reflective clothing PPE

Viditeľne bezpečne: Reflexné ochranné oblečenie

Jedným z najdôležitejších faktorov ochrany zamestnanca na pracovisku je dobrá viditeľnosť. Či už ide o stavenisko, železničnú stanicu či skladové priestory, je nevyhnutné, aby boli zamestnanci dobre viditeľní a tým pádom chránení.

 

Reflexné prvky. Čo to je a kedy je nutné reflexné odevy používať? 

 

Pracovné reflexné odevy spoznáte už na prvý pohľad podľa výrazných odrazových prvkov a veľmi často aj podľa krikľavo žltého alebo oranžového sfarbenia.  

Reflexné odevy sú vyrobené z látky flourescenčnej farby s tzv. retroreflexnými prvkami. Ich úlohou je zviditeľniť svojho nositeľa za všetkých svetelných podmienok tak, aby ho včas spozoroval vodič dopravného prostriedku alebo iného mechanizovaného zariadenia..  

Pracovné oblečenie s reflexnými prvkami používajte v prípade, ak zamestnancovi pri práci hrozia riziká poškodenia zdravia vyplývajúce zo zníženej viditeľnosti. Je nevyhnutné pracovníkovi zabezpečiť vhodný výstražný tzv. reflexný odev s vysokou viditeľnosťou

reflective clothing PPE

Vedeli ste, že...

žltá je najviac používaná farba, pretože je najjasnejšia a vysoko kontrastná?

Oranžová farba je vhodná všade tam, kde sa pracuje na voľnom priestranstve, vo výškach či pri mori, pretože je vysoko kontrastná oproti sivej a modrej farbe.

A keďže krikľavo ružová sa v prírode často nevyskytuje, je ideálna práve pri prácach v lese alebo na zelenom priestranstve.

Pracovný reflexný odev by mal byť v prvom rade pohodlný a vyrobený z kvalitných materiálov. Práve spomínaná kvalita odevu je dôležitá s ohľadom na to, že aj po mnohých vypraniach si reflexné oblečenie zachová svoje vlastnosti. Nesmie sa stať, že zamestnanec naďalej používa reflexné oblečenie s poškodenými reflexnými pásmi. 

 

Aké sú jednotlivé typy materiálov s vysokou viditeľnosťou? 

V oblasti ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci sa stretávame s dvomi druhmi materiálov s vysokou viditeľnosťou:

  • Fluorescenčný: Fluorescenčná (neónová) žltá alebo oranžová farba sú používané najviac vďaka ich vynikajúcej viditeľnosti počas dňa (aj v daždi). Počas súmraku alebo svitania či v tme je viditeľnosť nízka. 
  • Retroreflexný: Retroreflexná farba k maximálnej viditeľnosti potrebuje svetlo, ktoré odráža naspäť k zdroju svetla. Reflexné prvky vidí najjasnejšie ten pozorovateľ, ktorý je najbližšie k pôvodnému zdroju svetla (napríklad k svetlám motorového vozidla). Viditeľnosť je vynikajúca počas súmraku, svitania aj v tme. 

 

Každá sekunda sa ráta!

pozor

TIP: Vedeli ste o tom, že zamestnanci, ktorí majú na sebe reflexné oblečenie, sú zväčša identifikovaní o tri sekundy skôr, ako zamestnanci, ktorí reflexný odev nemajú?

Dobrá viditeľnosť vám môže zachrániť život!

reflective clothing PPE

Úroveň ochrany definuje dobrú viditeľnosť

Pracovné odevy s vysokou viditeľnosťou sú zaradené do tried podľa úrovne ochrany = viditeľnosti resp. nápadnosti, ktorú svojmu nositeľovi poskytujú.

Každá trieda má zadefinované, v akom prostredí je vhodné použiť jej odevy a určuje aj minimálnu požadovanú plochu viditeľného materiálu (v 2): 

 

 
 

Trieda 1

Najnižšia úroveň ochrany

Trieda 2

Vyššia úroveň ochrany

Trieda 3

Najvyššia úroveň ochrany

Fluorescenčný materiál min. 0,14 m2 min. 0,50 m2 min. 0,80 m2
Retroreflexný materiál min. 0,10 m2 min. 0,13 m2 min. 0,20 m2
Použitie Ak je rýchlosť dopravného prostriedku menšia alebo rovná 30 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie. Ak je rýchlosť dopravného prostriedku medzi 30 a 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie. Ak je rýchlosť dopravného prostriedku vyššia ako 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.
Business Development Manager PPE

Vedeli ste, že reflexné pásy dokážu zlepšiť viditeľnosť osoby až na vyše 200 metrov? Musíte však nosiť reflexný odev tak, aby boli reflexné prvky vždy odkryté. Teda napríklad aj po tom, ako sa zohnete, posadíte, prípadne si ľahnete..

Richard Kochláň
Business Development Manager PPE, Lyreco CE
danger

Buďte viditeľný – kdekoľvek a kedykoľvek

 

Pracovné reflexné oblečenie sa vyžaduje v pracovných prostrediach, kde musí byť zaistená dobrá viditeľnosť zamestnancov počas dňa aj v noci a v akomkoľvek počasí. Reflexné ochranné oblečenie vyberajte podľa požiadaviek pracovného prostredia, pracovných podmienok a podľa úrovne ochrany.  

Používanie OOPP s vysokým stupňom viditeľnosti pomáha znížiť riziko nehôd a chráni zdravie zamestnancov. Zároveň sa zvýšená bezpečnosť odráža aj na ich produktivite a morálke. 

Pokračovať v čítaní