Stretching

Az otthoni iroda kényelme a munka és a magánélet egyensúlyával kezdődik

A munkahelyi jóllét friss elmével és kipihent testtel kezdődik, és egy kényelmes és hatékony munkakörnyezettel folytatódik. Ez vonatkozik mind az otthoni, mind a valódi irodai munkavégzésre. Ami azonban nem egyformán érvényes, az a határvonal a munka és a magánélet között az otthoni munkavégzés során.

A helyzetből adódó sajátos körülményeink között mindannyian példamutató alkalmazottak próbálunk lenni, akik a nap előrehaladtával fokozatosan vállalják a tanár, a szakács, a gondozó, a kertész stb. szerepét. A mindennapi valóság igényei egyre fokozódnak, és ezeket meg kell tanulnunk kezeli.

A munka és a magánélet egyensúlyának megőrzése közben ne felejtsünk el nyugodtak maradni, ami elengedhetetlen a mentális egészségünk és hatékonyságunk szempontjából

Csak arra összpontosítson, amit befolyásolni tud

Ha otthona nem kínál külön teret az irodai környezet kialakításához, akkor az adott környezethez és lehetőségekhez kell igazodnia munka közben. Készítettünk Önnek pár tippet, hogyan legyen szervezett, és így azonnal javíthatja a kényelmet az otthoni irodában:

 

  1. A konyhai asztalnál végzett munka során kövesse a „tiszta asztal” elvet. A nap végén rakja rendbe az összes dokumentumot, munkaeszközt és informatikai eszközt egy tárolóba, hogy otthona tiszta legyen és elkerülje a baleseteket.
  2. A fény hiánya is negatívan befolyásolhatja hangulatunkat. Míg sok irodában fluoreszkáló mennyezeti lámpák világítanak, az otthoni irodák általában egy sötétebb sarkot jelentenek. Itt a legjobb választás a több fényforrás, például közvetett nappali fény, amelyet egy mennyezeti és egy asztali lámpa egészíthet ki.
  3. Ha a környező zajt nem tudja megakadályozni, akkor egy minőségi headset is csodákra képes. A fejhallgató segít elnyomni a zajt, és nem veszi észre a zavaró tényezőket. A fülekhez rögzítve jelzésként szolgál a gyermekek és a partnere számára is, hogy épp koncentrál, dolgozik. A háziállatok azonban ezt nem értik. Ezért, ha minden más lehetőség kudarcot vall, válassza a „menekülést”. Dolgozzon egy kávézóban, coworking területen, vagy szervezzen munkahívásokat az autóból.
  4. Ne hagyja, hogy legyőzze a rosszkedv, az idegesség vagy a fejfájás. Ne törekedjen (hiába) a maximumot teljesíteni, ha hiányzik az energiája, vagy éhes. Ehelyett mindig legyen kéznél egy egészséges snack, és figyeljen a folyadékpótlásra.
  5. Fitneszalkalmazásaink és lépésszámlálóink ugyanúgy hibernálódnak, ahogy az aktívabb munkanapokra tett az újévi fogadalmaink is. A digitális megbeszélések alkalmával nincs lehetőségünk elmenni a tárgyalóba vagy kinyújtózni egy kicsit. Ezért ne feledkezzen meg a rendszeres szünetekről, és érdeklődjön az aktív ülést támogató termékek iránt. 
  6. Ne vegyen mindent olyan komolyan! Ezekben a napokban többet árulunk el magánéletünkről és személyiségünkről, mint valaha is szerettük volna. A háztartási rendetlenség, a gyermekek és a háziállatok gyakran részei a videokonferencia-hívásoknak. De nem szabad aggódnunk ezek miatt. Egyszerűen fogadja el azt a tényt, hogy nem tud mindent irányítani, fogja fel viccnek és törje meg a jeget. Azonban mindenki más. Ha a helyzet intenzívebbé válik, először nyisson ablakot és vegyen egy nagy levegőt.

Noha megkísérelheti, hogy minden feladatot elvégezzen, és a szokásos munkaidő után folytassa a munkát, elméjének szünetre van szüksége, hogy holnap teljes mértékben összpontosíthasson.

work life balance

Hogyan lehet kikapcsolni a home office-t?

Mindannyian ismerünk valakit, aki úgy tűnik, egész nap online van. A számítógép leállítása egy dolog, de a munkagondolatok hatékony szüneteltetése és a telefonon érkező e-mailek értesítéseinek sikeres mellőzése egy teljesen más dolog. Különösen, ha kettős SIM-kártyával rendelkező mobiltelefont használ. Ártalmatlan szokásnak tűnik, amely hajlamos egy „fekete lyukká” alakulni, és elrabolni az időnket, amikor nem vagyunk sem a munkahelyen, sem a munkán kívül. Az ilyen szokás valójában kiégéshez vezethet, alvási problémákat okozhat, és veszekedéseket a kapcsolatokban.

Petra Majova

Az otthoni munkavégzés többek között nehézségeket okozhat a munka és a szabadidő szétválasztásában. Néhányunknak sok konferenciahívása van napközben, és este például az e-maileket dolgozzuk fel, de fontos, hogy munkatársaink ne érezzék nyomásnak, hogy munkaidejük után azonnal válaszolniuk kell az ilyen késői e-mailekre. Ezért a felső vezetés munkatársaival megállapodtunk több lépésben az ilyen helyzet megelőzése érdekében. Egyikük a következő mondatot tette hozzá az e-mail aláírásához: Nem várom el, hogy erre az e-mailre munkaidőn kívül vagy munkaszüneti napokon válaszoljatok.

Petra Májová
People & Culture Director, Lyreco

Tudjuk, hogy mentális pihenésre van szükségünk. Sokan azonban úgy érzik, fel kell készülniük a következő munkanapra, vagy lépést kell tartaniuk az eltérő munkaidőben dolgozó kollégákkal. Így a munkanapjaink egyre hosszabbak.

Szerencsére vannak megoldások a kikapcsolásra.

  1. Készüljön fel és rutinszerűen vegye figyelembe a munkáról a szabadidőre való átmenetet a munkanap végén.
  2. Tájékoztassa munkatársait, hogy már nem áll rendelkezésre, állítson be rendszeres kezdési időt, és tartsa ehhez magát.
  3. Legyen aktív azonnal munka után, találkozzon családjával, sürgősen intézze el a magánügyeit, fusson el vásárolni, hívja el barátait vagy sportoljon. Így kevésbé fog figyelni a digitális világra.
  4. Ha a belső nyugalma érdekében mindenképpen szükséges, ellenőrizze az értesítéseket és olvassa el az e-maileket. De ne válaszoljon azokra, és ne térjen vissza a munkához.
  5. Ha nincs szem előtt, eltűnik az elméből is – csak tegye le a telefont, és merüljön el az offline/való világban.
Ivona Pospíšilová

A munkanap végén az összes fennmaradó feladatot és gondolatot a jegyzettömbökre írom. Szabadítson fel helyet a fejében az új ötletek számára, és teljesen lazuljon el. Ezenkívül a papírra írás javítja a memóriát, a koncentrációt és a kreativitást, ami ebben az időben üdítő.

Ivona Pospíšilová
Product Manager, Lyreco
tick

Tippünk: Fedezzen fel egy zöldebb megoldást is gondolatai rögzítésére: használjon írható üvegtáblát.  

Sklenená stolná podložka Nobo

 

Mindannyian a magunk módján alkalmazkodunk az új munkastílushoz. Ha a helyzete nagyobb kihívást jelent, kérje kollégáinak, mentorainak, vezetőinek vagy barátainak a tanácsát. Ne feledje, a munkahelyi jóllét friss elmével és laza testtel kezdődik, és kényelmes és hatékony munkakörnyezettel folytatódik. 

Találjon meg mindent online áruházunkban, ami hozzájárul a munkahelyi kényelméhez

Olvasás folytatása