ppe winter safety shoes

Téli munkacipő

Minden, amit tudni kell a megfelelő cipő kiválasztásáról alkalmazottai számára 

 

A téli hónapokban a szabadban végzett munka nemcsak kényelmünk, hanem egészségünk szempontjából is kihívás. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor lefagy a lába, és sehol sincs meleg fürdő. Nem is beszélve az olyan kockázatokról, mint a fagysérülések vagy a balesetek... 

A megfelelő téli munkacipő kiválasztásával nemcsak az alkalmazottak komfortérzetet növeli, hanem védelmet is nyújt számukra a hideg, a sérülések és egyéb munkavégzési kockázatokkal szemben. 

Téli munkacipő

A téli munkacsizmák legfontosabb szabványai és specifikációi  

 

EN20347 

A szabvány leírja az olyan munkacipők alapvető követelményeit, amelyeknek nincs ütésálló biztonsági hegye (200 J-ig és 15 kN nyomásig). 

OB Biztonsági orr nélküli biztonsági cipők alapvető követelményei 

 

O1

+ energiaelnyelés a sarokban 

+ antisztatikus tulajdonságok 

+ zárt sarokrész 

O2 + vízállóság
O3

+ átszúrási ellenállóság 

+ mély talpminta 

O4

+ energiaelnyelés a sarokban 

+ antisztatikus tulajdonságok 

+ zárt sarokrész 

O5

+ átszúrási ellenállóság 

+ mély talpminta 

EN20345 

A szabvány alapvető és kiegészítő (választható) követelményeket határoz meg azokra a lábbelikre, amelyek biztonsági orrvédője 200 J-ig ütésálló és 15 kN ellenáll nyomásig.   

SB A biztonsági orrral ellátott biztonsági cipők alapvető követelményei 

S1

+ energiaelnyelés a sarokban 

+ antisztatikus tulajdonságok 

+ zárt sarokrész 

S2 + vízállóság
S3

+ átszúrási ellenállóság 

+ mély talpminta 

S4

+ energiaelnyelés a sarokban 

+ antisztatikus tulajdonságok 

+ ellenáll az olajoknak és üzemanyagoknak 

S5

+ átszúrási ellenállóság 

+ mély talpminta 

 

Kategória Követelmények

SRA 

SRB 

SRC 

 

Csúszásgátló tulajdonságok sík és ferde felületeken 

CI A talp hideg ellen szigetelt 
WRU Ellenáll a víz behatolásának és felszívódásának 

 

pracovná obuv ppe

Hogyan válasszunk megfelelő munkacipőt télre?

A téli biztonsági cipő kiválasztásakor mindig vegye figyelembe a munkahely igényeit és kockázatait. Ahogyan fontos a személyi védőfelszerelés helyes használata, úgy a kényelem és az egyszerű cipőápolás is fontos az alkalmazottak számára. A nem megfelelő védőcipő nem képes megelőzni a sérüléseket és az egészségügyi kockázatokat.   

A választáskor a következő tényezőket vegye figyelembe: 

1. Hol dolgoznak az alkalmazottai 

Milyen körülmények között végzik munkájukat az alkalmazottai? Más követelményeket támasztanak, ha beltérben dolgoznak, és másokat, amikor kint dolgoznak.  

Figyelembe kell venni a munkakörnyezet hőmérsékletét, és az is fontos, hogy a munkavállaló mennyi időt tölt ebben a térségben.  

winter shoes

A gyártó mindig megadja azt a minimális hőmérsékleti szintet, amelyre a cipő védi a lábat. A -10 °C-ig terjedő cipővel szemben támasztott követelmények mások, mint amikor a munkavállaló 8 órát dolgozik -30 °C-os hőmérsékleten.  

Ez az információ különösen fontos a talp kiválasztásakor. Különösen télen fontos, hogy a dolgozók csúszásmentes talpú és mély talpmintájú téli csizmával rendelkezzenek, mivel nedves, vizes vagy csúszós környezetben mozognak.  

Tippünk: A fényvisszaverő elemek nemcsak a tél és a hideg, hanem az egyéb munkahelyi kockázatok és sérülések ellen is biztosítják az alkalmazottak jó láthatóságát és védelmét.    

Tudjon meg többet a fényvisszaverő ruházatról

Richard Kochlan 2

Az ügyfelek gyakran kérdezik: Milyen típusú lábbeli alkalmas hideg és nedves környezetben? Vízálló téli lábbeli, amely megakadályozza a víz bejutását a cipőbe, azaz vízálló lábbeli, és a talp mély mintájának köszönhetően extrémebb környezetekhez is alkalmas, mint pl. nedves terepen.

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager

2. Anyaga

A téli munkacipő optimális védelmet nyújt az alkalmazottaknak a hideg ellen. Problémát okozhat, ha a munkacipő vagy a téli munkacsizma átázik. A nedvesség csökkentheti a felsőrész szigetelő tulajdonságait, és a nedves cipő gyorsan hideggé válik, ami viszont kellemetlen és kényelmetlen az alkalmazottak számára. Ezért sok cipőgyártó gumiból, szintetikus anyagból, bőrből vagy más vízlepergető anyagból készült külső réteget ad hozzá.   

winter safety shoes

Nemcsak a sportolók, hanem a nedves környezetben vagy hóban mozogni kényszerülő munkavállalók körében is az anyagilag elsőrendű választás az ún. goratex (GORE-TEX®). Ez egy vízálló, szélálló és egyben kellően légáteresztő anyag, ami azt jelenti, hogy a kényelem viselése közben is garantált.  

A hővédelem és a nagyobb tartósság miatt a vastagabb marhabőrből készült cipők is népszerűek.  

A cipő vagy a csizma belsejében lévő meleg párnázás hővédelmet és további kényelmet biztosít. A belső bélés hőszigetelő tulajdonságú anyagból legyen, ugyanakkor legyen légáteresztő és izzadságelvezető is.

winter safety boots ppe

3. Cipő magassága

A munkacipő magassága a környezettől és a munka jellegétől függ.  

A bokacipő ideális, ha alkalmazottai kültéri és beltéri környezet között mozognak, és meg kell őrizniük mozgásszabadságukat, pl. amikor lehajolnak. 

A magasabb cipők (száras lábbeli) és a munkacsizmák ideálisak hideg és nedves környezetben, illetve hóban vagy jégen. 

4. Biztonsági követelmények

Amikor téli munkacipőről beszélünk, mindig biztonsági cipőre gondolunk. A téli hónapokban nem elég csak a hidegtől és a nedvességtől védeni a dolgozókat, hanem a munkahelyi kockázatoktól és balesetektől is.  

ppe safety shoes soles

A munkahely jellegétől függően a téli biztonsági cipő egyéb védőelemeket is tartalmazhat:  

  • Megerősített hegy (csúcs), amely megvédi az ujjakat az ütésektől vagy megbotlástól 
  • Talpbetét, amely megvédi a lábat az átszúrás ellen 
  • Talpbetét – elnyeli az ütéseket a sarokban  

Munkacipő kiválasztása az alkalmazottak számára 

5. Karbantartás

A téli munkacipő azon egyéni védőeszközök közé tartozik, amelyekre különösen ügyelnie kell, hogy megőrizze tulajdonságait és tartósságát. A rendszeres tisztítás mellett gondoljon a felsőrész impregnálására is. 

Expertise

Olvasson tovább