chemical gloves

Ochrana rúk: Rukavice na ochranu proti chemikáliám

Rukavice sú pomocníkom pri rôznych činnostiach – či už v súkromnom živote alebo na pracoviskách. Ochranné pracovné rukavice ako OOPP zamestnancov nie len chránia pred poraneniami a úrazmi, či škodlivými látkami, ale častokrát im aj uľahčujú prácu.

 

Ako si vybrať správny typ ochranných rukavíc

Výber správnych rukavíc začína posúdením špecifických rizík a nebezpečenstiev, s ktorými sa pravdepodobne stretnete. Patria sem tie, ktoré sa môžu zdať nepatrné – dokonca aj škrabanec alebo rezná rana môže viesť k infekcii vyžadujúcej si lekársky zásah a niekoľko dní mimo práce.

Pracovné rukavice vyberajte podľa typu práce a rizík, používateľov a prostredia, v ktorom pracuje. Musíte zvážiť nasledujúce faktory:

  1. identifikujte všetky riziká, vyplývajúce z pracovnej činnosti
  2. identifikujte všetky ostatné nebezpečenstvá
  3. zvážte typ a trvanie kontaktu
  4. berte do úvahy používateľa – veľkosť a pohodlie
chemical protection gloves

Vedeli ste, že

70,9 % úrazov rúk a paží sa dá predísť použitím OOPP na ochranu rúk?

food processing gloves

Zvážte tiež:

  • Veľkosť a strih: malé rukavice sa môžu roztrhnúť, zatiaľ čo veľké rukavice môžu ovplyvniť obratnosť
  • Ochrana verzus obratnosť: niekedy je nevyhnutný kompromis medzi týmito dvoma faktormi a budete musieť určiť, ktorú z nich uprednostniť
  • Úrovne ochrany: rukavice ponúkajú rôzne úrovne ochrany proti danému nebezpečenstvu a musíte zabezpečiť, aby rukavice spĺňali požadovanú úroveň pre danú úlohu
  • Opotrebenie: zhodnoťte, ako daná pracovná činnosť opotrebúva rukavicu a zvoľte vhodný stupeň odolnosti rukavice proti oderu. Správne zvolená odolnosť proti oderu vzhľadom na pracovnú činnosť predĺži jej životnosť.
  • Exspirácia: nikdy nepoužívajte ochranné rukavice po dátume exspirácie

 

Norma EN374 pre ochranné rukavice proti chemikáliám a mikroorganizmom

Všade tam, kde musia zamestnanci manipulovať s nebezpečnými chemikáliami, sú nevyhnutné ochranné rukavice proti chemikáliám a mikroorganizmom.

Ochranné rukavice proti chemikáliama určenie ich stupňa ochrany sú založené na troch skúšobných metódach:

  • test penetrácie v súlade s normou EN 374-2: 2014. Penetráciou rozumieme tok chemikálií a mikroorganizmov cez pórovité materiály, švy, malé diery a materiálové defekty. Cez ochrannú rukavicu nesmie pri teste unikať vzduchu a/alebo voda a musí byť hodnotená na prijateľnej úrovni kvality (AQL)
  •  test permeácie v súlade s normou EN 16523-1: 2015, ktorá nahradzuje normu EN 374-3. Permeácia je proces, kedy chemikália prechádza/preniká materiálom na molekulárnej úrovni. Rýchlosť permeácie udáva, ako dlho sa môžu rukavice nosiť. Najlepšie sú rukavice s nízkou rýchlosťou permeácie.
  • test degradácie v súlade s normou EN 374-4: 2013, čiže zhoršenie fyzikálnych vlastností rukavice pri kontakte s chemikáliou.

Ochranné rukavice proti mikroorganizmom

  • Rukavice musia prejsť skúškou penetrácie podľa EN 341-2. Pri súčasnom splnení normy ISO 16604, je možné deklarovať, že chránia aj proti vírusom, baktériám a hubám. Rukavice sú vzduchotesné a vooeodolné.

O rukavice by ste sa mali pravidelne staraťvhodne ich skladovať. Po uplynutí dátumu použiteľnosti alebo po opotrebení alebo zničení rukavice ďalej nepoužívajte, pretože už nemusia poskytovať dostatočný stupeň ochrany.

Typy rukavíc na ochranu proti chemikáliám

Podľa doby prieniku a odolnosti voči penetrácii, teda či rukavice poskytujú ochranu na dostatočne dlhý čas a proti konkrétnej chemickej látke, rozdeľujeme rukavice na tri typy:

Typ rukavíc Požiadavka Označenie
Typ A

Odolnosť proti penetrácií (EN 374-2)

Doba prieniku ≥ 30 minút min. pri 6 chemikáliách
EN ISO 374-1/ Typ A
Typ B

Odolnosť proti penetrácií (EN 374-2)

Doba prieniku ≥ 30 minút min. pri 3 chemikáliách
EN ISO 374-1/ Typ B
Typ C

Odolnosť proti penetrácií (EN 374-2)

Doba prieniku ≥ 10 minút min. pri 1 chemikálií
EN ISO 374-1/ Typ C

 

work glove medical

Ako si vybrať správnu veľkosť rukavice?

  • Meria sa vždy dominantná ruka (pravák – pravá, ľavák – ľavá)
  • Meranie obvodu: Uchopte krajčírsky meter do ruky tak, aby ste merali najväčší obvod cez kĺby. Potom zovrite dlaň a zistite výslednú hodnotu
  • Meranie dĺžky: Zmerajte vzdialenosť od spodného okraja dlane ku koncu najdlhšieho prsta

Potrebujete poradiť pri výbere vhodných ochranných pracovných rukavíc? Naši špecialisti vám radi pomôžu. Kontaktujte nás!

 

Jednorazové rukavice

Jednorazové pracovné rukavice môžu byť vyrobené z nasledovných materiálov:

  • Latex – tzv. zlatý štandard. Latexové rukavice sú pevné, pružné a pohodlné. Ďalšou výhodou je nízka cena. Môže sa vyskytnúť alergická reakcia na latexové proteíny.
  • Nitril – bez latexových proteínov, ale môžu obsahovať chemické prísady. Hoci sú poddajné, sú odolné voči prepichnutiu či chemikáliám. Nedokážu však nositeľa ochrániť pred termickým nebezpečenstvom.
  • Vinyl – neobsahuje latexové proteíny. Vinylové rukavice sú vhodné na krátke práce, pri ktorých nedochádza k styku s krvou alebo potenciálne infekčným materiálom. Ďalšou výhodou je nízka cena. Medzi nevýhody patrí tendencia k tvorbe dier a prasklín počas naťahovania a normálneho používania. Rukavice majú nízku pevnosť, obmedzenú pružnosť a malú odolnosť voči chemikáliám.

Medzi výhody jednorazových rukavíc patrí ich hygienické, jednoduché a univerzálne použitie.

medical waste

Ako likvidovať rukavice na ochranu proti chemikáliám

S rukavicami na ochranu proti chemikáliám je nutné zaobchádzať ako s nebezpečným odpadom. Pozornosť treba venovať manipulácii s nebezpečnými látkami alebo s látkami bližšie nešpecifikovaného zloženia.

Rukavice nepatria do separovaného odpadu, mysleného na recykláciu. Znečistené či znehodnotené rukavice alebo použité jednorazové rukavice vyhoďte do označenej uzatvárateľnej nádoby. Tento odpad bude následne zlikvidovaný podľa platných nariadení.

Pokračovať v čítaní