safety workwear PPE

Jak vybírat pracovní oblečení na zimu

Sychravé počasí, nízké teploty a kratší dny dávají zabrat nejen naší náladě a zdraví, ale mají vliv i na bezpečnost při práci. OOPP na zimu musí proto splňovat hned několik specifických parametrů. Oblečení musí zaměstnancům poskytovat komfort, hřát a chránit je nejen před povětrnostními podmínkami, ale také před bezpečnostními riziky a úrazy na pracovišti. 

Které materiály volit při výběru? Jaké požadavky zohlednit při výběru?

Čtěte dále a dozvíte se odpovědi na nejčastější dotazy našich zákazníků.

safety clothes winter ppe

Vyberte si kvalitu

Vyberte si kvalitní pracovní oblečení do chladného počasí podle potřeb Vašich zaměstnanců a charakteru pracoviště. V našem sortimentu naleznete produkty známých značek jako jsou například Ardon, Delta Plus Portwest

Jaké pracovní oblečení potřebuje zaměstnanec v zimě?

Zimní pracovní oděv musí zaměstnance chránit před podchlazením či omrzlinami a zároveň mu umožňovat dostatečnou volnost pohybu.  

K základní výbavě rozhodně patří kvalitní spodní prádlo nebo termoprádlo, které odvádí vlhkost a pot a má termoregulační vlastnosti.  

Pracovní košile, pracovní vesty a pracovní mikiny by se měly vrstvit podle povětrnostních podmínek. K základní výbavě patří flísová mikina či flísová vesta. Flís (fleece) je právě díky jeho dobrým izolačním vlastnostem obzvláště oblíbeným materiálem do chladného počasí. 

winter jacket

Zateplené montérky, zateplené pracovní kalhoty či nepromokavé kalhoty patří ke standardní výbavě. Kvalitní zimní pracovní bunda nebo pracovní kabát jsou během chladných měsíců nezbytností šatníku každého jednoho zaměstnance, který se pohybuje v exteriéru. Jsou nejvíce namáhanou vrstvou oblečení. Právě proto bývají vyrobeny z různých materiálů, s různými funkčními vlastnostmi, jakými jsou například voděodolnost, či požadavky na viditelnost v podobě reflexních prvků.   

ppe winter clothes

Náš tip: Navrstvěte se! 

Vrstvení umožňuje zaměstnancům přidávat nebo odebírat jednotlivé vrstvy oblečení podle potřeby, například když se mění teploty nebo intenzita aktivity. Pokud je to možné, volte tenčí oblečení z tzv. funkčního materiálu. 

Materiál zimního pracovního oblečení 

  • Bavlna patří k nejoblíbenějším materiálům, jelikož je pevná, odolná a zároveň je pohodlná a příjemná na dotek. Bavlna dokáže absorbovat vlhkost, například pot.  

  • Fleece (flís) je v podstatě 100% polyester. Tento funkční materiál je mimořádně oblíbený pro ochranu před chladem. Nenáročný materiál nositele zahřeje, je příjemný a velmi pohodlný. 

delta plus brighton2 fleece jacket
  • Elastan je látka, díky které si pracovní oblečení drží tvar i přesto, že se plně přizpůsobí pohybu těla. S elastanem se často můžete setkat v kombinaci s bavlnou, díky čemuž je oděv příjemnější a pohodlnější, a zároveň si ponechává typické funkce elastanu – rychlé schnutí, stálost tvaru oblečení, přilnavost na tělo. 

  • Polyester patří k nejoblíbenějším materiálům při výrobě pracovních oděvů na zimu, jelikož je odolný vůči vnějším vlivům počasí, je pevný a dokáže udržet teplo. Pro polyester je typická tvarová stálost a vysoká odolnost i vůči stárnutí materiálu či UV záření a také snadná údržba. 

delta plus orsa softshell jacket 2 in 1 ppe
  • Softshell je mimořádně lehký a zároveň pevný materiál, pro který je typická větruvzdornost a prodyšnost. Tento materiál mají zaměstnanci v oblibě zejména kvůli jeho elasticitě a komfortu, který poskytuje při pohybu.  

Ochranné rukavice na zimu

Pracovní nebezpečí neutuchají ani během chladných měsíců, a tak před nimi musí být ruce zaměstnanců i nadále chráněny.  

Ochranné rukavice proti chladu musí splňovat normu EN 511, která pojednává o tom, že rukavice musí chránit ruce proti konvekčnímu a kontaktnímu chladu do -50 °C.  

Chladu odolné rukavice využijí i zaměstnanci, kteří se nepohybují v chladném počasí v exteriéru, ale svoji pracovní činnost vykonávají v chladných místnostech, například v potravinářském průmyslu v mrazicích boxech. 

PPE Business Development Manager

Pokud Vaši zaměstnanci pracují ve vlhkém prostředí, nebo se dotýkají zledovatělých ploch či předmětů, určitě doporučuji rukavice se zdrsněnou úpravou dlaní a prstů.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager

Typy ochranných rukavic proti chladu  

Rukavice vybírejte podle typu vykonávané činnosti a podle maximálního chladu, kterému je zaměstnanec vystaven. Nízká teplota má výrazný vliv na mechanické vlastnosti materiálů, přičemž tyto se stávají tužšími a zároveň křehčími. 

  • Rukavice celomáčené, tedy s kompletním povrstvením na celé rukavici, nabízejí ochranu před chladem a vlhkostí a zároveň před mnoha riziky na pracovišti. Obvykle se jedná o kombinaci tkaniny (bavlna, nylon, lycra, elastan, kevlar, polyester, skelná vlákna, akryl) nebo jejich směsi a materiálu povrstvení (guma, latex, PU, ​​nitril). 

  • Polomáčené rukavice jsou takové, které mají povrstvení jen na dlani a konečcích prstů nebo jsou povrstveny do ¾.  Zejména v zimních měsících je žádoucí, aby bylo povrstvení zdrsněno, zvláště pokud zaměstnanci manipulují s vlhkými a zamrzlými předměty.   

 

Vybrat rukavice na zimu

layering of clothes ppe

Ochrana hlavy v zimě

Věděli jste o tom, že skrz hlavu ztrácí většina lidí až 10 % tělesného tepla? 

Zabudované kapuce pomohou udržet teplo i v extrémních podmínkách. Pletená čepice nebo flísová čepice zajistí zaměstnancům tepelný komfort, i když klesne teplota výrazně pod nulu. 

Pokračovat ve čtení