gehoor voor het leven

Gehoor voor het leven: updates en regelgeving - EN 352:2020

EN 352 is een groep normen van prestatievereisten en testmethoden voor vele soorten gehoorbeschermers, waaronder passieve en elektronische gehoorbeschermers. Deze normen zijn ontwikkeld door de Europese CEN/TC159 technische commissie voor gehoorbescherming en aangenomen door elke EU-lidstaat. Ze zijn door de Europese Commissie verplicht gesteld en zodra ze in het officiële tijdschrift van de Europese Unie zijn gepubliceerd, voldoen fabrikanten doorgaans aan deze normen voordat ze gehoorbeschermingsproducten in Europa op de markt brengen.

EN 352

Wat is EN 352?

Deze normen zijn wetenschappelijk gebaseerd en bieden een uniforme basis voor het evalueren van gehoorbeschermingsproducten van verschillende fabrikanten. De volgens EN 352 gecertificeerde producten zijn onafhankelijk getest door een geaccrediteerd laboratorium en zijn CE goedgekeurd door een van de EU aangemelde instanties. Omdat gehoorbeschermers de blootstelling aan schadelijk lawaai helpen verminderen en dus binnen de hoogste risicocategorie III vallen binnen de PBM-verordening 2016/425 (EU), zijn ze onderworpen aan de verplichte jaarlijkse audit door een erkende aangemelde instantie. Dit proces helpt ervoor te zorgen dat de producten regelmatig worden gecontroleerd om de conformiteit met de juiste EN-norm en de PBM-verordening 2016/425 (EU) te verifiëren, waardoor de gebruiker er zeker van kan zijn dat het product zal helpen beschermen tegen het beoogde geluidsrisico.

Wist je dat EN 352 is bijgewerkt?

Alle gepubliceerde Europese normen zijn onderworpen aan een periodieke herziening van 5 jaar. Ze worden ofwel voor nog eens 5 jaar herbevestigd of herzien op basis van testlaboratorium- en praktijkervaring om ervoor te zorgen dat ze nog steeds relevant zijn en een afspiegeling vormen van het huidige marktaanbod en/of opkomende technologieën, gebruik, enz. De laatste herziene normen binnen EN 352 zijn te herkennen aan de nieuwe publicatiedatum, bijv. EN 352:2020. Voor herziene normen geldt een goedkeuringsperiode tijdens welke producten die aan de vorige normen voldoen, in de toeleveringsketen kunnen blijven. In het geval van de nieuwe groep EN 352 normen eindigt de goedkeuringsperiode op 21 januari 2023 en alle producten die na die datum worden geïntroduceerd, moeten volledig voldoen aan de nieuwe 2020-versie van de norm. Producten die voor deze datum zijn gemaakt, d.w.z. de fabriek hebben verlaten op 20 januari 2023, blijven acceptabel voor gebruik en verkoop. Neem contact op met jouw lokale regelgevende of aangemelde instantie voor informatie over lokale regelgeving of importcontroles.

EN 352

Moet ik iets doen met betrekking tot de EN 352 update?

De actie is primair gericht op de fabrikant, aangezien alle producten moeten worden getest, gecertificeerd en gemarkeerd volgens de bijgewerkte normen. Er is geen verplichte handeling voor de eindklant of de persoon die het product koopt. Het wordt echter aanbevolen dat de koper controleert of elk product dat na 20 januari 2023 is geproduceerd, het juiste publicatiejaar van de norm bevat. Bijvoorbeeld conformiteit met EN 352:2020 voor gehoorkappen met hoofdband. De norm(en) waarnaar wordt verwezen, vindt je in de Conformiteitsverklaring (DOC) of in de gebruiksaanwijzing. U moet ook het product controleren om er zeker van te zijn dat je op de hoogte bent van eventuele wijzigingen in prestatieclaims die mogelijk het gevolg zijn van deze updates.

Waarom wordt EN 352 bijgewerkt?

Zoals hierboven besproken, zijn alle Europese geharmoniseerde normen onderworpen aan een verplichte periodieke herziening van vijf jaar, waarbij ze ofwel voor nog eens vijf jaar worden herbevestigd of herzien worden. In het geval van de EN 352-normengroep was het besluit van de Europese Technische Commissie CEN/TC159 om alle relevante onderdelen van deze groep normen te herzien. Een van de belangrijkste wijzigingen van de bijgewerkte normen was om fabrikanten aan te moedigen om producten op de markt te brengen die beter geschikt zijn voor medewerkers die worden blootgesteld aan lage/matige geluidsniveaus zonder dat dit leidt tot isolatie of overmatige bescherming. Dit is een belangrijke reden waarom de conformiteitsbeoordeling is gewijzigd van het voldoen aan minimale octaafbandtestfrequenties variërend van 125 Hz tot 8000 Hz. De nieuwe conformiteitsbeoordeling is gebaseerd op het voldoen aan de minimumwaarde van hoge (12), gemiddelde (11) en lage (9) frequenties, gebaseerd op gemiddelde min 1 standaarddeviatie. Naast de nieuwe conformiteitsbeoordeling worden ook de SNR-gegevens gerapporteerd op basis van het gemiddelde min 1 standaarddeviatie. Tabel hiernaast is een voorbeeld van een octaaf/HML en SNR tabel onder EN 352:2020.

HML-SNR tabel

Zijn het alleen de minder dempende producten die worden getest?

Nee, alle producten worden opnieuw getest en weer gecertificeerd volgens de nieuwe norm, zoals ondersteund door de nieuwe technische documentatie van de fabrikant.

 

Verandert de testprocedure?

Nee, de testsignalen, het aantal proefpersonen (16) en de manier van testen blijven hetzelfde. Er is echter een verschil in berekening en de manier waarop resultaten worden
gerapporteerd.

Wat is anders aan de berichtgeving?

Deze gemiddelde waarden en standaarddeviaties zullen worden opgenomen in zowel SNR- als HML-gegevens. Onderstaande tabel is een voorbeeld van de prestaties van 3M™ PELTOR™ ProTac Headsets.

Tabel prestaties 3M
EN 352

Verandert dit de prestaties van het product?

Aangezien tests voor echte gehoordemping bij drempel (REAT) zijn gebaseerd op een panel van 16 proefpersonen, is er inherente variabiliteit in dit soort subjectieve meting. Daarom kunnen herhaalde tests, zelfs voor hetzelfde testpanel, niet exact dezelfde waarden opleveren. Dit betekent ook dat er verschillen kunnen zijn in de totale gemeten waarden, die vaak binnen de acceptabele tolerantielimiet voor herhaalbaarheid en reproduceerbaarheid vallen, zoals beschreven in de subjectieve meetnorm EN ISO 4869-1:2018. Kortom, zelfs als het product helemaal niet is veranderd en er is geen verandering in de testprocedure, kan er nog steeds een verandering zijn in de prestatieclaims van de producten wanneer ze opnieuw worden getest. Controleer de productmarkeringen en prestatieclaims wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de nieuwe norm om ervoor te zorgen dat de huidige prestaties van het product, zoals beoordeeld volgens het relevante onderdeel van de EN 352:2020-normengroep, aan jouw wensen voldoen.

Hoe kan ik de SNR- en HML-prestaties van Europees gecertificeerde 3M-gehoorbeschermingsproducten vinden?

Deze informatie is opgenomen in de gebruiksaanwijzing van de producten en de productverpakking.

Wie kan ik benaderen als ik meer wil weten?

3M heeft een team van toegewijde gehoortechnische en regelgevende specialisten in heel Europa klaarstaan om je te helpen. Contacteer jouw customer service medewerker, T +31 (0)78 618 14 00. U kunt ook de actuele versie van het European Guidance document EN 458 On Selection Use, Care and Maintenance of Hearing Protectors raadplegen.

Meer over gehoorbescherming