Pioniers

Pioniers sinds 1926

Om duurzaam te leveren wat nodig is op elke werkplek

Sinds de oprichting in 1926 is een continue aanpassing aan de evolutie op de werkplek, door middel van een uitstekende dienstverlening, specialisatie, expertise en internationale aanwezigheid, de kern geweest van Lyreco's groei en grootste successen.

4 generaties na de oprichting van een boekhandel in Valenciennes (Frankrijk), begeleidt Lyreco zijn klanten op 4 continenten en blijft streven naar uitmuntendheid de drijvende kracht achter elke ontwikkeling.

bookstore

Van een boekhandel tot een distributeur van B-to-B-werkplekproducten en -oplossingen

Van een boekhandel in Valenciennes (Frankrijk) is Lyreco geëvolueerd tot een internationale toonaangevende distributeur van werkplekproducten en -oplossingen. Wendbaarheid en innovatie zijn de drijvende krachten achter Lyreco’s ambitie om te leveren hetgeen elke werkplek nodig heeft, met een uitmuntende service. Als wereldspeler en lokale expert werken we letterlijk daar waar onze klanten zijn.

In 1926 opent Georges-Gaston Gaspard een boekhandel met de naam "Gaspard" in Valenciennes, in Frankrijk.

Het bedrijf begint vervolgens ook drukwerk te leveren en produceert zijn eigen assortiment papierproducten. Vanaf 1936 begint Gaspard zijn klanten rechtstreeks te leveren vanuit zijn eerste magazijn.

Na de 2de Wereldoorlog wordt het bedrijf één van de eerste B-to-B-leveranciers van kantoorproducten en -diensten.

Eerste catalogus

Van de eerste catalogus tot een 360 ° klantervaring

Met Etienne Gaspard, zoon van Georges-Gaston en daarna zijn zoon Georges Gaspard, blijft operationele uitmuntendheid de kern van elke nieuwe oplossing:

  • van de eerste catalogus die in 1959 werd gelanceerd tot de ontwikkeling van een 360°-klantenervaring die de menselijke nabijheid, e-commerce en online aankopen met elkaar verbindt

  • van kantoorbenodigdheden tot expertise op het vlak van Persoonlijke Beschermings Middelen, hygiëne, catering en ergonomie

  • van levering binnen één werkdag op de werkplek  tot een levering op het thuisadres van elke medewerker.

Global expansion

Vanaf 1989 internationale expansie ...

Met Georges Gaspard, zoon van Etienne Gaspard, start de internationale uitbreiding en de ontwikkeling van specifieke oplossingen en expertise. De tenaamstelling wordt in 2001 aangepast van firma Gaspard.

In 1989 neemt Lyreco zijn eerste bedrijf over buiten Frankrijk: Vermeire in België. Deze overname is de eerste stap in de internationale expansie van het bedrijf in Europa en Azië. 30 jaar later is Lyreco de Europese leider en de op twee na grootste verdeler van werkplekproducten en -oplossingen ter wereld, met 15 filialen die actief zijn in 25 landen en een Europees expertisecentrum inzake veiligheid op de werkplek.

Vandaag de dag, met de overname van Intersafe in 2019, Deskright in Singapore en Office Depot Contract Business Unit in Spanje, blijft het bedrijf zijn geografische aanwezigheid en expertise ontwikkelen.

Lyreco products

… en ontwikkeling van oplossingen en expertise

Vanaf 2010 begint Lyreco zijn aanbod uit te breiden naar gespecialiseerde producten en oplossingen.

Geïntegreerde oplossingen zoals productpersonalisatie, printdiensten, ophalen van gebruikte goederen en groene alternatieven worden ontwikkeld. 

Het vroegere label IMPEGA wordt in 2009 eigen merk label Lyreco en wordt uitgebreid naar alle kantoorcategorieën.

Het assortiment Persoonlijke Beschermingsmiddelen wordt gelanceerd in 2013, de specialisatie Hygiëne & Reiniging in 2015. De Coffee Solutions specialisatie wordt ontwikkeld sinds 2019, met o.a. een exclusief partnership met Catunambú in de Benelux.

In 2016 zet Lyreco nog een stap verder in de richting van innovatie door een pionier te willen zijn op het vlak van automatisering van leveringen en circulaire economie. 

Respect voor de planeet

Respect voor de planeet zit in ons DNA...

Respect voor mensen en voor de planeet is een van de basiswaarden van Lyreco. Lyreco werkt al vele jaren aan concrete acties om dit engagement te ondersteunen.

Om op dit vlak voortdurend te verbeteren, is het bedrijf al in 2004 toegetreden tot het Global Compact van de Verenigde Naties en heeft het in 2012 officieel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen tot een pijler van zijn strategie gemaakt, met de Eco-Future strategie. 

Hierbij zijn enkele belangrijke acties gelanceerd, zoals Lyreco fabrikanten audits, het Lyreco Green Tree label, het programma voor de vermindering van de CO2-uitstoot voor alle activiteiten of de interne Lyreco University voor onze medewerkers. 

Sinds 2019 ligt er een nieuwe strategie klaar die onze verplichtingen versterkt: ethiek en duurzaamheid in de toeleveringsketen enerzijds en goed bestuur, Risicobeheer en bijdrage aan de gemeenschap anderzijds zijn nu specifieke pijlers geworden, naast milieu, economie en mensen.

In 2020 uit Lyreco het voornemen om zijn producten en oplossingen om te zetten naar een circulaire economie.

lfe nicolas axelrod

... net als respect en passie voor mensen

Onderwijs voor kinderen in de armste landen steunen is een engagement op lange termijn.

Om onze acties te versterken werd in 2008 Lyreco For Education opgericht, ons liefdadigheidsprogramma.

Dankzij de toewijding van alle Lyreco medewerkers hebben we al meer dan 115.000 kinderen kunnen steunen in zes landen: Vietnam, Bangladesh, Brazilië, Togo, Madagaskar en momenteel Cambodja. 

Onze nieuwste klantoplossingen