safety workwear PPE

Ako vyberať pracovné oblečenie na zimu

Sychravé počasie, nízke teploty a kratšie dni dávajú zabrať nie len našej nálade a zdraviu, ale majú vplyv aj na bezpečnosť pri práci. OOPP na zimu musí preto spĺňať hneď niekoľko špecifických parametrov. Oblečenie musí zamestnancom poskytovať komfort, hriať a chrániť ich nielen pred poveternostnými podmienkami, ale aj pred bezpečnostnými rizikami a úrazmi na pracovisku. 

Ktoré materiály voliť pri výbere? Aké požiadavky zohľadniť?  

Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede na najčastejšie otázky našich zákazníkov. 

safety clothes winter ppe

Vyberte si kvalitu

Vyberte si kvalitné pracovné oblečenie do chladného počasia podľa potrieb vašich zamestnancov a charakteru pracoviska. V našom sortimente nájdete produkty známych značiek ako sú napríklad Ardon, Delta Plus Portwest

Aké pracovné oblečenie potrebuje zamestnanec v zime?  

Zimný pracovný odev musí zamestnanca chrániť pred podchladením či omrzlinami. Zároveň mu musí umožňovať dostatočnú voľnosť pohybu.  

K základnej výbave rozhodne patrí kvalitné spodné prádlo alebo termoprádlo, ktoré odvádza vlhkosť a pot a má termoregulačné vlastnosti.  

Pracovné košele, pracovné vesty a pracovné mikiny by sa mali vrstviť podľa poveternostných podmienok. K základnej výbave patria flísová mikina či flísová vesta. Flís (fleece) je práve vďaka jeho dobrým izolačným vlastnostiam obzvlášť obľúbeným materiálom do chladného počasia.  

winter jacket

Zateplené montérky, zateplené pracovné nohavice či nepremokavé nohavice patria k štandardnej výbave. Kvalitná zimná pracovná bunda alebo pracovný kabát sú počas chladných mesiacov nevyhnutnosťou šatníka každého jedného zamestnanca, ktorý sa pohybuje v exteriéri. Sú najviac namáhanou vrstvou oblečenia. Práve preto bývajú vyrobené z rôznych materiálov, s rôznymi funkčnými vlastnosťami, akými sú napríklad vodoodolnosť, či požiadavky na viditeľnosť v podobe reflexných prvkov.

ppe winter clothes

Náš tip: Navrstvite sa!

Vrstvenie umožňuje zamestnancom pridávať alebo odoberať jednotlivé vrstvy oblečenia podľa potreby, napríklad keď sa menia teploty alebo intenzita aktivity. Ak sa dá, voľte tenšie oblečenie z tzv. funkčného materiálu. 

Materiál zimného pracovného oblečenia

  • Bavlna patrí k najobľúbenejším materiálom, pretože je pevná, odolná a zároveň je pohodlná a príjemná na dotyk. Bavlna dokáže absorbovať vlhkosť, napríklad pot.  

  • Fleece (flís) je v podstate 100 % polyester. Tento funkčný materiál je mimoriadne obľúbený na ochranu pred chladom. Nenáročný materiál nositeľa zahreje, je príjemný a veľmi pohodlný. 

delta plus brighton2 fleece jacket
  • Elastan je látka, vďaka ktorej si pracovné oblečenie drží tvar aj napriek tomu, že sa plne prispôsobí pohybu tela. S elastanom sa často môžete stretnúť v kombinácii s bavlnou, vďaka čomu je odev príjemnejší a pohodlnejší, a zároveň si ponecháva typické funkcie elastanu - rýchle schnutie, stálosť tvaru oblečenia, priliehavosť na telo. 

  • Polyester patrí k najobľúbenejším materiálom pri výrobe pracovných odevov na zimu, pretože je odolný voči vonkajším vplyvom počasia, je pevný a dokáže udržať teplo. Pre polyester je typická tvarová stálosť a vysoká odolnosť aj voči starnutiu materiálu či UV žiareniu a jednoduchá údržba. 

delta plus orsa softshell jacket 2 in 1 ppe
  • Softshell je mimoriadne ľahký a zároveň pevný materiál, pre ktorý je typická vetruvzdornosť a priedušnosť. Materiál obľubujú zamestnanci najmä kvôli jeho elasticite a komfortu, ktorý poskytuje pri pohybe. 

Ochranné rukavice na zimu

Ani počas chladných mesiacov neutíchajú pracovné nebezpečenstvá, tak musia byť ruky zamestnancov aj naďalej pred nimi chránené.  

Ochranné rukavice proti chladu musia spĺňať normu EN 511, ktorá hovorí o tom, že rukavice musia chrániť ruky proti konvekčnému a kontaktnému chladu do -50 °C.  

Chladuodolné rukavice využijú aj zamestnanci, ktorí sa nepohybujú v chladnom počasí v exteriéri, ale svoju pracovnú činnosť vykonávajú v chladných miestnostiach, napríklad v potravinárskom priemysle v mraziacich boxoch. 

PPE Business Development Manager

Ak vaši zamestnanci pracujú vo vlhkom prostredí, alebo sa dotýkajú zľadovatelých plôch či predmetov, určite odporúčam rukavice so zdrsnenou úpravou dlaní a prstov.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager

Typy ochranných rukavíc proti chladu  

Rukavice vyberajte podľa typu vykonávanej činnosti a podľa maximálneho chladu, ktorému je zamestnanec vystavený. Nízka teplota má výrazný vplyv na mechanické vlastnosti materiálov, pričom tieto sa stávajú tuhšími a zároveň krehkejšími. 

  • Rukavice celomáčané, čiže s kompletným povrstvením na celej rukavici, ponúkajú ochranu pred chladom a vlhkosťou a zároveň pred mnohými rizikami na pracovisku. Zvyčajne ide o kombináciu tkaniny (bavlna, nylon, lycra, elastan, kevlar, polyester, sklené vlákna, akryl) alebo ich zmesi, a materiálu povrstvenia (guma, latex, PU, nitril). 

  • Polomáčané rukavice sú také, ktoré majú povrstvenie len na dlani a končekoch prstov alebo sú povrstvené do ¾.  Najmä v zimných mesiacoch je žiaduce, aby bolo povrstvenie zdrsnené, najmä ak zamestnanci manipulujú s vlhkými a zamrznutými predmetmi.  

 

Vybrať rukavice na zimu

layering of clothes ppe

Ochrana hlavy v zime

Vedeli ste o tom, že cez hlavu stráca väčšina ľudí  až 10 % telesného tepla? 

Zabudované kapucne pomôžu udržať teplo aj v extrémnych podmienkach. Pletená čiapka alebo flísová čiapka zabezpečia zamestnancom tepelný komfort aj keď klesne teplota výrazne pod nulu. 

Pokračovať v čítaní