Drinking water

Zůstaňte během horkých letních měsíců hydratovaní

V těchto turbulentních časech se pití dostatečného množství vody může stát výzvou, protože jsme všichni trochu vyvedení ze svého obvyklého denního rytmu. Vypití sklenice vody určitě není na prvním místě v seznamu našich úkolů, o to víc, když jsme zaneprázdněni. Je to politováníhodné, protože zůstat hydratovaný by mělo být skutečně jednou z našich (nejvyšších) priorit. Podívejme se na to, proč to tak je:

 

Zůstaňte hydratovaní

Doušek zdraví 

Voda je všude kolem nás, ale i uvnitř našeho těla. Mezi 55 a 60 % naší tělesné hmotnosti je tvořeno vodou. I náš mozek se skládá z 85 % vody a jeho fungování závisí na jejím soustavném přísunu.

Catering

Pokud mozek dostane o 2 % méně požadovaného denního objemu vody, ztratí bdělost, koncentraci a začne pracovat mnohem pomaleji. Z přísunu čerstvé vody stejně tak prospívají orgány, svaly, pokožka a krev. Ve skutečnosti, když krev ztratí více vody, než absorbuje, tělo se stává dehydratovaným. A děje se to rychleji, než si myslíme.

water

Pokud pocítíte žízeň, jste v první fázi dehydratace. Okamžitě viditelné symptomy jsou:

  • únava,
  • neschopnost soustředit se,
  • malátnost,
  • výbušná nálada a
  • nedostatek krátkodobé paměti.

Stručně řečeno, když pijete příliš málo vody, Vaše produktivita klesá.

 

 

Kolik vody mám vypít během pracovního dne?

 

Kolik přesně potřebuje náš mozek, aby optimálně fungoval a aby naše tělo bylo zdravé? Doporučených je 1,5 až 2 litry denně, nebo asi 8 až 10 sklenic vody. Přesné množství, které potřebujete, závisí na pohlaví a typu těla. Pro rozdílnost čtenáře ponechme průměr na 9 sklenicích. Za předpokladu, že v pracovní době vypijete ⅔ své potřeby vody, dojde k rychlé matematice:

⅔ x 9 sklenic = 6 sklenic / 8 hodin = ¾ sklenice za hodinu

 

Tři čtvrtiny sklenice za hodinu - asi 3 sklenice ráno a 3 sklenice odpoledne. Zní to jednoduše, stačí jednou za hodinu vstát a projít se do kuchyně. Všichni však víme, že v praxi se na pitný režim zapomíná. Proto je čas nabídnout několik praktických rad.

Objevte naši nabídku pro pitný režim

Poznáte rozdíl

mezi minerální, přírodní a stolní vodou? 

Stáhněte si náš praktický přehled o vodě a usnadněte si rozhodování při nejbližší objednávce nápojů pro vaši firmu. 

Minerální voda a zdravotní benefity

Podle usměrnění WHO a směrnic platných v EU se minerální vodou může nazývat jen taková balená voda, která je do lahví plněna přímo u zdroje a nebyla vůbec nebo jen minimálně upravena. Je přísně zakázáno tuto vodu uměle obohacovat o jiné složky (kromě CO2).

mineral water glas

Minerální vody mohou být skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a jiných minerálů. Znáte jejich benefity? 

  • Vápník (kalcium) je důležitý pro zdraví kostí a zubů, regeneraci buněk a přispívá ke správnému fungování svalů. 
  • Hořčík (magnezium) přispívá ke správnému fungování svalů, nervového systému a pomáhá potlačovat únavu a vyčerpání. 
  • Draslík potřebuje naše tělo k regulaci rovnováhy tekutin, zajišťuje kardiovaskulární zdraví, pevnost kostí a svalovou sílu a reguluje krevní tlak. 
  • Křemík je důležitý pro správné fungování vnitřních orgánů, zlepšuje kvalitu a růst vlasů a nehtů a podporuje paměť. 
  • Zinek je důležitý pro správné fungování našeho imunitního systému. 
  • Selen je díky svým antioxidačním vlastnostem skvělý pro fungování štítné žlázy, srdce či imunitního systému. 
  • Sodík patří mezi nejdůležitější minerály, ale je nutné sledovat jeho příjem kvůli nežádoucím účinkům na kardiovaskulárním systém.
brita pitcher bottle

Balená nebo filtrovaná voda?

 

Filtrační konvice a lahve na vodu s filtrem jsou stále populárnější nejen v domácnostech, ale jsou skvělou alternativou balených vod na pracovišti. Do konvice nebo lahve jednoduše nalijete vodu z vodovodního kohoutku a voda proteče filtrem, který zachytí nečistoty, chlór, železo či jiné škodlivé látky. Díky tomu se stává voda chutnější a zdravější. 

Dalšími pozitivy filtračních konvic a lahví je dobrý poměr ceny a výkonu, jakož i snadná údržba, protože po koupi dokupujete už jen náhradní filtry. 

Širokou nabídku filtračních konvic a lahví na vodu s filtrem naleznete v našem e-shopu. 

Iontový nápoj – moderní drink pro zvýšení výkonu v práci a při sportu

Iontové nápoje, známé také jako izotonické nápoje, si lidé nejvíce spojují se sportovci pro zvýšení výkonu nebo na regeneraci po sportu. Jejich pozitivní vlastností je schopnost hydratovat organismus, doplnění energie díky obsahu jednoduchých sacharidů, živin a iontů neboli minerálních látek. Právě proto jsou vhodné i pro zaměstnance, kteří mají fyzicky namáhavou práci. 

people doing sports

Proč jsou iontové a izotonické nápoje vhodné při fyzické aktivitě?

Z chemického hlediska jde o tekutiny, které mají chemickou koncentraci podobnou lidské krvi. To znamená, že tělo rychleji nahradí tekutiny, které během fyzické aktivity ztratí. Sacharidy, které iontové nápoje obsahují, zase poslouží k rychlému doplnění energie.

Jak vybrat iontový nápoj?

 

 

  1. Chuť. Nápoj by vám měl chutnat. Na trhu najdete dokonce drinky s přírodními a skutečnými ovocnými šťávami bez přidaného cukru.  
  2. Stravitelnost. Přidané složky, jako jsou postbiotika, vápník nebo umělé příchutě, mohou žaludek zbytečně zatížit. Náš tip: Testujte! Na trhu s výživovými doplňky naleznete množství typů a příchutí iontových nápojů. Stačí si vybrat ten, který vám vyhovuje nejen podle chuti, ale také podle toho, jak se po jeho vypití cítíte.  
  3. Výkon. Zhodnoťte typ aktivity a na základě toho vybírejte složení iontových nápojů pro zaměstnance. Pokud potřebují energii, ujistěte se, že iontový nápoj obsahuje rychle stravitelné sacharidy. Pokud je cílem hydratace, vybírejte iontový nápoj s vyšším obsahem elektrolytů.  
people hiking in the mountains

V nabídce Lyreco naleznete množství ochucených nápojů k doplnění energie a zvýšení výkonu zaměstnanců. Vybrat si můžete podle chuti, složení a preferencí zaměstnanců.  

Vybrat osvěžujúci nápoj 

4 tipy jak uhasit žízeň 

 

Jak se přinutit dodržovat pitný režim, i když máte před sebou rušný den a tendenci zapomínat na něj?

Water local

Tyto 4 praktické tipy Vám mohou pomoci: 

 

 

  1. Super chuť
    Stačí připravit si trochu chutnější nápoj přidáním ovoce, zázvoru nebo čerstvé máty. Doporučujeme citron, limetku nebo okurku. S příchodem léta sáhněte i po osvěžujícím mrazeném ovoci jako jsou maliny, rybíz, ostružiny nebo jahody.

  2. Vždy na dosah
    Hned ráno si položte na stůl velkou láhev nebo džbán s vodou. Je pravděpodobnější, že svou sklenici budete pravidelně plnit a pít, i když jste zaneprázdněni. Pokud je láhev prázdná, máte alespoň dobrou výmluvu, abyste vstali a rozhýbali se.

  3. A co káva a čaj?
    Káva a čaj údajně tělo odvodňují. Jde však o starý mýtus. Káva a čaj, podobně jako jiné nápoje, Vaše tělo hydratují. Je třeba poznamenat, že tyto nápoje (zejména káva) obsahují kofein, který je ve velkém množství zdraví škodlivý. Zdraví dospělí lidé však mohou požít asi 400 miligramů kofeinu denně, aniž by pocítili nějaké negativní účinky. To vyjde na zhruba 4 šálky kávy denně. Pár šálků kávy nebo neslazeného čaje je proto součástí zdravé výživy, navíc kromě obvyklé vody přinesou i trochu pohody a požitkářství.

  4. Pomozte si aplikací
    Existují aplikace, které Vám počítají, kolik vody jste už vypili, kolik Vám ještě zbývá, jak vypadají Vaše celkové statistiky, a připomínají Vám, abyste vypili sklenici vody, když na to zapomínáte. Waterlogged (Apple) a Water Your Body (Android) mohou být Vaši noví letní přátelé.

Catering
Summer sport

Tipy pro aktivní: v létě

dehydratace zvyšuje riziko kolapsu. Odpovědí je aklimatizace začátkem léta. Je důležité přizpůsobit se teplu, proto cvičte venku nejprve kratší čas a postupně ho prodlužujte.

Winter sport

Tipy pro aktivní: v zimě

dehydratace zvyšuje riziko omrzlin. I když nemáte žízeň, doporučuje se vypít sklenici vody, zejména před intenzivními zimními sporty.

Pokračovat ve čtení