PPE helmets

A fej védelme: Mikor elegendő az ütésálló sapka és mikor van szükség védősisakra?

A fejsérülés a munkahelyi sérülések egyik legsúlyosabb típusa, és a munkával kapcsolatos halálesetek egyik leggyakoribb oka. A koponya- vagy agysérülések a gyakran helytelenül elhelyezett tárgyak, rosszul biztosított munkakörnyezet, helytelen vagy nem megfelelő egyéni védőfelszerelés, vagy egy másik munkavállaló hibájából adódnak. A munkahelyi egészségvédelem és biztonság betartása mind a munkavállalók, mind a munkáltatók alapvető kötelessége, akiknek el kell látniuk a munkavállalókat és a munkahelyet megfelelő egyéni védőeszközökkel. 

A fejvédő védőeszközöket a munkahelyi kockázatoknak megfelelően kell kiválasztani. 

Tudja, hogy melyik típusú munkához megfelelő az ütésálló sapka, és milyen munkákhoz szükséges a védősisak viselete? Végezze el az erre vonatkozó tesztet!

Remote video URL

Source: Skill Builder. (2017, October 17). Head protection in the workplace: Bump Cap or Hard Hat? [Video].

 

 

Head protection

Tudta, hogy fejvédők már évezredek óta léteznek?

Az első fejfedők a harci védőpáncélok részét képezték és használatuk i. e. 2500-ra nyúlik vissza 

Minden munkáltató kötelessége, hogy elvégezze a munkahelyi kockázatértékelést, és meghatározza a fejvédelem szükségességét a munkahelyen. 

A megfelelő védelem kiválasztásának egy egyszerű szabálya: 

  • A védősisakokat elsősorban a leeső tárgyak vagy az akadályokkal és tárgyakkal való ütközés elleni védelemre tervezték, így például a faiparban, az energiaiparban vagy az építőiparban alkalmazhatóak  

  • Az ütésálló sapka vagy sildes sapka véd a kisebb fejsérülések, horzsolások és karcolások ellen, így például karbantartási munkáknál használható  

Szabványok – erre ügyeljen 

A védősisakokat és az ütésálló sapkákat szabványoknak megfelelően minősítik. Minden egyes szabványhoz konkrét követelmények tartoznak, amelyeknek megfelelően kell a fejvédőt legyártani és tesztelni. 

Bizonyára ismerősnek tűnnek Önnek ezek a számok, de azt is tudja, hogy mit jelentenek?  

  • Az EN397 szabvány a védősisakok MINDEN biztonsági paraméterére kiterjed, mint például az ütéselnyelés és a szúrásállóság a különböző sisaktípusok esetében.  

  • Az EN50365 szabvánnyal rendlező felszerelésnek tartalmaznia kell az EN397 szabvány szerinti összes biztonsági paramétert, ugyanakkor a sisakok elektromos szigetelési tulajdonságaival is foglalkozik. Vagyis az ezzel a szabvánnyal rendelkező sisakokat olyan környezetben való munkavégzésre tervezték, ahol fennáll az áramütés veszélye. A gyakorlatban az a különbség, hogy az áramütés elleni védelemre tervezett sisakok nem rendelkeznek szellőzőnyílásokkal, míg más sisakok a legtöbb esetben igen. A sisaknak így nincs olyan pontja, amelyen keresztül a munkavállaló áramütést szenvedhet és megsérülhet.  

  • Az EN12492 szabvány a hegymászók- vagy a magasban dolgozók számára készült sisakok biztonságával foglalkozik. A sisakoknak ebben az esetben is meg kell felelniük az EN397 szabvány követelményeinek, és egyéb követelmények is vonatkoznak rájuk, mint például az áll alatti rögzítőpánt megléte, amely megakadályozza a sisak leesését. 

  • The EN812 ez az egyetlen szabvány, amelynek az ütésálló sapkáknak meg kell felelniük. A szabvány szabályozza az alapvető paramétereket, annak érdekében, hogy a sapka valóban biztonságos legyen és megfelelően védje a munkavállalót. A piacon számos ütésálló sapka található, amelyek gyakorlatilag csak a kialakításban különböznek egymástól - a varrás módja, a sild hossza, stb.  

Head protection

Segítségre van szüksége a megfelelő fejvédő kiválasztásához?

Hívjon minket és a védőfelszerelésekre specializálódott szakembereink rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot. 

Természetesen ezen kívül még vannak más szabványok is, amelyeknek a védősisakoknak és az ütésálló sapkáknak meg kell felelniük. Ezeket a szabványokat a munkakörnyezet és a felhasználás sajátos követelményei határozzák meg

Védősisak

A védősisak az egyik leggyakrabban használt egyéni védőeszköz. Minden olyan területen dolgozó munkavállalót, ahol fennáll ütés vagy leeső tárgyak okozta fejsérülések, illetve áramütés- és égési sérülés veszélyének a kockázata, védősisakkal kell ellátni. A védősisak a fej védelmén kívül a nyakcsigolyák sérülése ellen is véd.

A védősisak energiaelnyelése fontos paraméter, amelynek a munkasisakoknak meg kell felelnie, és ennek értéke elsősorban a felhasznált anyagoktól függ. A sisak külső részét a héj képezi, amely leggyakrabban polietilénből, ABS-műanyagból vagy poliésztergyantával vulkanizált üvegszálból készül. A héjat úgy tervezik, hogy elnyelje az ütésből származó energiát, és egyenletesen eloszlassa azt a sisak viselője fején, annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre mérsékelje az ütés hatásait.

A sisak belső oldalán pántok vannak. A héj és a pántok között további párnázó anyag, úgynevezett védőpárna található, amely növeli a sisak védelmi funkcióját.

A pántok a homlok és a fej alsó részének magasságában körbefogják a fejet. Állítható csattal vannak felszerelve és biztosítják a sisak stabil illeszkedését a fejre. A munkavállaló kényelmének növelése érdekében a fejpántra nedvszívó szalag szerelhető, amely felszívja az izzadságot. 

A védősisakok a rögzítés módja szerint is különböznek, és gyártóról gyártóra változnak - egy sisak rögzítésére szolgálhatnak szövetpántok, levehető vagy fix állpánt, illetve különböző típusú zárószerkezetek, például kerekes rögzítő- vagy behúzható zárószerkezet.

Business Development Manager PPE

Az utóbbi években ügyfeleink körében a legnépszerűbb színű sisakok a fehér, a kék és a sárga voltak. Az ügyfelek gyakran használnak különböző színeket az alkalmazottak besorolásának megkülönböztetésére, pl. hogy alkalmazottról, logisztikai dolgozóról, látogatóról stb. van-e szó..

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager, Lyreco CE
safety helmet with face shield

Combined work protection

Az ügyfelek a védősisakokat más egyéni védőeszközökkel való kompatibilitásuk alapján is választják. A kombinált munkavédelem növeli a munkavállalók komfortját a munkahelyen.

A védősisakok különböző kiegészítőkkel bővíthetők, annak érdekében, hogy a munkavállaló hatékony kombinált védelmet kapjon, mint például: 

  • hallásvédők  

  • Arcvédő pajzsok vagy védőszemüvegek 

  • világítótestek vagy lámpák, pl. a bányászok részére 

  • fényvisszaverő elemek, amelyeket főleg a logisztikában és a szállításnál alkalmaznak 

safety helmet mountain helmet style

Tudja, hogyan kell helyesen felvenni a sisakot?

  1. A sisak tetején áthaladó pántoknak szorosan a fejhez kell illeszkedniük.
  2. A pántoknak illeszkedniük kell a homlokhoz és a tarkóhoz, és állíthatónak kell lenniük a viselője fejméretéhez.
  3. Ha a sisak rendelkezik egyéb biztonsági elemekkel, például állpánttal, akkor ezt is be kell állítani.

Kevesen tudják,

hogy a sisakok csak korlátozott ideig használhatók, amit természetesen azt is befolyásol, hogy a vásárló mennyit képes készleten tartani. A sisakoknak két fontos tulajdonsága van - az élettartam és a használhatósági idő. Az élettartam a felhasznált anyagtól függ, és a gyártó határozza meg. Az esetek többségében ez 5 - 7 év. A használhatóság ideje általában rövidebb, mint az élettartam és ezt a paramétert szintén a gyártó határozza meg. Ezek az adatok egy címkén találhatók, amelyet minden sisakon megtalál.

PPE Business Development Manager

Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy a sisak élettartama hogyan viszonyul a használhatóság idejéhez. Mondok egy példát: Az ügyfél 7 éves élettartamú sisakot vásárol. És aztán 5 évig raktáron tartja. A gyártó szerint a használhatósági ideje 3 év. Ha a 7 évből kivonjuk az 5 év tárolási időt, akkor megkapjuk, hogy a munkás a sisakot csak maximum 2 évig tudja használni. Ez azt jelenti, hogy a sisak hosszú távú tárolásra nem alkalmas.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager, Lyreco CE
bump cap

Ütésálló sapkák

Az ütésálló sapka olyan helyeken használható ahol alacsony a fejsérülés kockázata, mint például a karbantartások vagy a könnyűipar. Célja, hogy megvédje a fejet a kisebb ütésektől vagy horzsolásoktól. Az ütésálló sapka ideális védőeszköz alacsony mennyezettel, éles sarkokkal vagy függesztett szerkezetekkel rendelkező munkahelyeken.

impact resistant cap

Az ütésálló sapkák funkcionális és kényelmes fejvédő megoldást jelentenek.

sapka felső része általában textilanyagból készül, gyakran vízálló anyaggal kombinálva, ami a sisakokhoz képest könnyebbé teszi őket.

A fejet a sapka belsejében lévő vékony héj védi. A sapka mérete a sisakokhoz hasonlóan állítható - a sapka hátulján egy csat, vagy tépőzár található.

A színek és a sildek formája a trendektől vagy a munkahelyi követelményektől függően változik. A sapkák további előnye a láthatóságot javító fényvisszaverő elemek alkalmazása. Az ütésálló sapkák szellőzőnyílásokat tartalmaznak, amelyek révén a fej kevésbé izzad és a sapka viselése kényelmesebbé válik. A komfort növelése céljából nedvszívó pántot is tartalmazhatnak

Protective equipment

A jól felszerelt munkahely a biztonságos munkahely

Az egyéni védőeszközök kiválasztásával, karbantartásával, ellenőrzésével és biztonságos használatával kapcsolatos valamennyi feladatért a munkáltató a felelős. A munkáltató a munkahelyi kockázatértékelés alapján köteles meghatározni a fejvédelem típusát, azaz a védősisak vagy az ütésálló sapka használatát. A konkrét típus esetében választhat a munkahelyi kockázatok, a szabványok, az anyag vagy az ár alapján. A fejvédelem terén általában nem érdemes takarékoskodni, és ha a munkahely megköveteli, akkor ennek megfelelően kell felszerelni. Mert csak a jól felszerelt munkahely biztonságos munkahely.

Olvasás folytatása