PPE helmets

Ochrana hlavy: Nárazuvzdorná kšiltovka a bezpečnostní přilba

Úrazy hlavy patří k nejzávažnějším typům poranění na pracovišti a k nejčastějším příčinám úmrtí při práci. Poranění lebky nebo mozku je často následkem nesprávně umístěných předmětů, špatně zabezpečeného pracovního prostředí, nevhodnou nebo nedostatečnou výbavou OOPP anebo je zapříčiněno jiným pracovníkem. Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti je základní povinností jak zaměstnanců, tak i zaměstnavatele, který musí zaměstnance a pracoviště náležitě vybavit vhodnými OOPP.

OOPP na ochranu hlavy vybírejte podle rizika pracoviště 

Víte, na který typ práce je vhodnější nárazuvzdorná pracovní čepice (kšiltovka) a na který typ práce se více hodí ochranná přilba (helma)? Otestujte se!  

Remote video URL

Zdroj: Skill Builder. (2017, October 17). Head protection in the workplace: Bump Cap nebo Hard Hat? [Video].

 

 

Head protection

Věděli jste, že ochranné prostředky hlavy existují už tisíce let?

První ochranné pokrývky hlavy byly součástí bojové výzbroje a datují se až do roku 2500 před naším letopočtem. 

Povinností každého zaměstnavatele je vyhodnotit rizika na pracovišti a určit potřebu ochrany hlavy na pracovišti. 

Jednoduchým pravidlem při výběru vhodné ochrany je: 

  • ochranné přilby jsou primárně určeny k ochraně před nárazem způsobeným padajícími předměty nebo před kolizemi s překážkami či předměty, jsou tedy vhodné například v dřevařském průmyslu, energetice nebo stavebnictví, 

  • ochranná čepice anebo kšiltovka chrání před drobnými poraněními hlavy, oděrkami a škrábanci, takže najde uplatnění například v údržbě. 

Normy – na toto si dejte pozor 

Ochranné přilby i nárazuvzdorné kšiltovky jsou kvalifikované podle norem. Pro každou normu existují specifické požadavky, na jejichž základě musí být ochranné pracovní prostředky k ochraně hlavy vyrobeny a testovány. 

Možná tato čísla znáte, ale víte, co znamenají?  

  • Norma EN397 se vztahuje na VŠECHNY bezpečnostní parametry ochranných přileb, jako jsou tlumení nárazu a odolnost proti proražení při různých provedeních přilby.  

  • Norma EN50365 musí obsahovat všechny bezpečnostní parametry podle normy EN397, a zároveň se zabývá i elektroizolačními vlastnostmi přilby. To znamená, že přilby podle této normy jsou určeny pro práci v prostředí s nízkým napětím, ve kterém existuje riziko úrazu elektrickým proudem. V praxi spočívá rozdíl v tom, že přilby určené k ochraně před úrazem elektrickým proudem nemají větrací otvory, zatímco ostatní přilby je ve většině případů mají. Přilba tedy nemá žádné místo, kterým by pracovníka mohl zasáhnout elektrický proud a zranit ho.  

  • Norma EN12492 se zabývá bezpečností výrobků pro horolezce nebo pro práci ve výškách. I v tomto případě musí být splněny požadavky normy EN397 a platí další požadavky, jako například přítomnost řemínku pod bradu, který zabrání pádu přilby. 

  • EN812 je jedinou normou, kterou musí splňovat nárazuvzdorné kšiltovky. Norma upravuje základní parametry tak, aby byla čepice skutečně bezpečná a přiměřeně chránila pracovníka. Na trhu je mnoho pracovních kšiltovek, které se liší prakticky jen designem – způsobem šití, délkou štítu a podobně.  

Head protection

Potřebujete pomoci s výběrem vhodné ochrany hlavy pro své pracoviště?

Kontaktujte nás a naši odborníci na OOPP se vám v co nejbližší době ozvou. 

Samozřejmě existují další normy, které musí bezpečnostní přilby a kšiltovky splňovat. Tyto normy jsou dány specifickými požadavky pracovního prostředí a využití. 

Ochranné pracovní přilby  

Bezpečnostní přilby jsou jednou z nejčastěji používaných forem OOPP. Všichni zaměstnanci pracující v oblastech,kde hrozí nebezpečí poranění hlavy nárazem, pádem nebo letícími předměty anebo úrazem elektrickým proudem a popálením, musí být chráněni ochrannými přilbami. Ochranná pracovní přilba chrání nejen před poraněním hlavy, ale také před poraněním krčních obratlů. 

Schopnost ochranné přilby absorbovat energii je důležitým parametrem, který musí pracovní přilba splňovat a závisí především na použitých materiálech. Vnější část přilby tvoří skořepina a nejčastěji je vyrobena z polyetylenu, ABS plastu nebo ze skelných vláken vytvrzených polyesterovými živicemi. Skořepina má za úkol absorbovat energii z nárazu a rovnoměrně ji rozložit na hlavu uživatele, aby byly následky nárazu co nejmenší. 

Ve vnitřní části přilby se nacházejí popruhy. Mezi skořepinou a popruhy se může nacházet další výplňový materiál, tzv. ochranné polstrování, které zvyšuje ochrannou funkci přilby. 

Popruhy kopírují obvod hlavy ve výšce čela a spodní části hlavy. Jsou vybaveny seřizovacími mechanismy a zajišťují stabilní nasazení přilby na hlavě. Pro zvýšení komfortu zaměstnanců může mít popruh na čele zabudovaný potní pás pro pohlcování potu.  

Bezpečnostní přilby se liší i podle způsobu upevnění a jsou různé od výrobce k výrobci – přilba může mít textilní popruhy na uchycení, řemínek pod bradu, který je odnímatelný nebo pevný, či různý typ uzavírání, jakým je například kolečková západka nebo zasouvací západka.  

Business Development Manager PPE

V posledních letech jsou nejoblíbenějšími barvami přileb u našich zákazníků bílá, modrá a žlutá. Zákazníci často používají různé barvy k rozlišení zařazení zaměstnanců, např. zda jde o zaměstnance, pracovníka logistiky, návštěvníka a podobně.

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager, Lyreco CE
safety helmet with face shield

Kombinovaná pracovní ochrana

Zákazníci si bezpečnostní pracovní přilby vybírají i podle kompatibility s jinými OOPP. Kombinovaná pracovní ochrana zvyšuje komfort zaměstnanců na pracovišti. 

Ochranné přilby lze doplnit různým příslušenstvím, čímž zaměstnanci vznikne efektivní kombinovaná ochrana na pracovišti, jako například: 

safety helmet mountain helmet style

Víte, jak si správně nasadit helmu?

  1. Popruhy procházející horní částí přilby musí těsně přiléhat k hlavě. 

  2. Popruhy musí přiléhat k čelu a zátylku a musí být nastaveny na obvod hlavy uživatele. 

  3. Pokud přilba obsahuje další bezpečnostní prvky, jakým je například řemínek pod bradu, musí být nastaveny i tyto. 

Málokdo ví,

že přilby se mohou používat jen omezenou dobu, což samozřejmě ovlivňuje i to, kolik jich může zákazník držet na skladě. Přilby mají dvě důležité vlastnosti – dobu životnosti a dobu použitelnosti. Doba životnosti závisí zejména na použitém materiálu a určuje ji výrobce. Ve většině případů je to 5–7 let. Doba použitelnosti bývá kratší než doba životnosti a je to parametr, který také určuje výrobce. Tyto údaje jsou uvedeny na štítku, který naleznete na každé přilbě. 

PPE Business Development Manager

Často se setkávám s otázkou, jak souvisí doba životnosti přilby s dobou použitelnosti. Uvedu příklad: Zákazník koupí přilbu s dobou životnosti 7 let. A pak ji má 5 let na skladě. Výrobce uvádí dobu použitelnosti 3 roky. Od 7 let odečteme 5 let skladování a vyjde nám, že pracovník může přilbu používat už jen max. 2 roky. To znamená, že přilba není vhodné zboží pro dlouhodobé skladování.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager, Lyreco CE
bump cap

Nárazuvzdorné čepice

Nárazuvzdorná bezpečnostní čepice je vhodná na místa s nízkým rizikem poranění hlavy, jakými jsou například údržba nebo lehký průmysl. Jejím účelem je chránit hlavu před drobnými nárazy nebo oděrkami. Nárazuvzdorná čepice je ideální ochrannou pomůckou na pracovištích s nízkými stropy, ostrými rohy nebo visícími překážkami. 

impact resistant cap

Nárazuvzdorné čepice jsou funkčním a pohodlným řešením ochrany hlavy

Vrchní část čepice je obvykle vyrobena z textilního materiálu, často v kombinaci s nepromokavým materiálem, díky čemuž mají čepice nižší hmotnost ve srovnání s přilbami.

Lebka je chráněna tenkou skořepinou ve vnitřní části čepice. Velikost čepice, stejně jako u přileb, si můžete nastavit – v zadní části čepice se nachází buď spona nebo zasouvací západka či suchý zip. 

Barvy i tvary kšiltů se liší v závislosti na trendech nebo požadavcích pracoviště. Reflexní prvky pro zlepšení viditelnosti jsou další výhodou čepic. Nárazuvzdorné čepice obsahují větrací otvory, díky kterým se hlava méně potí a nošení čepice je tak pohodlnější. Také mohou obsahovat potní pásek pro zvýšení komfortu. 

Protective equipment

Dobře vybavené pracoviště je bezpečné pracoviště

Zaměstnavatel je zodpovědný za všechny úkoly související s výběrem, údržbou, kontrolou a školeními o bezpečném používání OOPP. Podle posouzení rizik na pracovišti určuje typ ochrany hlavy: bezpečnostní přilby nebo nárazuvzdorné kšiltovky. Vybírat může podle rizik na pracovišti, norem, materiálu nebo ceny. Platí, že na ochraně hlavy se šetřit nevyplatí, a pokud si to pracoviště vyžaduje, je potřeba jej náležitě vybavit. Protože jen dobře vybavené pracoviště je bezpečné pracoviště. 

Pokračovat ve čtení