construction workers with safety glasses

A szem védelme a szabadban: Hogyan válasszunk védő napszemüveget

A napsütéses időjárás különleges követelményeket támaszt a szabadban dolgozó munkavállalók egyéni védőfelszereléseivel szemben.  A könnyebb anyagokból készült munkaruházat, a szellősebb lábbelik és a fejvédők növelik a dolgozók kényelmét. A jó minőségű, színezett lencsékkel vagy széles látómezővel ellátott munkaszemüvegek fontos szerepet játszanak a szem egészségének védelmében az UV-sugárzással szemben. Tudja, hogyan válassza ki a megfelelő napszemüveget?

 

A védőszemüvegek kiválasztásakor a következők szerint járjon el:

Azonosítsa a kockázatot.  

  • Mechanikai védelemre a por, ütés vagy más részecskék ellen van szükség védelemre? 

  • Hőmérsékleti kockázat - válasszon olyan védőszemüveget, amely védi a szemét forró folyadékok, szikrák és lángok ellen. 

  • Vegyi vagy biológiai kockázat - a szem savak, oldószerek, stb. elleni védelme 

  • Sugárzás (UV vagy IR) kockázata - pl. hegesztés, forrasztás, erős fény, lézer, napfény elleni szemvédelem. 

Környezet. Milyen környezetben fog dolgozni? Bel- vagy kültérben? A szemüvegek tulajdonságai. Milyen funkciókat vár el a szemüvegtől? A szemüvegnek karcolás-, pára- vagy UV-állónak kell lennie? 

Milyen típusú szemüvegre van szüksége? Felső védőszemüvegre (ú.n. vendégszemüveg), védőszemüvegre vagy zárt védőszemüvegre, azaz kosárszemüvegre? 

 

Szemvédelem és tartozékok

Miért fontos nyáron a szem védelme? 

Ennek oka az ultraibolya sugárzás, amelynek a szabadban végzett munka során a munkavállalók ki vannak téve. A nem szűrt UV-sugárzás nemcsak a munkavállalók bőrére, hanem szemükre is veszélyes. Ha a szem szűretlen UV-sugárzásnak van kitéve, kötőhártya-irritáció, bőrpír vagy könnyezés léphet fel. legrosszabb esetben ez akár a látás károsodásához, szürke hályog kialakulásához, retina degenerációhoz vagy vaksághoz vezethet. 

sun protection glasses PPE

Tudta, hogy

A szem 20-szor érzékenyebb az UV sugárzásra, mint a bőr? Ezért még rövid napon tartózkodás esetén is védje magát kiváló minőségű, magas UV-védelemmel ellátott munkaszemüveggel. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az UV-szűrős munkaszemüvegek biztosítják, hogy a dolgozókat ne vakítsa el a napsugárzás, így jobban tudnak koncentrálni a munkájukra, és csökkentik a balesetek valószínűségét. 

Hogyan védjük meg látásunkat az UV-sugaraktól? 

A hagyományos, UV-szűrő nélküli munkaszemüvegek nem védik a szemet a napsugárzástól, csak a mechanikai, biológiai vagy kémiai veszélyektől, ezért a szabadban végzett munka során célszerű UV-szűrővel ellátott munkaszemüveget választani. 

Köztudott, hogy a nap veszélyes UVA sugarai részben még a 380 nanométeres UV-szűrőn is áthatolnak. A legmagasabb szintű védelmet az UV400-as szűrővel ellátott napszemüvegek nyújtják, amelyek az UV-sugarak 100%-át elnyelik.   

eye protection ppe

Hogyan válasszuk ki a megfelelő védőfokozatot?

A munkavédelmi napszemüvegnek két funkciót kell ellátnia: UV-sugárzás-, és a tükröződés elleni védelem. Nem érvényes azonban az, hogy a sötét lencséjű szemüvegek automatikusan megfelelő védelmet nyújtanak a veszélyes UV-sugarak ellen. Meglepő módon az UV-védelemmel ellátott szemüvegek átlátszó lencsével is rendelkezhetnek. 

A napszemüvegek kiválasztásakor az úgynevezett fényáteresztő képesség is fontos tényező. A fényáteresztést százalékban mérik, 1 - 99%-ig terjedő értékkel. Minél alacsonyabb az áteresztési százalék, annál kevesebb fény jut át a lencsén. 

UVEX pheos safety glasses anti-reflective

TIPPÜNK: Reflexiócsökkentő bevonattal ellátott szemüvegek.

A reflexiócsökkentő réteg a szemüveglencsék olyan speciális rétege, amely kiszűri a fényvisszaverődéseket és egyúttal átengedi a fény 99,5 %-át.  

Tanácsra van szüksége a megfelelő munkavédelmi kesztyű kiválasztásához? Szakembereink szívesen segítenek Önnek. Lépjen velünk kapcsolatba. 

A védőszemüvegek a fényáteresztés százalékban kifejezett mértéke szerint a következő kategóriákba sorolhatóak: 

Kategória Fényáteresztő képesség %-ban  Fényviszonyok  
          0 80 - 100  Felhős idő  Nem szűri a vakító fényt, vezetésre alkalmatlan 
          1 43 - 80 Gyenge napsugárzás   Mindennapi használatra és változó fényviszonyokhoz alkalmas 
          2 18 - 43 Közepesen erős sugárzás  Gépkocsivezetéshez, általános használatra alkalmas 
          3 8 - 18 Erős napsugárzás  Gépkocsivezetéshez, általános használatra alkalmas 
          4 3 - 8 Intenzív napsugárzás  Extrém feltételek, nem alkalmas vezetéshez (rossz láthatóság) 

 

cleaning tissue for glasses

Tudja, hogyan kell megfelelően tisztítani a munkavédelmi szemüveget?

  1. A nagyobb szennyeződéseket mossa le folyó víz alatt. 

  2. A lencsék tisztításához használjon tisztítóspray-t és mikroszálas kendőt vagy szemüveghez tervezett nedves tisztító kendőt. 

  3. A szemüveget mindig tegye vissza a tokjába, ha már nem használja. Ezzel megelőzheti a károsodásukat. 

Olvasson többet a témáról