chemical gloves

Kézvédelem: Vegyszerek elleni védőkesztyű

A védőkesztyű kiváló segédeszköz – otthoni munkáknál és a munkahelyen is. A munkavédelmi kesztyűk nem csak a sérülésektől, balesetektől vagy káros anyagoktól védik a munkavállalókat, hanem gyakran megkönnyítik a munkájukat is.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú védőkesztyűt?

A megfelelő kesztyű kiválasztása a várhatóan felmerülő kockázatok és veszélyek felmérésével kezdődik. Ide tartoznak a kisebbnek tűnő sérülések is - akár egy karcolás vagy vágás is vezethet olyan fertőzéshez, amely orvosi beavatkozást és több napos munkakiesést okoz. 

Válassza ki a védőkesztyűt a munka és a kockázatok típusának, a felhasználóknak és a munkavégzés környezetének megfelelően. Vegye figyelembe a következő tényezőket:

  1. azonosítsa a munkatevékenységből eredő összes kockázatot
  2. tárjon fel minden egyéb veszélyt
  3. vegye figyelembe a kitettség típusát és időtartamát
  4. vegye figyelembe a felhasználót – kézméret és kényelmes viselet
chemical protection gloves

Tudta, hogy

A kéz- és karsérülések akár 70,9 %-a megelőzhető a kezek védelmét szolgáló egyéni védőeszközök használatával?

food processing gloves

Vegye figyelembe továbbá a következőket:

  • Méret és szabás a kis kesztyűk elszakadhatnak, míg a nagy kesztyűk befolyásolhatják a kézügyességet.
  • Védelem kontra kézügyesség: néha kompromisszumra van szükség e két tényező között, és Önnek kell eldöntenie, hogy melyiket részesíti előnyben.
  • Védelmi szintek: a kesztyűk különböző szintű védelmet nyújtanak egy adott veszély ellen, és biztosítani kell, hogy a kesztyű megfeleljen a feladathoz szükséges szintnek.,
  • Kopás: értékelje, hogy a munkatevékenység hogyan viseli meg a kesztyűt, és válassza ki a kesztyű megfelelő kopásállósági szintjét. A munkatevékenységhez megfelelően kiválasztott kopásállóság meghosszabbítja a kesztyű élettartamát.
  • Lejárati idő: soha ne használjon védőkesztyűt a lejárati idő után.

 

Vegyszerek és mikroorganizmusok elleni védőkesztyűk EN374-es sz. szabvány

Ahol a munkavállalóknak veszélyes vegyi anyagokat kell kezelniük, ott a vegyszer- és mikroorganizmus elleni védőkesztyűk elengedhetetlenek.

A vegyi anyagok elleni védőkesztyűkés a védettségük mértékének meghatározása három vizsgálati módszer alapján történik:

  • Behatolási tesztaz EN 374-2:2014 sz. szabványnak megfelelően. Behatolás alatt a vegyi anyagok és mikroorganizmusok porózus anyagokon, varratokon, kis lyukakon és anyaghibákon keresztül történő áramlását értjük. A védőkesztyűn a vizsgálat során levegő és/vagy víz nem szivároghat át a és elfogadható minőségi szintet kell elérnie (AQL).
  • Áteresztési vizsgálat az EN 16523-1:2015 sz. szabványnak megfelelően, amely felváltja az EN 374-3 sz. szabványt. Az áteresztés olyan folyamat, amelynek során egy vegyi anyag molekuláris szinten áthatol/átjárja az anyagot. Az áteresztési sebesség jelzi, hogy a kesztyű mennyi ideig viselhető. Az alacsony áteresztési sebességgel rendelkező kesztyűk a legjobbak.
  • károsodási vizsgálat az EN 374-4:2013 sz. szabványnak megfelelően - azaz a kesztyű fizikai tulajdonságai romlásának a vizsgálata vegyszerrel való érintkezéskor.

 

Mikroorganizmusok elleni védőkesztyű

  • A védőkesztyűknek meg kell felelniük az EN 341-2 sz. szabvány szerinti vizsgálaton Miközben megfelelnek az ISO 16604 szabványnak, kijelenthető, hogy a vírusok, baktériumok és gombák ellen is védelmet nyújtanak. A kesztyűk lég- és vízállóak.

A kesztyűket rendszeresen ápolni és megfelelően tárolni kell. Ne használja tovább a kesztyűt a használati idejének lejárta után illetve miután elhasználódott vagy megsemmisült, mivel előfordulhat, hogy már nem nyújt megfelelő védelmet

A vegyi anyagok ellen védő kesztyű-típusok

A behatolási idő és a behatolással szembeni ellenállás alapján, azaz, hogy a kesztyű kellően hosszú ideig és egy adott vegyi anyag ellen nyújt-e védelmet, a kesztyűket három típusra osztjuk:

Kesztyűtípus Követelmény Jelölés
A típus

Behatolási ellenállás (EN 374-2)

A behatolási idő ≥ 30 perc legalább 6 vegyszer esetén
EN ISO 374-1/ A típus
B típus

Behatolási ellenállás (EN 374-2)

A behatolási idő ≥ 30 perc legalább 3 vegyszer esetén
EN ISO 374-1/ B típus
C típus

Behatolási ellenállás (EN 374-2)

A behatolási idő ≥ 10 perc legalább 1 vegyszer esetén
EN ISO 374-1/ C típus

 

work glove medical

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kesztyűméretet?

  • Mindig az ügyesebb kezet kell megmérni (a jobbosak a jobb kezet, míg a balosak a balkezet mérjék)
  • A kéz kerületének mérése: Vegyen a kezébe egy varrómétert oly módon, hogy megmérhesse vele a kéztő legnagyobb méretét. Ezt követően zárja össze a tenyerét és mérje meg a kéz legnagyobb méretét.
  • A kéz hosszúságának a mérése: Mérje meg a távolságot a tenyér alsó szélétől a leghosszabb ujj végéig.

 

Tanácsra van szüksége a megfelelő munkavédelmi kesztyű kiválasztásához? Szakembereink szívesen segítenek Önnek. Lépjen velünk kapcsolatba!

Egyszerhasználatos kesztyűk

Az eldobható munkakesztyűk a következő anyagokból készülhetnek:

  • Latex – az ú.n. arany szabvány. A latexkesztyűk erősek, rugalmasak és kényelmesek. További előnyük az alacsony ár. A latexfehérjékre allergiás reakció léphet fel.
  • Nitril – nem tartalmaz latexfehérjét, de tartalmazhat vegyi adalékszereket. Bár hajlékonyak, ellenállnak a szúrásoknak és a vegyi anyagoknak. A viselőjét azonban nem képesek megvédeni a hőhatásoktól.
  • Vinil – latexfehérjét nem tartalmaz. A vinil kesztyűk olyan rövid idejű munkákhoz alkalmasak, ahol nem érintkeznek vérrel vagy potenciálisan fertőző anyaggal. További előnyük az alacsony ár. Hátrányai közé tartozik a lyukak és repedések kialakulására való hajlam húzás hatására és a normál használat során. A kesztyűk alacsony szilárdságúak, korlátozottan rugalmasak és kevéssé ellenállók a vegyi anyagokkal szemben.

Az eldobható kesztyűk előnyei közé tartozik  a higiénikus, egyszerű és univerzális használatuk.

medical waste

A vegyszerek elleni védőkesztyűk ártalmatlanítása

A vegyszerek elleni védőkesztyűket veszélyes hulladékként kell kezelni. A veszélyes vagy nem meghatározott összetételű anyagok kezelése során óvatosan kell eljárni.

A kesztyűk nem tartoznak az újrahasznosításra szánt, elkülönített hulladékok közé. A szennyezett kesztyűket vagy a használt egyszer használatos kesztyűket címkével megjelölt, zárható tartályban kell elhelyezni. Ezt a hulladékot ezután a vonatkozó előírásoknak megfelelően kell ártalmatlanítani.

Olvasson többet a védőkesztyűkről