man working on pc

Ergonomie a zdravá zápěstí

Statistiky uvádějí, že každý den opustí své zaměstnání až 6 lidí ze zdravotních důvodů, které jsou spojené s onemocněním z opakovaného namáhání. Poškození z opakovaného namáhání (RSI – repetitive strain injury) je známé také jako porucha horních končetin a nejčastěji postihuje krk a ramena, lokty a předloktí, ruce a zápěstí. 

Bolestem, křečím, slabosti nebo ztuhlosti svalů, nervů či šlach, které vznikají jako důsledek opakovaných pohybů a nadměrným používáním, se můžete vyhnout díky správnému ergonomickému příslušenství. 

Cílem ergonomických řešení je vytvořit co nejefektivnější pracovní prostory a vybavení, a tak chránit fyzické zdraví zaměstnanců. Tzv. neutrální poloha je nejvhodnějším způsobem držení lidského těla. 

healthy wrists

Zdravá poloha rukou při sezení

  1. Ramena, paže, zápěstí a prsty byste měli mít opřené v neutrální a uvolněné poloze
  2. Během psaní by se zápěstí neměla opírat o stůl, ale měla by být v jedné linii se hřbety rukou. Tím se vyhnete držení rukou v nepřirozeném úhlu a budete moci pohybovat rukama tak, abyste dosáhli na klávesy místo toho, abyste natahovali prsty.  
  3. Zápěstí a předloktí by měla být podložena, proto před klávesnici položte pěnovou podložku nebo ručník. Lokty by se během psaní neměly dotýkat opěrek židle. 
  4. Prsty by měly být v jedné linii s předloktím. Lokty by měly být ohnuté alespoň o 90°. Bolest a napětí způsobené psaním na klávesnici můžete snížit jemnějším psaním – vyhněte se bouchání do kláves.  
  5. Myš umístěte blízko klávesnice, abyste se za ní nemuseli natahovat. Myš držte a mačkejte lehce. 

 

TIP: Pokud Vás trápí bolest zápěstí nebo předloktí, používejte ergonomickou myš nebo klávesnici. U ergonomické myši nehýbete zápěstím, ale pouze prstem. 

Ergonomická myš

 

Myš je nejpoužívanějším příslušenstvím při práci na počítači. Proto při výběru myslete nejen na design, ale také na způsob a množství času strávené jejím používáním. Grafický designér se rozhodne spíše pro tzv. precizní myš, zatímco účetnímu při vyplňování excelových tabulek lépe poslouží ergonomická myš. 

Počítačové myši můžeme rozdělit následovně: 

  • Ergonomická myš zvyšuje komfort při používání tím, že upravuje držení ruky, zápěstí a předloktí. 
  • Vertikální myš se drží v poloze „handshake“, tedy jako byste někomu podávali ruku. V této poloze se zápěstí méně ohýbá do stran a předloktí se musí méně otáčet dovnitř. 
  • Centrálně umístěná myš se nachází přímo před uživatelem – mezi uživatelem a klávesnicí. To znamená, že napětí v rameni je minimální v porovnání se standardní myší, která je umístěna vedle klávesnice.  
  • Přesná „precizní“ myš je taková, kterou držíte pouze konečky prstů, takže se musí více ohýbat prsty a zápěstí zůstává v uvolněné poloze. Používáním přesné „precizní“ myši předcházíte i svalovému napětí v předloktích. 

Chci si vybrat ergonomickou myš

technology

Věděli jste, že

průměrně každá třetí myš, kterou si od nás v roce 2021 zákazníci v Česku koupili, už byla ergonomická? 

Při výběru vhodné počítačové myši byste měli myslet především na své zdraví. Ztrácíte se v obrovském množství, typech a velikostech myší? Naši specialisté Vám poradí. Kontaktujte nás! 

Jak odlehčit tlak na zápěstí?

 

Podložky pod myš s ochranou zápěstí a podložky ke klávesnici s ochranou zápěstí by měly být povinnou výbavou každého ergonomického pracoviště. Podložky zmírňují tlak na středový nerv, čímž pomáhají předcházet onemocněním, jako je syndrom karpálního tunelu. Zároveň zajišťují pohodlí a podporu pro zápěstí. 

V našem sortimentu si můžete vybrat podložky pěnové nebo gelové. Pěnové podložky jsou pohodlnější, materiál je měkký, prodyšný a zároveň odolný vůči opotřebení. Gelové podložky jsou vyrobené z gelu, poskytují pevnější podporu a snadněji se čistí.  

  

Prohlédnout si podložky pod myš a ochrany zápěstí

Pokračovat ve čtení