a woman smiling

Az éghajlatváltozás és az erőforrások csökkenésének enyhítése a papíriparban

Mivel a fa a papíripar fő nyersanyaga, az erdőgazdálkodás a fenntarthatóság egyik legfontosabb kérdése. A nyersanyaghiány globális fenntarthatósági kihívás. 

Az UPM Communication Papers a világ vezető grafikaipapír-gyártója. A NEW FUTURE márkanév alatt évek óta a Lyreco egyik legnagyobb beszállítója, és a fenntarthatóság szempontjából a legjobban teljesítő cégek között van. Azáltal, hogy elkötelezik magukat a CO2-kibocsátás csökkentése és az erdők erőforrásainak megőrzése mellett, változást váltanak ki a piacon, amely egyre nagyobb figyelmet fordít az ökológiai lábnyomra.

 

Hogyan csökkenti az UPM szén-dioxid-kibocsátását?

Pävi Rissanen, az UPM igazgatója: A papírgyártás energiát igényel. Az energiafogyasztás és a fosszilis szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében az UPM nagy erőfeszítéseket tett az energiahatékonyság terén, az elmúlt 10 évben 14%-kal csökkentette az energiafogyasztást. Energiára továbbra is szükség van, és az energiatermelésből származó CO2 csökkenthető a nem fosszilis üzemanyagok használatával. Az UPM az elmúlt 10 évben több mint egymilliárd eurót fektetett be a CO2-semleges energia előállításába. Az UPM által termelt energia mintegy 80%-a nem termel CO2-széndioxidot. A fenntartható módon kezelt erdők szénelnyelőként működnek, és az UPM, amely közel 1 millió hektár erdővel rendelkezik, gondozza ezeket az erdőket és a biológiai sokféleségüket.

 

Hogyan biztosítja az UPM az erdőhasználat és a növekedés egyensúlyát?

PR: A fő nyersanyag a fa, így gondozása kiemelt prioritás. Vállalkozásunk az erdők folyamatos növekedésén és a fa hosszú távú elérhetőségén alapul. Annak érdekében, hogy több fa nőjön, mint amennyi betakarításra kerül, évente 50 millió fát ültetünk – ez percenként 100 fa. Az erdőminősítési rendszerek jó eszközök a fenntartható erdészeti gyakorlatok bemutatására. Az UPM az elmúlt 20 évben 11 millió hektárral bővítette az európai erdőket, például az erdőminősítési rendszerek fejlesztésének támogatásával és tanúsított forrásokból történő beszerzéssel.

A világ erőforrásai korlátozottak, és ezekből túl sokat pazarolnak el. A nyersanyaghiánnyal foglalkozni kell, és ezért törekszünk a körkörös jövőre. Ez például úgy történik, hogy minden szál betakarított hasznosítunk, elegendő visszanyert anyagot gyűjtünk össze a fenntartható papírciklus biztosítása érdekében, és a hulladékot értékes termékekké alakítjuk.

Hogyan működik együtt az UPM és a Lyreco ezen a területen?

PR: Rendszeresen megosztjuk a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat a Lyreco-val, és segítjük egymást ezen a területen. Együtt dolgozunk a papírmalmok ellátásán a legközelebbi érintett régiókban (Skandinávia: Kymi, Közép-Európa: Nordland), hogy minimalizáljuk a közlekedést. A csomagok újrahasznosíthatósága is egy olyan téma, amelyet közösen vitatunk meg: az UPM védőcsomagolást már használják az UPM New Future márkájához. Mindenképpen folytatni szeretnénk az együttműködést a további fejlődésért.

A képen: Païvi Rissanen, UPM Director, Sustainability