Noise Reduction

Hallásvédelem a munkahelyen: 5 tipp munkavédelmi szakemberektől

Tudta, hogy a halláskárosodás az első számú érzékszervi fogyatékosság a világon és összességében a harmadik leggyakoribb krónikus betegség? 

A hallás létfontosságú szerepet játszik a kommunikációban a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Az egészségügyi kockázatok mellett még a kisebb halláskárosodás is negatív hatással lehet a beszédre, a beszédértésre és az emberek közötti kapcsolatokra. A hallásvédelem nélküli tartós zajterhelés visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezethet. 

E kockázatnak az elkerülése - különösen zajos munkakörnyezetben - a megfelelő védőfelszerelés kiválasztásával érhető el. Kérjen tanácsot az egyéni védőeszközök szakértőitől. 

Egyéni védőeszközök alkalmazása a hallás védelmére

Ear muffs

Mi a zaj, és miért kell védekezni ellene

Zajnak minősül minden olyan hang, amely káros hatással lehet az ember egészségére. A zaj mértékegysége a decibel (dB).  

  • 75 db a megengedett legnagyobb zajszint, amelynél a hallásvédelem még nem kötelező. 
  • 80 dB az a zajszint, amelynél a munkáltató már köteles hallásvédelmet biztosítani, de annak használata nem kötelező.  
  • A 85 dB-es és a feletti zajszinteknél már kötelező a hallásvédők használata, ami azt jelenti, hogy a munkáltatónak nemcsak a védőeszközöket kell biztosítania, hanem a használatot is ellenőriznie kell. 

Zajkockázat: 

  • 85 dB-es zajhatásnál a hallás 8 óra elteltével károsodik. 
  • 100 dB-es zajhatásnál a hallás 15 perc elteltével károsodik. 
  • 115 dB-es zajnál a károsodás 1 percen belül bekövetkezhet. 
  • 140 dB-es zajnál azonnali halláskárosodás és fájdalom léphet fel. 
Business Development Manager PPE

Általánosságban elmondható: minél zajosabb a környezet, amelyben egy személy tartózkodik, annál rövidebb időt tölthet hallásvédelem nélkül. Megelőzheti a zaj okozta halláskárosodást, ha megfelelő típusú és csillapítási értékű hallásvédőt használ és betartja a munkahelyi biztonsági előírásokat.

Richard Kochláň
Business Development Manager PPE, Lyreco CE

Hogyan védekezhet a zaj ellen? 

A hallásvédők legfontosabb funkciója, hogy akadályt képeznek a zajforrás és a hallószerv között. Attól függően, hogy milyen erős zajtól szeretné védeni a hallását, választhat füldugót vagy kagylós hallásvédőt.  

Hearing protection

A füldugók az alacsony és közepes zajszintű környezetbe valók. A füldugók pozitívuma a kompakt méret, valamint az anyagok és formák sokfélesége. Az is nagyon fontos, hogy használója helyesen helyezze be a füldugót a hallójáratba. 

Hearing protection

A kagylós hallásvédő fültokok, más néven hallásvédők a rendkívül zajos környezetbe valók és gyakorlatilag teljes zajvédelmet biztosítanak. Nem csak a hallójáratot, hanem az egész fület lefedik, újrafelhasználhatóak és könnyebb felhelyezni őket, mint a füldugókat.  

Egyes kagylós hallásvédő fültokok kommunikációs rendszerekhez is csatlakoztathatók, így amellett, hogy védik a hallását, lehetővé teszik a kollégákkal való kapcsolattartást is. 

 

Tudja, hogy melyik termék védi Önt a legjobban a munkahelyén?

A megfelelő hallásvédelem kiválasztását több tényező befolyásolja: 

Ear muffs

1. A zajtompítás értéke

Zajtompításnak nevezzük a hallásvédő viselése következtében elért zajcsökkenést. A zajtompítás értéke egy olyan mértékegység, amelyet annak meghatározására használnak, hogy a hallásvédő milyen hatékonyan csökkenti a zajexpozíciót egy adott környezetben. Minél magasabb a zajtompítási érték, a hallásvédők annál alkalmasabbak a zajos környezetben való használatra.  

tick

 

TIPP: Tudja, hogyan kell kiszámítani a hallásvédők zajtompítási értékét? 

  • Mérje meg munkahelyén a maximális zajszintet 
  • A mért értékből vonja le a 75 dB zajexpozíciós határértéket - pl., ha 100 dB zajszintet mért, vonjon ki belőle 75 dB értéket.   
  • Az így kapott szám az Ön munkahelyén szükséges 25 dB-es csillapítási érték. 

Webáruházunkban a fülvédő zajcsillapítási értékét közvetlenül a termékleírásban tüntettük fel. 

A termékek megtekintése

2. A munkahelyi zajszint 

A munkahelyi zaj fontos tényező a hallásvédelem típusának kiválasztásakor.  

A füldugó a legelterjedtebb választás a hallásvédelemre.. Alkalmas alacsony- és közepes zajszintű környezetbe. Alkalmasak például az élelmiszeriparban, gyógyszergyártásban stb. történő munkavégzéshez.  

A kagylós hallásvédő fültokok, amelyeket gyakran nevezünk munkahelyi fülvédőknek, hatékony hallásvédelmet biztosítanak rendkívül zajos környezetben, pl.: gyárakban, favágásnál vagy lőgyakorlatoknál. 

PPE Business Development Manager

Ahol biztosítani kell a hallásvédelem folyamatos elérhetőségét a munkahelyen, ott a füldugó-adagolók megfelelő megoldást jelentenek. Higiénikus adagolást biztosítanak és a munkahely minden bejáratánál elhelyezhetők a falra szerelve, vagy talpazatra állítva. Ugyanakkor költséget takarítanak meg a munkáltatónak.

Marek Špidra
MPPE Business Development Manager, Lyreco CE
earplugs

3. Komfort

A hallásvédőknek tökéletesen kell illeszkedniük a viselőjükhöz és meg kell felelniük a munkahelyi követelményeknek. A rosszul illeszkedő hallásvédő, amely nyomja Önt és fej- vagy fülfájást okoz, semmiképpen sem megfelelő. A fájdalom arra kényszeríti, hogy levegye a hallásvédőt, vagy kivegye a füldugót a füléből és megfelelően a helyére illessze, ami zajterheléssel jár és halláskárosodáshoz vezethet. Kényelmes munkavédelmi felszerelés kiválasztásakor tehát gondolja végig, hogy csak rövid időre vagy a teljes munkaidőben van szüksége a hallásvédelemre. 

4. Kompatibilitás  

Ha a munkahelyén további védőeszközöket is használ, például védősisakot, akkor egy átfogóbb megoldást ajánlunk annak érdekében, hogy a munkavégzés a védőeszközök használata mellett egyszerűbbé váljon az Ön és az alkalmazottai számára. 

Hearing protection
Ear muffs

5. Ár

A minőségi hallásvédelem túlzott kiadásnak tűnhet, de mi határozottan állítjuk, hogy a hallásvédő eszközök beszerzésénél nincs helye a spórolásnak.  

Portfóliónkban többféle árkategóriában találhat hallásvédelmi eszközöket - a néhány centes füldugóktól a legigényesebbeknek szánt fülvédőkig.

Hearing protection

A megelőzés a legjobb védelem

A hallásvédelmet nem szabad alábecsülni. A nem megfelelő hallásvédelem okozta károk nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, hanem lassan, több év alatt alakulhatnak ki. A legtöbb esetben a zajterhelés következményei visszafordíthatatlanok, ezért a megelőzés a legjobb védelem. 

Megoldások a hallásvédelemre

Olvasás folytatása