hands holding soil with sustainability icons around it green background

Ako zaviesť stratégiu trvalo udržateľného obstarávania

Trvalo udržateľné obstarávanie pomáha dlhodobo pozitívne ovplyvňovať životné prostredie a spoločnosť. Preto aj firmy čoraz viac využívajú trvalo udržateľné postupy pri obstarávaní služieb a produktov. Okrem toho, že napĺňajú svoje ciele byť spoločensky zodpovedné, im to prináša aj ekonomické výhody a pomáha zlepšiť imidž ich značky. 

Čo je trvalo udržateľné obstarávanie? 

 

Je to proces nákupu tovarov a služieb, ktoré sú environmentálne a sociálne zodpovedné. Cieľom trvalo udržateľného obstarávania je minimalizovať negatívne environmentálne a sociálne vplyvy a zároveň maximalizovať ekonomické výhody. 

Zahŕňa zváženie viacerých faktorov: 

  • transparentnosť a zodpovednosť v dodávateľskom reťazci 
  • etické pracovné postupy 
  • vplyv na životné prostredie a sociálne dopady 
  • celý životný cyklus produktu 

Sustainable Selection by Lyreco 

Výhody trvalo udržateľného obstarávania pre spoločnosti 

 

Trvalo udržateľné obstarávanie je dôležitým krokom k vytvoreniu ekologickejšieho a sociálne zodpovedného podnikania. Výberom environmentálne a sociálne zodpovedných produktov a služieb môžu podniky znížiť svoj vplyv na životné prostredie, preukázať záväzok k sociálnej zodpovednosti, dosiahnuť úspory nákladov a získať konkurenčnú výhodu na trhu. 

 

Trvalo udržateľné obstarávanie ponúka spoločnostiam, ktoré ho prijmú, množstvo výhod: 

Lyreco sustainable selection!

Environmentálne výhody

Postupy trvalo udržateľného obstarávania môžu pomôcť podnikom znížiť ich vplyv na životné prostredie. Výberom produktov a služieb, ktoré sú vyrábané environmentálne zodpovedným spôsobom, môžu podniky znížiť svoju uhlíkovú stopu, zefektívniť odpadové hospodárstvo a znížiť odpad, šetriť prírodné zdroje a podporiť obehové hospodárstvo. 

charity

Sociálna zodpovednosť

Trvalo udržateľné postupy obstarávania môžu spoločnostiam pomôcť zabezpečiť, aby ich produkty pochádzali od dodávateľov, ktorí: 

  • rešpektujú ľudské práva,  
  • poskytujú spravodlivé pracovné podmienky  
  • a podporujú diverzitu.  

Výberom dodávateľov, ktorí podporujú spravodlivý obchod, využívajú miestnych dodávateľov a podporujú miestne ekonomiky, môžu spoločnosti prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju miestnych komunít. 

Costs

Úspora nákladov

Jednou z najvýznamnejších výhod prijatia trvalo udržateľných postupov obstarávania je úspora nákladov a zvýšená prevádzková efektivita. Výberom dodávateľov na základe ich environmentálnej a sociálnej výkonnosti môžu spoločnosti znížiť riziko narušenia dodávateľského reťazca a vyhnúť sa nákladným sankciám za nedodržiavanie environmentálnych a sociálnych predpisov. 

Napríklad výberom dodávateľov, ktorí používajú trvalo udržateľné materiály alebo ktorí zaviedli energeticky účinné postupy, môžu spoločnosti znížiť svoju celkovú spotrebu energie a ušetriť na nákladoch za energie. Podobne výberom dodávateľov, ktorí zaviedli programy znižovania odpadu, môžu spoločnosti znížiť svoje náklady na likvidáciu odpadu a minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie.

lyreco csr governance

Konkurenčná výhoda

Trvalo udržateľné obstarávanie môže tiež poskytnúť konkurenčnú výhodu pre podniky. Spotrebitelia si čoraz viac uvedomujú a sa obávajú environmentálneho a sociálneho vplyvu produktov, ktoré kupujú. Výsledkom je, že spoločnosti, ktoré prijímajú trvalo udržateľné postupy obstarávania, sa môžu odlíšiť od konkurencie a prilákať nových zákazníkov a investorov.

Norbert Vojtko

Trvalo udržateľné postupy obstarávania môžu spoločnostiam pomôcť zlepšiť ich firemnú povesť a imidž značky. Firmy môžu preukázať svoj záväzok k etickým a trvalo udržateľným obchodným praktikám a minimalizovať dopad na životné prostredie. Preukázaním záväzku k environmentálnej a sociálnej zodpovednosti sa zároveň môžu odlíšiť od konkurencie a prilákať zákazníkov a investorov, ktorí si cenia trvalú udržateľnosť.

Norbert Vojtko
Head of Business Development & Services, Lyreco Central Europe
Office buildings

Prístup k novým trhom a príležitostiam

Prijatie trvalo udržateľných postupov obstarávania môže tiež pomôcť spoločnostiam vstúpiť na nové trhy a príležitosti. V dnešnom podnikateľskom prostredí mnohí zákazníci a investori uprednostňujú obchod s firmami, ktoré sú environmentálne a sociálne zodpovedné. 

Ako zaviesť trvalo udržateľné obstarávanie do vašej stratégie?

1. Posúďte svoje súčasné postupy obstarávania

Prvým krokom pri zavádzaní stratégie trvalo udržateľného obstarávania je posúdenie vašich súčasných postupov. Identifikujte oblasti, v ktorých sa môžete zlepšiť, a nastavte základ pre meranie vášho pokroku. Skontrolujte svoje zásady obstarávania, kritériá výberu dodávateľov a históriu nákupov, aby ste identifikovali všetky príležitosti na zlepšenie.

2. Stanovte si ciele 

Keď zhodnotíte svoje súčasné postupy, stanovte si ciele trvalej udržateľnosti a ciele, ktoré sú v súlade s vašimi obchodnými cieľmi. Tieto ciele by mali byť konkrétne, merateľné a časovo ohraničené. Môžete si napríklad stanoviť cieľ nakúpiť 50 % vašich kancelárskych potrieb od  dodávateľov trvalou udržateľných produktov v priebehu budúceho roka. 

3. Identifikujte dodávateľov trvalo udržateľných produktov a služieb 

Identifikácia trvalo udržateľných dodávateľov je kľúčom k zavedeniu stratégie trvalo udržateľného obstarávania. Hľadajte dodávateľov, ktorí uprednostňujú trvalú udržateľnosť a majú skúsenosti s ochranou životného prostredia. Pri hodnotení potenciálnych dodávateľov zvážte certifikácie ako B Corporation, Ecovadis, Fair Trade, Forest Stewardship Council (FSC) a Rainforest Alliance

4. Integrujte trvalú udržateľnosť do vášho procesu obstarávania 

Integrácia trvalej udržateľnosti do vášho obstarávacieho procesu znamená, že sa stane súčasťou vašich každodenných operácií. Môže to zahŕňať aktualizáciu vašich zásad obstarávania, aby ste uprednostňovali trvalo udržateľné produkty a služby, alebo vytvorenie výboru pre obstarávanie zodpovedného za hodnotenie kritérií trvalej udržateľnosti pri výbere dodávateľov. 

5. Sledujte a merajte svoj pokrok 

Sledovanie a meranie vášho pokroku je nevyhnutné na vyhodnotenie úspechu vašej stratégie trvalo udržateľného obstarávania. Pravidelne kontrolujte svoje údaje o obstarávaní, aby ste sa uistili, že spĺňate svoje ciele a ciele v oblasti trvalej udržateľnosti. Pomocou týchto údajov identifikujte oblasti na zlepšenie a podľa potreby upravte svoje postupy obstarávania. 

6. Vzdelávajte svojich zamestnancov 

Zapojte všetkých zamestnancov spoločnosti! Zabezpečte pravidelné školenia o dôležitosti trvalo udržateľného obstarávania a ich úlohe pri implementácii stratégie. Zapojením svojich zamestnancov do procesu môžete vytvoriť kultúru trvalej udržateľnosti v celej vašej organizácii

Prijatie trvalo udržateľných postupov obstarávania môže spoločnostiam pomôcť znížiť náklady, zlepšiť efektivitu, podporiť etické riadenie dodávateľského reťazca a zmierniť negatívne environmentálne a sociálne dopady ich operácií. Môže tiež pomôcť spoločnostiam prilákať nových zákazníkov, investorov a zlepšiť povesť ich značky.  

Sustainable by lyreco

 

Trvalo udržateľné obstarávanie nie je dobré len pre podnikanie, ale hlavne pre našu planétu a spoločnosť, ale aj pre firmy, ktoré majú po osvojení postupov trvalo udržateľného obstarávania dobrú pozíciu na dlhodobý úspech.  

Spoločensky zodpovedné podnikanie Lyreco (CSR)

Pokračovať v čítaní