Rode_man_ESM

Waarom hebben we oogbescherming nodig?

 

Zicht is ons dominante zintuig en wellicht ons meest belangrijke zintuig. Dagelijks stellen we onze ogen bloot aan diverse (vloei)stoffen. Deze (vloei)stoffen kunnen een gevaar gaan vormen in een werkomgeving waar gewerkt wordt onder specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld in een omgeving waar deeltjes rondvliegen met hoge snelheid, gassen vrijkomen of chemische spatten. Bovendien zitten we ongemerkt veel achter een scherm. De laatste jaren is er een sterke toename geweest in beeldschermwerk, het aantal uren schermtijd en de blootstelling aan blauw licht is enorm gegroeid.
 

Wanneer de oorzaak van risico’s op de werkplek niet verminderd kan worden, dan moeten we ervoor zorgen dat onze ogen goed beschermd zijn tegen deze specifieke risico’s die benoemd worden in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Het aanbieden van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan jouw medewerkers is namelijk één, maar het tijdig onderhouden en vervangen van PBM is cruciaal. De gevolgen van het dragen van PBM die niet meer voldoen aan de normering, versleten zijn of niet meer passen, kunnen namelijk zowel de veiligheid van jouw medewerker schaden als jullie aansprakelijk stellen voor het niet ter beschikking stellen van compliant PBM.

Rode_man_ESM

Wanneer heb je een veiligheidsbril op sterkte nodig?

In veel werksituaties kunnen de ogen worden blootgesteld aan verschillende soorten risico’s waarbij verwondingen aan de ogen kunnen plaatsvinden. Risico’s zijn bijvoorbeeld:

  • Mechanische risico’s zoals stoten, rondvliegende deeltjes met hoge snelheid, stof, splinters, perforatie door scherpe of puntige voorwerpen;
  • Thermische risico’s zoals vloeibare metaaldeeltjes, cryogene vloeistoffen of ijsdeeltjes;
  • Stralingsrisico’s zoals bij laswerkzaamheden door IR- en UV-straling, laserstraling, hittestraling, ioniserende straling of zonnestraling;
  • Door chemische risico’s zoals bijtende of toxische stofdeeltjes, vloeistoffen, gassen, dampen of aërosolen.

Een veiligheidscorrectiebril kan een ideale oplossing zijn voor medewerkers, afhankelijk van de risico’s. Zo kan voor slijpwerkzaamheden een bril of goggle met gelaatsscherm worden geadviseerd. Correctieveiligheidsbrillen bieden bescherming voor specifieke risico’s. Check dus altijd jouw RI&E voordat je een keuze maakt.

Levensduur veiligheidsbrillen

De levensduur van een veiligheidsbril wordt voornamelijk bepaald door de ernst van het gevaar, het aantal keer dat de bril aan het gevaar wordt blootgesteld en de omstandigheden waarin de bril wordt gedragen.
Naast krassen op lenzen, kunnen blootstelling aan UV-straling en andere omstandigheden het verouderingsproces in gang zetten. Gevolg is dat de beschermende werking vermindert. Om de juiste bescherming te bieden, dient de veiligheidsbril op sterkte van Intersafe iedere 3 jaar te worden vervangen. Bovendien raden wij aan ieder jaar een oogmeting te doen.

Waarom is het dragen van een beeldschermbril belangrijk?

De afgelopen jaren is er een sterke toename geweest in beeldschermwerk, zeker bij mensen met een kantoorbaan die beeldschermwerk uitvoeren. Het is namelijk niet zo dat we na 8 uur werk geen beeldschermen meer gebruiken. We wisselen continu van apparaten (smartphone, laptop, beeldscherm, TV, projectieschermen etc.). Zelfs voor het slapen gaan, checken we vaak nog even het laatste nieuws, social media of onze inbox.

Het feit dat onze ogen soms meer dan 8 uur op een dag kijken naar een scherm en daardoor enorm veel blauw licht te verduren krijgen, kun je je misschien wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je ogen. Daarnaast kan je een verkeerde zithouding aannemen waar klachten uit kunnen ontstaan. De grootste bron van blauw licht komt voort uit natuurlijk licht, maar blauw licht zit ook in verschillende apparaten die wij dagelijks gebruiken zoals computers, laptops, mobiele telefoons en presentatieschermen.

F-17-I-1118 verona brons MK.jpg

Blauw licht

Een deel van het blauwe licht, het blauw-turquoise licht, is goed voor onze gezondheid en het stimuleert de reflexen van de pupil en een deel van ons brein waar melatonine aangemaakt wordt. Voordelige effecten van het blauw-turquoise licht:

  • Cognitieve prestaties
  • Stemming
  • Slaap-waak cyclus

Schadelijk blauw licht

De gevaarlijke kant van blauw licht is het blauw-violet licht. Dit is gekenmerkt als het meest schadelijke licht voor het netvlies. Het netvlies is nodig voor het functioneren en behouden van fotoreceptoren.
De grootste impact van blauw licht is in ons dagelijks leven, helemaal als we lange uren maken achter ons scherm en kan leiden tot onder andere stress, hoofdpijn, wazig of dubbel zien, psychische en mentale vermoeidheid, droge, waterige of geïrriteerde ogen en in extreme gevallen zelfs tot de oogziekte maculadegeneratie.

Onze oplossing voor schadelijk blauw licht

Een oplossing om klachten als gevolg van blauw licht te voorkomen is een aangepaste multifocale lens op basis van het gebruikte apparaat en de afstand die wordt overbrugd, zodat we niet ook een verkeerde lichaamshouding kunnen gebruiken, met ingebouwde bescherming tegen schadelijk blauw licht (EPS-systeem).

Altijd een opticien in de buurt

Op het online platform de Employee Safety Manager vind je snel en eenvoudig een opticien in de buurt.

Zoek een servicepunt bij jou in de buurt

Intersafe_ESM_Servicepunten