healthy back

Ergonómia és egészséges hát

A merev tarkó és nyaki fájdalom az ülő foglalkozás és számítógép okozta munka egyik következménye. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az ülő foglalkozású alkalmazottaknál a nyakizmok fájdalma 63%-al gyakoribb, mint egyéb dolgozók esetében.  

A helyes ergonomikus felszereléssel,pl. a monitor vagy laptop állvány segítségével támogatja a helyes testtartást és csökkenti a nyakizmok, vállak és hát feszülését. 

animated woman sitting at desktop

Tudta, hogy

a túl magasan vagy alacsonyan elhelyezett képernyő a nyak és vállak fájdalmát okozza? A szakértők szerint a számítógéppel való munkák során a képernyő felső részének egyharmadát kellene nézni. 

A képernyőt kb. a kar hosszúságához mérten helyezze el, hogy ne kelljen a nyakát nyújtogatnia és ne legyen görbe a háta. Közvetlenül ön előtt kellene elhelyezkednie, hogy forgatással ne erőltesse a nyakat.

Minden munkahely alapfelszerelése 

Függetlenül attól, hogy irodában vagy home office-ban dolgozik, a helyes ergonomikus felszerelés növeli a kényelmet és megakadályozza a nyak és hát megterhelését.  

A képernyő és laptop állványok lehetővé teszik a képernyő elhelyezését a szemmel egy vonalban, amivel csökkenthető a nyak, hát és vállak megerőltetése és fájdalma. 

Az állítható állvány nagyszerű választás, ha a képernyő magasságának és szögének beállításán kívül további helyet szeretne az íróasztalon. 

 

Állványok és tartók kínálatának megtekintése

laptop holder

Tippünk:

Ha papirokkal dolgozik, próbálja ki a dokumentum tartót, mellyel csökkenthető a nyak megerőltetése és elkerülhető a merev nyakszirt, hát és fejfájás. 

Igazítsa a magasságot 

Az egészségügyi szakemberek szerint a munka során ajánlott 30 percenként változtatni a pozíciót. Az állítható íróasztal vagy munkaállomás, amelynek magassága és dőlésszöge is állítható  lehetővé teszi munka közben a pozíció igény szerinti változtatását. A kényelmen kívül így megelőzhető a nyakizmok megfeszítése és fájdalma. 

woman standing and working station

Az asztalhoz tartozó állítható tartozékok megtekintése

Olvasson többet a témáról