Industrial cleaninf

Jarní úklid průmyslových prostor: Jak si vybrat správný čisticí prostředek

Pokud jste součástí firmy, která vlastní kromě kancelářských i skladové prostory nebo výrobny haly, je pro Vás jistě čistota, hygiena a bezpečnost Vašich zaměstnanců a obstarání účinných výrobků nejvyšší prioritou. Je možné, že vyzkoušíte mnoho čisticích prostředků předtím, než najdete tu nejlepší možnost za rozumnou cenu. Letos Vám však jarní úklid usnadníme výběrem tipů od našich expertů na hygienu, abyste měli přehled o možnostech ještě předtím, než začnete.

Úklid je aktivita, ne projekt

hodné čisticí prostředky a postupy musí vyčistit různé povrchy. Je třeba brát v úvahu typ a stupeň znečištění a tvrdost vody. Volba správného čisticího prostředku pro daný povrch je proto klíčová. Některé povrchy, jako jsou kámen, keramika, žula, jsou odolné vůči kyselinám. Existuje však i velké množství jiných materiálů a povrchů, které jsou na kyseliny citlivé. Mezi takové patří mramor, teraco, injektážní materiály (akrylový gel, pryskyřice ...) a různé plastové a dřevěné části.

Cleaning detergent

Jaké druhy čisticích prostředků existují?

Existují tři hlavní typy čisticích prostředků: na bázi vody, na bázi chemického rozpouštědla nebo vodou ředitelného rozpouštědla.

Čističe na bázi vody jsou tekuté a obvykle se dodávají ve velkém balení. Přípravky na kyselejší straně stupnice pH jsou ideální na odstraňování minerálních skvrn, jako jsou usazeniny vodního kamene, rez nebo mýdlové usazeniny. Na opačné straně jsou produkty obsahující alkalické složky, které jsou vhodnější pro odstraňování tuků, mastnoty, vosku nebo oleje.

Čisticí prostředky na bázi rozpouštědel používají jako svou hlavní složku chemikálie. Lze je rozdělit do dvou kategorií. Existují čisticí prostředky na bázi rozpouštědel, určené k čištění chromu, oceli nebo dřeva. Existují ale i všestranné, univerzální a víceúčelové čističe, vhodné na většinu povrchů.

Čističe na bázi rozpouštědel, které jsou rozpustné ve vodě, jsou hybridem obou výše uvedených. Hlavní složkou jsou chemikálie, které se však rozpouštějí ve vodě. Tyto čisticí prostředky jsou vynikajícím univerzálním pomocníkem, protože dokáží vyčistit minerální skvrny, odstranit tuky a vyčistit množství dalších skvrn a nečistot.

Senior Product Manager Hygiene

Hygiena jako taková je časově náročné téma, ale zároveň dokáže ušetřit nemalé finanční prostředky. Mnoho zákazníků se nás ptá, zda nejsou nejlevnější výrobky v konečném důsledku ty nejefektivnější. Zde bych zdůraznil profesionální čisticí prostředky, kde pracovní roztok vychází cenově určitě výhodněji, než spotřebitelské balení čisticího prostředku.

Katarína Hanzlíková
Hygiene Senior Product Manager, Lyreco

Jak se rozhodnout, které produkty koupit? 

Vybrali jste si, jaký typ čističe potřebujete, a prozkoumali jeho klíčové benefity. Na co dalšího je třeba se zaměřit? Na trhu existuje mnoho průmyslových čisticích prostředků, díky kterým může být výběr toho správného komplikovaný. Při rozhodování je třeba vzít v úvahu několik bodů:

Účinnost a kvalita: I když je na trhu produkt, jehož koupě Vás skutečně láká, pokud víte, že ho použijete pouze párkrát, nedělejte to! Ztratíte peníze experimentováním s produktem, který pro Vás pravděpodobně nebude fungovat. Namísto toho kupujte čističe, o kterých víte, že je budete používat často. Pokud chcete ušetřit, zvažte i nákup víceúčelových výrobků.

Investice: Profesionální čisticí produkty nejsou levné, takže si chcete koupit takový, který Vám bude vyhovovat ve všech aspektech. Nakoupit více typů a druhů čističů za účelem jejich testování může vést ke zbytečným výdajům. Pokud najdete produkt, který se stoprocentně hodí pro Vaši firmu, jde o investici. Postupem času ušetříte spoustu peněz, protože se vyhnete zbytečnému nákupu čisticích prostředků, takzvaným testerům. Nejideálnější je nechat si poradit odborníky se zkušenostmi z praxe.

Nákup dostatečného množství: Pokud potřebujete pravidelně čistit velký sklad, obchod nebo průmyslový prostor, měli byste produkt koupit hromadně. Z dlouhodobého hlediska Vás to vyjde levněji a budete mít jistotu, že Vám produkt nedojde během úklidu.

Stejně důležité však mohou být i jiné vlastnosti produktů, jako například vůně, design balení, snadné použití a environmentální stopa produktu.

Green alternatives

Ekologická hygiena

Snížení používání toxických čisticích prostředků je rozhodující pro vytvoření zdravějšího ekosystému a životního prostředí. Ekologické hygienické výrobky jsou nákladově efektivní ale zároveň šetrné k životnímu prostředí:

  •  Při jejich výrobě se používají výhradně přírodní materiály
  • Dosahují lepších výsledků v testech bezpečnosti
  • Jejich používáním přispíváme ke snížení znečištění vodních toků a vzduchu. Minimalizujeme vliv na poškozování ozonové vrstvy a globální změnu klimatu.
Sanitec

Možnost konzultovat s odborníky

Naši kolegové se každoročně setkávají s dodavateli a zapojují se do školení, zaměřených na poradenství a správný výběr hygieny. Kromě informací ohledně trendů, novinek a doporučení Vám umějí také pomoci vyskládat balík všeho potřebného pro udržování čistoty ve Vašich konkrétních prostorech.

Manufacturing

Od bezpečnosti přes úsporu nákladů až po produktivitu ...

... existuje mnoho důvodů k udržování čistoty v pracovních prostorech. Prolistujte si náš specializovaný katalog hygieny zaměřený na průmyslové prostředí.

Čistota půl života

  •  
  • víceúčelový čistič (vyhledejte balení, které výslovně říká, že je vhodné pro spotřebiče a různé tvrdé povrchy, jako jsou stěny, pulty, stoly a podlahy)
  • dezinfekční prostředek (potřebný na povrchy v koupelně a kuchyni)
  • čisticí prostředek na sklo a okna (běžně se používá roztok k rozprašování a stírání, využívaný na zrcadla, sklo, plexisklo a okna)
  • osvěžovač vzduchu
  • silný mycí prostředek nebo odmašťovač
  • leštidlo na nábytek
  • čistič trubek
  • čistič nerezavějící oceli (pro moderní kuchyňské spotřebiče)
  • čisticí prostředek na toalety a sprchy (koupit jako samostatné řešení nebo řešení typu "vše v jednom" na odstranění plísní a nečistot)
  • tekutina na nádobí (na čištění talířů, varných desek, chladniček)
  • odvápňovač nebo chemický odvápňovač (odstraňuje vodní kámen z konvic a kávovarů)
  • čistič koberců
  • prací prášek, mýdlo
  • odstraňovač skvrn (na specifické znečištění)
  • čistič dřeva

K čisticím prostředkům samozřejmě patří i úklidové pomůcky jako utěrky, dávkovače, stojany a zásobníky, houby, mopy, pytle na odpad a jiné.

Jakmile přijdou letní horka, vadná jednotka klimatizace je to poslední, co Vaše firma potřebuje. Tyto chladicí systémy se většinou během zimy nepoužívají, a tak jsou citlivé na prach a nečistoty, které by mohly vést k nižší účinnosti, nepříjemným zápachům, zvýšeným alergenům, nebo dokonce k selhání jednotky. Před sezónou je důležité zajistit jejich důkladné pročištění.

Teplota: Informujte se, kdy funguje produkt nejlépe. Některé čisticí prostředky potřebují extrémně teplou, jiné zase studenou vodu, aby byly účinné.

Čas: Působí čistič okamžitě nebo je třeba ho nějaký čas nechat působit na povrchu? Toto je jedna z nejpodstatnějších informací. Příliš krátké působení nemusí dostatečně dezinfikovat, přičemž příliš dlouhá aplikace může poškodit povrch materiálu.

Chemická koncentrace: Jak silná je čisticí látka? Budete muset nosit ochranný oděv, abyste s produktem mohli manipulovat?

Aplikace: Jak produkt funguje? Je třeba jej do skvrny zapracovat nebo jednoduše umýt?

Pokračovat ve čtení