ppe gloves mechanical risks

Kézvédelem: Védőkesztyűk mechanikai kockázatok ellen

A munkavállalók egyik leggyakoribb munkahelyi veszélye a kézsérülés. A munkáltató feladata a munkavégzéssel járó munkahelyi veszélyek helyes felismerése, és ennek alapján a munkavállaló megfelelő védőkesztyűvel való ellátása. 

 

A kesztyűk mechanikai ellenállása - EN 388 szabvány

 

A védőkesztyűk mechanikai veszélyekkel szembeni fizikai és mechanikai ellenállását az EN 388 szabvány szerint értékelik. Olyan tulajdonságokat vizsgálnak, mint a kopás-, vágás-, szúrás-, szakadás- és ütésállóság

en388 hu

 

1. Kopásállóság 

Az anyagot bizonyos nyomás alatt kopásnak teszik ki. Az anyag kilyukadásához szükséges fordulatszám alapján, a védelem mértéke egy 1-től 4-ig terjedő skálán van feltüntetve. Minél magasabb a szám, annál jobb az ellenállás. 

2. Vágással szembeni ellenállás 

A vágás elleni védelmet a Coupe-tesztnek nevezett módszerrel vizsgálják. A kesztyűkön egy késsel előre-hátra mozgást végeznek, amíg a kesztyűket át nem vágják. A védelmi szintet 1-től 5-ig terjedő számmal jelölik. Minél magasabb a szám, annál nagyobb az ellenállás.  

Ha a vizsgálat során az anyag tompítja a kést, akkor az ISO 13997 (TDM teszt) szerinti vágási tesztet kell elvégezni. 

3. Szakítószilárdság 

A vizsgálat célja a kesztyű anyagának elszakításához szükséges erő meghatározása. A védelmi szintet 1-től 4-ig terjedő számmal határozzák meg, a 4-es szám a legerősebb anyagot jelöli. 

protection glove

4. Szúrásállóság 

A kesztyű szúrásállóságának mértékét az anyag hegyes tárggyal történő átszúrásához szükséges erő határozza meg. A védőfunkciót 1-től 4-ig terjedő számmal jelölik, ahol a 4-es szám a legellenállóbb anyagot jelzi. 

5. Vágásvédelmi szint TDM teszt alapján (ISO 13997) 

Ha a Coupe-teszt során az anyag tomítja a pengét, akkor a TDM-referenciatesztet kell elvégezni helyette. Az eredményt A-tól F-ig terjedő betűk jelzik, ahol az F a legmagasabb szintű védelmet jelöli.  

6. Ütés elleni védelem 

Ez a kesztyűk kiegészítő védelme. Ha a kesztyű ütésvédelemmel rendelkezik, ezt az információt P betű jelzi. Ha a P jelzés nincs feltüntetve, az azt jelenti, hogy a kesztyű nem rendelkezik ütésvédelemmel.

 

A védőkesztyűk választékának megtekintése

Kesztyűtípusok mechanikai veszélyek ellen

 

 

  • A precíz munkákhoz való, többfunkciós kesztyűk alapvető védelmet nyújtanak a mechanikai veszélyekkel szemben. Alkalmazásuk széles körű. Készülhetnek textilből, bevonattal vagy PVC pontokkal az ujjakon és a tenyéren. Leggyakrabban a könnyűiparban, a gépgyártásban, és az áruforgalomban használják őket. 
  • A teljes bőr kesztyűk a kialakításuknak megfelelően bizonyos fokú védelmet nyújtanak a vágások és a szúrások ellen. A teljes bőrkesztyűk hátránya a gyengébb érzékenység bizonyos anyagokkal szemben. Alkalmasak az építőiparban, a szerszámgyártásban, a nehéziparban stb. végzett munkára. 
  • A kombinált munkakesztyűk szövet és bőr kombinációjából készülnek, és a mechanikai sérüléseknek különösen kitett területeken alkalmazzák. A kesztyűk használata sokoldalú - az építőipartól a logisztikán át a háztartási munkákig vagy a kertészkedésig.

 

pracovne rukavice

 

  • Az olajos környezetben használatos olajálló kesztyűk biztonságos fogást biztosítanak, miközben védik a dolgozó kezét az olajoktól és kenőanyagoktól. Az elvégzendő munka követelményeitől és a munkahelyi kockázatoktól függően márthatók vagy bevonhatók.  
  • A hőártalom elleni védelemmel ellátott kesztyűk, legyen szó hőálló vagy hidegálló kesztyűről, hegesztőkesztyűről és hasonlókról, tökéletesen megvédik Önt a hőveszélytől. 
ppe product manager lyreco

A porózus kesztyűket úgy tervezték, hogy csökkentsék a munkavállaló sérülésének valószínűségét, de vágások még így is előfordulhatnak. A vágásálló védőkesztyű viselése azonban jelentősen csökkentheti a sérülés súlyosságát, például ujjvesztés helyett csak felületes vágási sérülés következik be.

Ingrida Burkovská
PPE Product Manager
antivibracne rukavice

Speciális kesztyűk

 

  • A rezgéscsillapító kesztyűk csökkentik a berendezés vagy gép által a munkavállaló kezére gyakorolt veszélyes rezgések hatását. Főleg az építőiparban használják légkalapáccsal, elektromos fúróval és hasonló eszközökkel végzett munka során. 
  • Az elektrosztatikus kisülés (ESD) elleni védőkesztyűket a repülőgépiparban, az elektronikai iparban, a távközlésben, valamint a petrolkémiai iparban használják. 

 

Nem tudja, hogy melyik kesztyű a legalkalmasabb az alkalmazottai számára? Szakértőink örömmel segítenek a választásban. Vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Olvasson tovább