summer clothing PPE

A szakember tanácsai: A nyári munkaruha kiválasztása

A munkahely kockázatelemzése alapján a legtöbb munkavállalónak kötelező munkaruházat használata a munkahelyén. A munkaruházat nemcsak védi a munkavállalót, hanem kényelmet és komfortot is biztosít számára. A munkaruházat kiválasztásánál szerencsére sok munkáltató figyelembe veszi a külső körülményeket is, például a forró nyári időjárást. A munkavállalók számára megfelelő munkaruházatot és egyéb kiegészítőket biztosítanak annak érdekében, hogy nyáron is kényelmes viseletben dolgozhassanak. 

workwear

 

A Lyreco egyéni védőfelszereléssel (EVE) foglalkozó szakembereivel, Marek Špidroval és Richard Kochláň-nyal arról beszélgetett, hogyan válasszuk ki a nyári munkaruházatot, és mire kell figyelni a választáskor.

Ismerkedjenek meg szakembereinkkel 

 

Business Development Manager PPE

Richard Kochláň 2020 óta a Lyreco egyéni védőfelszerelések üzletfejlesztési menedzsere (Business Development Manager). A Zsolnai Egyetem Biztonsági Menedzsment karán szerzett diplomát, és a munkahelyi biztonság és védelem területén olyan vállalatoknál szerzett tapasztalatot, mint a Heineken vagy az IAC Group, valamint üzleti tapasztalatot szerzett a JABLOTRON SLOVAKIA s. r. o. vállalatnál.

PPE Business Development Manager

Marek Špidra Építőipari Szakközépiskola és Tűzvédelmi Szakközépiskola elvégzése után hosszú évekig dolgozott a Civop Kft-nél munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberként, az Office Depot-nál az egyéni védőeszközök ügyfélmenedzsereként, míg a Falck Fire Services UK vállalatnál egy olajfinomító biztonságáért volt felelős. 2021 óta dolgozik a Lyreco-nál, mint az egyéni védőfelszerelések üzletfejlesztési igazgatója (Business Development Manager).

Richard és Marek a Lyreco egyéni védőfelszerelések szakértői csapatának tagjai, akik szorosan együttműködnek az ÉRTÉKESÍTŐ részleg munkatársaival és beszállítóinkkal illetve partnereinkkel, valamint a Lyreco ügyfeleivel, segítve őket a legmegfelelőbb egyéni védőfelszerelések elemzésében, tesztelésében és kiválasztásában. 

workwear fabrics

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nyári munkaruhát?

Richard: A munkaruházat kiválasztásának legfontosabb paramétere a munkahelyi kockázatok, és a munkavállaló által elvégzendő munka tényleges típusának figyelembevétele.“ Ha a munkavállalók például vegyi anyagokkal vagy élelmiszerekkel dolgoznak, a rövid munkanadrág vagy a vékony, rövid ujjú pamutpóló biztosan nem a megfelelő viselet a számukra. Különösen a nyári nadrágok esetében ajánlom az ügyfélnek, hogy olyan munkanadrágokat válasszon, amelyeknek csökkentett a grammsúlya (kb. 180 – 200 g/m2), illetve az összetételében speciális, hűsítő anyagok legyenek. 

Marek: A nyári munkaruhák nem lehetnek szűkek, mivel korlátozhatják a mozgást, és kényelmetlenséget okozhatnak. Ideális esetben a nyári védőruházatnak olyan anyagokból kell készülnie, amelyek jól szellőznek és hatékonyan elvezetik az izzadságot.  

PPE Business Development Manager

A ruházat színe fontos szerepet játszik a nyári egyéni védőfelszerelések kiválasztásában. Válasszon világosabb színű, munkaruházatot, mivel a sötét színek jobban elnyelik a nap hőjét, és így csökkentik a dolgozók komfortérzetét.

Marek Špidra
PPE Business Development Manager

Milyen anyagokat válasszunk a munkaruházat kiválasztásakor? 

Marek: Nyárra ideális anyag a tiszta pamut, de manapság már számos könnyű nyári kollekciót lehet találni, amelyek vegyes anyagokból készülnek, mint pl. a PES (poliészter szálak) és a pamut. Az úgynevezett funkcionális anyag, amellyel leggyakrabban a sportpólóknál találkozhatunk, elsősorban hatékony izzadságelvezető és hűsítő hatása miatt népszerű. 

Richard: A Mesh, vagyis a háló egy egyenletesen elosztott nyílásokból álló anyag, amelynek köszönhetően a munkaruházat könnyűvé és légáteresztővé válik. A hálós anyag gyártásához leggyakrabban nejlont vagy poliésztert használnak, amelyet alacsony súly, könnyű karbantarthatóság és szakadásállóság jellemez. A Lyreco kínálatában például ebből az anyagból készült fényvisszaverő mellényeket talál.  

 

Kültéri- és fényvisszaverő ruházat

Business Development Manager PPE

A munkaruházat kiválasztásának legfontosabb paramétere a munkahelyi kockázatok és a munkavállaló által elvégzendő munka típusának, figyelembevétele.

Richard Kochláň
PPE Business Development Manager
construction worker drinking water

Van-e egyéb tippje a munkáltatók számára a forró napokon a kültérben dolgozó munkavállalók kényelmének biztosítására?

Richard: A munkáltatónak nemcsak a jó minőségű nyári munkaruházat biztosítására kell gondolnia, hanem a rendszeres folyadékbevitel biztosítására is, valamint arra , hogy SPF-faktorral ellátott naptejet biztosítson, amelyet a munkavállaló a fedetlen testrészeire kenhet, amikor nyáron a szabadban dolgozik. Természetesen védő fejfedőt vagy jó minőségű, UV-szűrős védőszemüveget is biztosítani kell.

Marek: Az egyéni védőfelszerelés piaca folyamatosan fejlődik. A kényelmes ruházat mellett különböző kiegészítők is rendelkezésre állnak a meleg időben végzett kültéri munkákhoz, mint például: hűtő sisakpánt, hűtőkendő, hűtőmellény stb. 

Olvasson többet a témáról