Industrial cleaninf

Jarné upratovanie priemyselných priestorov: Ako si vybrať správny čistiaci prostriedok

Pokiaľ ste súčasťou firmy, ktorá vlastní okrem kancelárskych aj skladové priestory alebo výrobne haly, je pre vás istotne čistota, hygiena, či bezpečnosť vašich zamestnancov a výrobkov najvyššou prioritou. Je možné, že vyskúšate mnoho čistiacich prostriedkov predtým ako nájdete tú najlepšiu možnosť za rozumnú cenu. Tento rok vám však jarné upratovanie uľahčíme výberom tipov od našich expertov na hygienu, aby ste mali prehlaď o možnostiach ešte predtým, ako začnete. 

Upratovanie je aktivita, nie projekt

Vhodné čistiace prostriedky a postupy musia vyčistiť rôzne povrchy. Treba brať do úvahy typ a stupeň znečistenia a tvrdosť vody. Voľba správneho čistiaceho prostriedku pre daný povrch je preto kľúčová. Niektoré povrchy, ako sú kameň, keramika, žula, sú odolné voči kyselinám.  Existuje však aj veľké množstvo iných materiálov a povrchov, ktoré sú citlivé na kyseliny. Medzi takéto patria mramor, terazza, injektážne materiály (akrylový gél, živica ...) a rôzne plastové a drevené časti.

Cleaning detergent

Aké druhy čistiacich prostriedkov existujú?

Existujú tri hlavné typy čistiacich prostriedkov: Na báze vody, rozpúšťadla a vodou riediteľného rozpúšťadla.

Čističe na báze vody sú tekuté a zvyčajne sa dodávajú vo veľkom balení. Prípravky na kyslejšej strane stupnice pH sú ideálne na odstraňovanie minerálnych škvŕn, ako je usadenina tvrdej vody, hrdza alebo mydlová špina. Na opačnej strane sú produkty obsahujúce alkalické zložky, vhodnejšie na odstraňovanie tukov, mastnoty, vosku alebo oleja.

Čistiace prostriedky na báze rozpúšťadiel používajú ako svoju hlavnú zložku chemikálie. Možno ich rozdeliť do dvoch kategórií. Existujú čistiace prostriedky na báze rozpúšťadiel určené na čistenie chrómu, ocele alebo dreva. No existujú aj všestranné, univerzálne a viacúčelové čističe vhodné na väčšinu povrchov.

Vodorozpustné čističe na báze rozpúšťadiel sú hybridom oboch vyššie uvedených. Hlavnou zložkou sú chemikálie, ktoré sa však rozpúšťajú vo vode. Tieto čistiace prostriedky sú vynikajúcim univerzálnym pomocníkom, pretože dokážu vyčistiť minerálne škvrny, odstrániť tuky a vyčistiť množstvo ďalších škvŕn a nečistôt.

Senior Product Manager Hygiene

Hygiena ako taká je časovo náročná téma, no zároveň dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky. Veľa zákazníkov sa nás pýta, či nie sú najlacnejšie výrobky v konečnom dôsledku tie najefektívnejšie. Tu by som zdôraznil profesionálne čistiace prostriedky, kde pracovný roztok vychádza cenovo určite výhodnejšie, než spotrebiteľské balenie čistiaceho prostriedku.

Katarína Hanzlíková
Hygiene Senior Product Manager, Lyreco

Ako vedieť, ktoré produkty si kúpiť?

Vybrali ste si, aký typ čističa potrebujete, a preskúmali jeho kľúčové benefity. Na čo ďalšie sa zamerať? Na trhu existuje veľa priemyselných čistiacich prostriedkov, vďaka ktorým môže byť výber toho správneho komplikovaný. Pri rozhodovaní je potrebné vziať do úvahy niekoľko bodov:

Účinnosť a kvalita: Aj keď je na trhu produkt, ktorého kúpa vás skutočne láka, pokiaľ viete, že ho budete používať iba niekoľkokrát, nerobte to! Stratíte svoje peniaze experimentovaním s produktom, ktorý pre vás pravdepodobne nebude fungovať. Namiesto toho kupujte čističe, o ktorých viete, že ich budete používať často. Ak chcete ušetriť, zvážte aj nákup viacúčelových výrobkov.

Investícia: Profesionálne čistiace produkty nie sú lacné, takže si chcete kúpiť taký, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých aspektoch. Nakúpiť viacero typov a druhov čističov za účelom ich testovania môže viesť k zbytočným výdavkom.  Ak nájdete produkt, ktorý sa stopercentne hodí pre vašu firmu, ide o investíciu. Postupom času ušetríte veľa peňazí, pretože sa vyhnete zbytočnému nákupu čistiacich prostriedkov, takzvaným testerom. Najideálnejšie  je nechať si poradiť odborníkmi so skúsenosťami z praxe.

Nákup dostatočného množstva: Ak potrebujete pravidelne čistiť veľký sklad, obchod alebo priemyselný priestor, mali by ste produkt kúpiť hromadne. Z dlhodobého hľadiska vás to vyjde lacnejšie a budete mať istotu, že vám produkt nedôjde v priebehu upratovania.

Rovnako dôležité však môžu byť aj iné vlastnosti produktov ako napríklad vôňa, dizajn balenia pre ľahšie uskladnenie,  jednoduchosť použitia a environmentálna stopa produktu.

Green alternatives

Ekologická hygiena

Zníženie používania toxických čistiacich prostriedkov je rozhodujúce pre vytvorenie zdravšieho ekosystému a životného prostredia. Ekologické hygienické výrobky sú nákladovo efektívne no zároveň šetrné k životnému prostrediu:

  • pri ich výrobe sa používajú výhradne prírodné materiály 
  • dosahujú lepšie výsledky v testoch bezpečnosti 
  • ich používaním prispievame k zníženiu znečistenia vodných tokov a vzduchu. Minimalizujeme vplyv na poškodzovanie ozónovej vrstvy a globálnu zmenu podnebia s menším počtom chemikálií produkujúcich smog.
Sanitec

Možnosť poradiť sa s odborníkmi

Naši kolegovia sa každoročne stretávajú s dodávateľmi a zapájajú sa do tréningov zameraných aj na poradenstvo a správny výber hygieny. Okrem informácií ohľadom trendov, noviniek a odporúčaní vám vedia pomôcť vyskladať balík všetkého potrebného na udržiavanie čistoty vo vašich konkrétnych priestoroch.

Manufacturing

Od bezpečnosti, cez úsporu nákladov až po produktivitu...

...existuje veľa dôvodov na udržiavanie čistoty v pracovných priestoroch. Prelistujte si náš špecializovaný katalóg hygieny zameraný na priemyselné prostredie. 

Čistota, pol života

  • Viacúčelový čistič (vyhľadajte balenie, ktoré výslovne hovorí, že je vhodné pre spotrebiče a rôzne tvrdé povrchy, ako sú steny, pulty, stoly a podlahy)
  • Dezinfekčný prostriedok (potrebný na povrchy v kúpeľni a kuchyni)
  • Čistiaci prostriedok na sklo a okná (bežne sa používa roztok na rozprašovanie a stieranie používaný na zrkadlá, sklo, plexisklo a okná)
  • Osviežovač vzduchu
  • Silný prací prostriedok alebo odmasťovač
  • Leštidlo na nábytok
  • Čistič rúr
  • Čistič nehrdzavejúcej ocele (pre moderné kuchynské spotrebiče, ktoré sú z nehrdzavejúcej ocele)
  • Čistiaci prostriedok na toalety a sprchy ( samostatné riešenie alebo riešenie typu „všetko v jednom“ na odstránenie plesní a nečistôt)
  • Tekutina na riad (na čistenie tanierov, varných dosiek, chladničiek)
  • Odvápňovač alebo chemický odvápňovač (odstraňuje vodný kameň z kanvíc a kávovarov)
  • Čistič kobercov
  • Prací prášok, mydlo
  • Odstraňovač škvŕn (na špecifické znečistenie)
  • Čistič dreva 

 

K týmto samozrejme patria aj upratovacie pomôcky ako utierky, dávkovače, stojany a zásobníky, špongie, mopy, odpadové vrecia a iné.

Len čo prídu letné horúčavy, chybná jednotka klimatizácie je to posledné, čo vaša firma potrebuje. Tieto chladiace systémy  sa väčšinou počas zimy nepoužívajú a tak sú citlivé na prach a nečistoty, ktoré by mohli viesť k nižšej účinnosti, nepríjemným zápachom, zvýšeným alergénom alebo dokonca k zlyhaniu jednotky. Pred sezónou je dôležité zabezpečiť  ich dôkladné prečistenie.

Teplota: Informujte sa, kedy funguje produkt najlepšie. Niektoré čistiace prostriedky potrebujú extrémne teplú, iné zasa studenú vodu aby boli účinné.

Čas: Pôsobí čistič okamžite alebo ho treba nejaký čas nechať na povrchu? Toto je jedna z najpodstatnejších informácií. Prikrátke pôsobenie nemusí dostatočne dezinfikovať, pričom pridlhá aplikácia môže poškodiť povrch materiálu.

Chemická koncentrácia: Aká silná je čistiaca látka? Budete musieť nosiť ochranný odev, aby ste s ním manipulovali?

Aplikácia: Ako produkt funguje? Je potrebné ho do škvrny zapracovať alebo jednoducho umyť?

Pokračovať v čítaní