Drinking water

Gondoskodjon a folyadék utánpótlásról a nyári hónapokban

Ezekben a zűrzavaros időkben a kellő mennyiségű vízfogyasztás kihívást jelenthet, mert mindannyian kicsit el vagyunk maradva a szokásos napi ritmusunktól. Egy pohár víz elfogyasztása biztosan nem áll a tennivalóink listáján, főleg, ha elfoglaltak vagyunk. Ez sajnálatos, mert a folyadékpótlásnak valójában a legfontosabb tennivalók között kellene lennie. Nézzük meg, miért van ez így.

 

Maradjon hidratált! 

Egy korty egészség 

A víz körülöttünk van, de a testünkben is. Testtömegünk 55-60%-át víz alkotja. Agyunk szintén 85% vízből áll, és működése a rendszeres folyadékpótlástól függ.

Catering

Ha az agy a szükséges napi vízmennyiségnél 2%-kal kevesebbet kap, elveszíti az éberséget, a koncentrációt és sokkal lassabban kezd dolgozni. A szerveknek, az izmoknak, a bőrnek és a vérnek is hasznos a tiszta víz. Valójában, amikor a vér több vizet veszít, mint amennyit felszív, a test kiszárad. És ez a folyamat gyorsabb, mint gondolnánk.

 

 

water

Ha szomjasnak érzi magát, már a kiszáradás első szakaszában van. Azonnal érezhető tünetek: 

  • fáradtság,  
  • figyelmetlenség,  
  • rossz közérzet,  
  • robbanékonyság és 
  • a rövid távú memória hiánya. 

Röviden: ha túl kevés vizet iszik, hatékonysága is csökken. 

 

Mennyi vizet igyak munkaidő alatt? 

 

Mennyi kell pontosan az agyunk optimális működéséhez és a testünk egészségéhez? Napi 1,5-2 liter, vagy körülbelül 8-10 pohár víz ajánlott. A pontos mennyiség, amelyre szüksége van, nemétől és testtípusától függ. Az olvasók különbsége miatt vegyük az átlagot, azaz 9 poharat. Ha feltételezzük, hogy munkaidőben ⅔ vizet iszik a napi vízszükségletből, gyorsan ki tudjuk számolni:

⅔ x 9 pohár = 6 pohár/8 óra = ¾ pohár óránként

 

Háromnegyed pohár óránként – körülbelül 3 pohár reggel és 3 pohár délután. Ez egyszerűen hangzik: csak álljon fel óránként egyszer, és menjen a konyhába. Azonban mindannyian tudjuk, hogy a gyakorlatban a rendszeres folyadékpótlásról gyakran elfeledkezünk. Ezért készítettünk néhány praktikus tanácsot. 

TEKINTSE MEG AJÁNLATUNKAT

Tudja, hogy mi a különbség

az ásványvíz, a természetes és az asztali víz között? 

Töltse le a vizekről készült gyakorlati áttekintést, és könnyítse meg a döntést, amikor italokat rendel cége számára.

Az ásványvíz és egészségügyi előnyei

A WHO irányelvei és az Európai Uniós szabályozás szerint csak olyan palackozott víz nevezhető ásványvíznek, amelyet közvetlenül a forrásnál palackoznak, és nem, vagy csak kis mértékben kezelik. Ezt a vizet szigorúan tilos mesterségesen más összetevőkkel dúsítani (a CO2 kivételével). 

mineral water glas

Az ásványvizek nagyszerű kalcium-, magnézium-, kálium- és egyéb ásványi anyagok forrásai lehetnek. Ismeri az előnyeit? 

  • A kalcium fontos a csontok és a fogak egészségéhez, a sejtek regenerációjához és hozzájárul az izmok megfelelő működéséhez. 
  • A magnézium hozzájárul az izmok, az idegrendszer megfelelő működéséhez és segít elnyomni a fáradtságot és a kimerültséget. 
  • A káliumra szervezetünknek szüksége van a folyadékegyensúly szabályozásához, a szív- és érrendszer egészségének, a csontok és az izmok szilárdságának biztosításához, valamint a vérnyomás szabályozásához. 
  • A szilícium fontos a belső szervek megfelelő működéséhez, javítja a haj és a köröm minőségét és növekedését, valamint elősegíti a memória jobb működését. 
  • A cink fontos immunrendszerünk megfelelő működéséhez. 
  • A szelén antioxidáns tulajdonságai miatt jótékony hatással van a pajzsmirigy, a szív és az immunrendszer működésére. 
  • A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag, de a szív- és érrendszerrel kapcsolatos káros hatások miatt figyelemmel kell kísérni a bevitelét.
brita pitcher bottle

Palackozott vagy szűrt vizet fogyasszunk?

 

A vízszűrő kannák és a vízszűrő palackok egyre népszerűbbek otthon, és a munkahelyen is, és remek alternatívát jelentenek a palackozott vízzel szemben. A kannába vagy a palackba egyszerűen csak töltsön vizet a vízvezeték csapból. A víz átfolyik a szűrőn és felfogja a szennyeződéseket, a klórt, a vasat vagy más káros anyagokat. Ezáltal a víz jobb ízűvé és egészségesebbé válik. 

A szűrőkannák és szűrőpalackok további pozitívumai a jó ár-teljesítmény arány, valamint a könnyű karbantartás, mivel a vásárlás után már csak csere szűrőket kell vásárolni. 

Vízszűrő kannák és vízszűrő palackok széles választékát találja webáruházunkban. 

Ionos ital – modern ital a munkahelyi és sportteljesítmény növelésér

Az ionos italokat, más néven izotóniás italokat leginkább a sportolókkal hozzák kapcsolatbak a teljesítmény növelése vagy a sportolás utáni regenerálódás érdekében. Pozitív tulajdonságuk, hogy egyszerű szénhidrát-, táp- és ion-, azaz ásványi anyagok tartalmának köszönhetően képesek hidratálni a szervezetet és feltöltik energiával. Ezért alkalmasak fizikailag megterhelő munkát végző munkavállalók számára is.

people doing sports

Miért alkalmasak az ionos és izotóniás italok fizikai aktivitásra?

Kémiai szempontból ezek olyan folyadékok, amelyeknek koncentrációja hasonló az emberi vér koncentrációjához. Ez azt jelenti, hogy a test gyorsabban pótolja a fizikai aktivitás során elvesztett folyadékokat. Az ionos italokban található szénhidrátok pedig az energia gyors pótlására szolgálnak.

Hogyan válasszunk ionos italt?

 

 

  1. Íz. Az italnak ízlenie kell. A piacon még natúr és valódi gyümölcsleveket tartalmazó italokat is találhatunk hozzáadott cukor nélkül.
  2. Emészthetőség. A hozzáadott komponensek, mint például a posztbiotikumok, a kalcium vagy a mesterséges aromák, feleslegese megterhelhetik a gyomrot. Tippünk: Próbálja ki! Az étrendkiegészítők piacán sokféle típusú és ízű ionos ital található. Elég kiválasztani a megfelelőt nemcsak az íze szerint, hanem aszerint is, hogy hogyan érzi magát elfogyasztása után.
  3. Teljesítmény. Értékelje a tevékenység típusát, és ennek alapján válassza ki az ionos italok összetételét az alkalmazottak számára. Ha energiára van szükségük, győződjön meg arról, hogy az ionos ital gyorsan emészthető szénhidrátokat tartalmaz. Ha a hidratálás a cél, válasszunk magasabb elektrolittartalmú ionos italt.
people hiking in the mountains

A Lyreco kínálatában számos ízesített italt találhat az energia pótlására és a dolgozók teljesítményének növelésére. Választhat az alkalmazottak ízlése, összetétele és preferenciái szerint.

Válasszon frissítő italt

 

 4 tipp a szomj csillapítására 

 

Hogyan „kényszerítsük” magunkat a rendszeres folyadékpótlás betartására, ha mozgalmas nap vár ránk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni azt?

Water local

Ez a 4 praktikus tipp segíthet: 

 

  1. Nagyszerű íz
    Dobja fel a sima vizet egy finom ital elkészítésével, adjon a vízhez gyümölcsöt, gyömbért vagy friss mentát. Mi citromot, zöld citromot vagy uborkát ajánlunk. A nyár beköszöntével adjon hozzá frissítő fagyasztott gyümölcsöket is, például málnát, ribizlit, szedret, vagy epret.

  2. Mindig kéznél
    Tegyen reggel egy nagy üveg vagy kancsó vizet az asztalra. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy rendszeresen megtölti és megissza a pohár vizet, még akkor is, ha elfoglalt. Ha az üveg kiürül, akkor legalább van egy jó ürügy arra, hogy felkeljen és mozogjon.

  3. Mit szól a kávéhoz és teához?
    A kávé és a tea állítólag jó vízhajtók. Ez azonban egy régi mítosz. A kávé és a tea, mint más italok, hidratálják a testet. Meg kell jegyezni, hogy ezek az italok (különösen a kávé) koffeint tartalmaznak, ami káros az egészségre. Az egészséges felnőtt azonban napi mintegy 400 milligramm koffeint képes felszívni mindenféle negatív hatás nélkül. Ez körülbelül 4 csésze kávé naponta. Néhány csésze kávé vagy cukormentes tea tehát az egészséges táplálkozás része, a szokásos víz mellett egy kis változatosságot is hozhat.

  4. Alkalmazás segítségévelVannak olyan alkalmazások, amelyek kiszámítják, mennyi vizet fogyasztott már, mennyi van még hátra, milyen az általános statisztikája, és emlékeztet arra, hogy igyon egy pohár vizet, ha elfelejtette. A Waterlogged (Apple) és a Water Your Body (Android) lehetnek az új nyári barátai.

    Catering
Summer sport

Tippek az aktív emberek számára: Nyáron

a kiszáradás növeli az összeomlás kockázatát. A válasz a nyár eleji akklimatizáció. Fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleghez, ezért először csak rövid ideig gyakoroljon a szabadban, és fokozatosan hosszabbítsa meg.

Winter sport

Tippek az aktív emberek számára: Télen

a kiszáradás növeli a fagyás kockázatát. Még ha nem is szomjas, ajánlott meginni egy pohár vizet, különösen az intenzív téli sportok előtt.

Olvasás folytatása