pohybovat v mokrém prostředí nebo ve sněhu, bývá první volbou co se materiálu týče tzv. goratex (GORE-TEX®). Jedná se o materiál, který je nepromokavý, větru vzdorný a zároveň dostatečně prodyšný, čili je zaručen i komfort během nošení.  

Kvůli tepelné ochraně a vyšší odolnosti jsou oblíbené také boty z hrubší hovězí kůže.  

Teplé polstrování uvnitř boty nebo holínky poskytuje tepelnou ochranu a dodatečné pohodlí. Vnitřní podšívka by měla sestávat z materiálu s tepelně izolačními vlastnostmi, přičemž by měl být prodyšný a zároveň odvádět pot.  

winter safety boots ppe

3. Výška boty

Výška pracovní boty je závislá na prostředí a charakteru práce.  

Kotníková obuv je ideální, pokud se Vaši zaměstnanci pohybují mezi vnějším a vnitřním prostředím a potřebují, aby jim zůstala zachována volnost pohybu při ohýbání se. 

Vyšší obuv (holeňová obuv) a pracovní kozačky jsou ideální do chladného a mokrého prostředí nebo do sněhu či ledu. 

4. Požadavky na bezpečnost

Když mluvíme o zimních pracovních botách, máme zároveň stále na mysli bezpečnostní obuv. Zaměstnance během zimních měsíců nestačí chránit pouze před chladem a vlhkostí, ale také před pracovními riziky a úrazy. 

ppe safety shoes soles

Podle charakteru pracoviště může zimní bezpečnostní obuv obsahovat i další ochranné prvky:  

  • Zesílená špice (tužinka) na ochranu prstů před nárazy nebo zakopnutím 
  • Planžeta na ochranu chodidla před propíchnutím 
  • Vložka – tlumí nárazy v patě 

Vybrat pracovní obuv pro zaměstnance 

5. Údržba

Zimní pracovní boty patří k těm osobním ochranným pracovním prostředkům, o které byste se měli obzvlášť starat, aby zůstaly zachovány vlastnosti a odolnost. Kromě pravidelného čištění myslete také na impregnaci svršku

Expertise

Pokračovat ve čtení