Stretching

Pohodlí v domácí kanceláři začíná rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem

Pohoda v práci začíná svěží myslí a odpočatým tělem, a pokračuje pohodlným a efektivním pracovním prostředím. To platí stejně pro práci z domova, jako i ze skutečné kanceláře. Co však neplatí stejně, jsou nejasné hranice mezi pracovním a soukromým životem při práci z domova.

Ve specifických podmínkách této situace se všichni snažíme být příkladnými zaměstnanci, kteří se ve svých domácnostech, jak den postupuje, zhostí postupně i role učitele, kuchaře, rodiče, zahradníka... Náročnost každodenní reality se stupňuje a my se ji musíme naučit zvládat.

Vedle dodržování rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem nezapomínejme zůstávat v pohodě, která je nezbytná pro naše duševní zdraví a efektivitu.

Zaměřte se jen na to, co můžete ovlivnit 

Pokud Vaše domácnost nenabízí luxus samostatného kancelářského prostoru, jste odkázáni pracovat v mezích Vašich možností. Inspirujte se našimi tipy, jak zůstat organizovaní, a dopracujte se k okamžitému zlepšení Vašeho pohodlí při práci:

 

  1. I při práci od kuchyňského stolu dodržujte zásady ''clean table''. Na konci dne ukliďte všechny dokumenty, pracovní nástroje a IT vybavení do úložného prostoru, abyste udrželi Vaši domácnost čistou a vyhnuli se nehodám.
  2. Nedostatek světla negativně ovlivňuje naši náladu. Zatímco mnoho kanceláří je osvětlených zářivkovými stropními světly, domácí kanceláře jsou obvykle tmavším koutem. Zde je nejlepší volbou několik zdrojů světla, například nepřímé denní světlo, doplněné stropním svítidlem a stolní lampou.
  3. Pokud není možná fyzická bariéra, zázraky dokáže i kvalitní headset. Sluchátka Vám pomohou tlumit hluk a nevnímat rušivé podněty. Nasazený na uších slouží i jako signál pro děti a partnery, že jste v režimu soustředění. Domácí mazlíčci to však nechápou, a proto, pokud selžou všechny ostatní možnosti, zvolte útěk. Pracujte dle aktuálních možností, například z kavárny, coworking prostor, nebo si vyřiďte pracovní hovory z auta.
  4. Nepodléhejte špatné náladě, nervozitě nebo bolestem hlavy. Nesnažte se (nadarmo) o produktivitu, pokud Vám chybí energie nebo jste hladoví. Namísto toho mějte vždy nablízku zdravé občerstvení a dbejte na hydrataci.
  5. Naše fitness aplikace a krokoměry hibernují spolu s našimi novoročními předsevzetími o aktivnějších dnech v práci. U digitálních jednání zůstáváme bez možnosti přejít do mítinkové místnosti nebo se protáhnout. Proto nezapomínejte na pravidelné přestávky a zajímejte se o produkty podporující aktivní sezení.
  6. Neberte se tak vážně. Během těchto dní odhalíme ze svého soukromí a osobnosti více, než jsme kdy chtěli. Nepořádek v domácnosti, děti a domácí zvířata jsou často součástí našich konferenčních video hovorů. Nemělo by to však být stresující. Jednoduše přijměte fakt, že nemůžete mít všechno pod kontrolou, otočte to ve vtip a prolomte tím ledy. Každý je ale jiný. Pokud se situace stane intenzivnější, v první řadě otevřete okno a zhluboka dýchejte.

I když by Vás mohlo lákat dokončit všechny úkoly a pokračovat v práci po řádné pracovní době, Vaše mysl potřebuje odpočinek, abyste se mohli plně soustředit i zítra.

work life balance

Jak vypnout home office?

Všichni známe někoho, kdo se zdá být online celý den. Vypnout počítač je jedna věc, ale efektivně pozastavit pracovní myšlenky a úspěšně přehlížet upozornění na příchozí e-maily v telefonu je úplně jiná věc. Zejména když používáte mobily s duální sim kartou. Neškodný zvyk, díky kterému máme tendenci sklouzávat do "časové černé díry", když nejsme ani v práci, ani mimo ni. Takový návyk může skutečně vést k vyhoření, způsobuje problémy se spánkem a hádky ve vztazích.

Petra Majova

Práce z domova přinesla mimo jiné potíže s oddělením pracovního a volného času. Někteří z nás mají během dne množství konferenčních hovorů a emaily zpracovávají například až ve večerních hodinách, ale je důležité, aby se naši zaměstnanci necítili pod tlakem, že musí po své pracovní době na takové pozdější e-maily hned i odpovědět. Proto jsme se s kolegy ze senior management týmu dohodli na několika krocích, jak takové situaci předcházet. Jedním z nich bylo doplnění následující věty do e-mailového podpisu: Neočekávám, že mi na tento e-mail odpovíte mimo pracovních hodin nebo během dnů pracovního volna.

Petra Májová
People & Culture Director, Lyreco

Víme, že potřebujeme mentální odpočinek. Avšak mnozí také cítí potřebu připravit se na další pracovní den, nebo držet krok s kolegy s jinak nastavenou pracovní dobou. A tak se naše pracovní dny prodlužují.

Naštěstí existují způsoby, jak vypnout. 

 

  1. Připravte a uvědomte si jasný přechod z práce do volného času s rutinou na konci pracovního dne.
  2. Dejte svému týmu vědět, že už nejste k dispozici, nastavte si pravidelný čas odchodu a držte se ho.
  3. Buďte hned po práci aktivní, setkejte se s rodinou, vyřizujte neprodleně věci, seběhněte na nákup, zavolejte přátelům nebo sportujte. Budete tak méně náchylní věnovat svou pozornost digitálnímu světu.
  4. Pokud je to nezbytné pro Váš vnitřní klid, zkontrolujte upozornění a přečtěte  si e-mail. Neodpovídejte však a nesklouzněte zpět do práce.
  5. Sejde z očí, sejde z mysli - jednoduše odložte telefon a ponořte se do offline světa.
Ivona Pospíšilová

Na konci pracovního dne všechny zbývající úkoly a myšlenky sepíšu na poznámkové bločky. Uvolním tak místo v hlavě na nové nápady a dovolím si naplno se zrelaxovat. Navíc psaním na papír se zlepšuje paměť, soustředění a zvyšuje se kreativita, což je v této době vítáno.

Ivona Pospíšilová
Product Manager, Lyreco
tick

Náš tip: Objevte také ekologičtější řešení pro úschovu svých myšlenek: skleněnou poznámkovou tabuli

Sklenená stolná podložka Nobo

 

Všichni se přizpůsobujeme novému stylu práce po svém. V případě, že je Vaše situace náročnější, požádejte o radu své kolegy, mentory, manažery nebo přátele. Nezapomínejte, že pohoda v práci začíná svěží myslí a odpočatým tělem a pokračuje pohodlným a efektivním pracovním prostředím.

Najděte v našem online obchodě vše, co přispěje k Vašemu pohodlí v práci

Pokračovat ve čtení