Untitled-design-12

Hillitse ilmastonmuutosta - 3 vinkkiä kestävämpään työpäivään

Ihmisen toiminnan kiihdyttämä ilmastonmuutos on tämän hetken suurin globaali uhka. EU:n komission mukaan ilmastonmuutoksen mahdollisia seurauksia ovat muun muassa jäätiköiden sulaminen, vedenpinnan nousu, äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen, uusien terveysriskien syntyminen ja monien kasvi- ja eläinlajien häviäminen sukupuuttoon. Seurausten ennustetaan aiheuttavan myös suuria kustannuksia yhteiskunnalle ja taloudelle. 

Vaikka ilmastonmuutosta ei ikävä kyllä pystytä enää täysin perumaan, voidaan sitä hillitä huomattavasti. Moni voi ajatella, ettei yhden ihmisen valinnoilla ole merkittävää vaikutusta ilmastonmuutokseen. Todellisuutta on kuitenkin, että pienilläkin valinnoilla on väliä! Mitä useampi ihminen sitoutuu tekemään kestävämpiä valintoja, sitä parempia tuloksia saadaan aikaan. Vastuullisempien valintojen tekemisen voi aloittaa vaikkapa työpaikalta, jossa vietämme suuren osan ajastamme. Listasimme tähän kolme tapaa edistää kestävää kehitystä työpaikalla:

2-1 (3).jpg

1. Vähennä työmatkoista aiheutuvia päästöjä 

Yksi keskeisimmistä tavoista edistää kestävää kehitystä on vähentää työmatkoista aiheutuvia päästöjä. Tilastokeskuksen mukaan liikenne muodostaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, ja niistä noin 54 % syntyy henkilöautoista. 

Työmatkoista aiheutuvia päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi tekemällä töitä kotoa käsin tai valitsemalla vähäpäästöisempi matkustusmuoto. WWF:n tekemän selvityksen mukaan jo yksi etätyöpäivä viikossa pienentää keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä 9 % vuodessa. 

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta etätyöhön, ovat kävely ja pyöräily sekä ympäristöystävällisiä että kuntoa kasvattavia vaihtoehtoja työmatkan kulkemiseen. Seuraavaksi ekologisin kulkuväline on sähköpyörä. Se soveltuu pidempienkin työmatkojen taittamiseen, sillä pyörän sähkömoottori avustaa ja nopeuttaa matkantekoa. Hyvä vaihtoehto varsinkin kaupunkialueille on tietenkin myös julkinen liikenne, jonka päästöt jakautuvat sitä useammalle, mitä enemmän sillä on käyttäjiä. 

Mikäli et ole valmis luopumaan henkilökohtaisesta autoilusta, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi siirtyä vähäpäästöisempiin polttoaineisiin, kuten biopolttoaineisiin, tai vaihtaa kokonaan uutta käyttövoimaa hyödyntävään sähköautoon. Autoilun aiheuttamia päästöjä matkustajaa kohti voidaan vähentää myös vaikka kulkemalla työkavereiden kanssa yhteisellä kyydillä tai yhdistämällä automatkan joukkoliikennematkaan.

3-1 (3).jpg

2.  Ruokaile ekologisemmin töissä 

WWF:n mukaan ruoka aiheuttaa liikenteen tavoin noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä. Voit pyrkiä syömään työpaikalla ruokaa, jolla on vähemmän kielteisiä ympäristövaikutuksia. Tehokkaimpia keinoja ovat lihan ja eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen, kasvisten käytön lisääminen ja ruokahävikin minimointi.  

Vaikka täysin vegaaninen ruokavalio olisi ilmaston kannalta paras vaihtoehto, ei ole välttämätöntä luopua lihasta kokonaan. Lihan syöntiä kannattaa kuitenkin vähentää ja suosia ympäristöystävällisemmin tuotettua lihaa. Osan lihasta voi korvata kasviperäisillä tuotteilla tai kestävästi pyydetyllä kalalla. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden suhteen kannattaa ensisijaisesti valita luomua ja välttää punaista lihaa. 

Ruokailun yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka paljon ruokaa tulee heitettyä pois. Syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen haaskaa ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytettyjä resursseja, jolloin ruoan tuotannon ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.

4 (5).jpg

3. Valitse kestävämmät toimistotarvikkeet  

Tavaroiden ja palvelujen kulutus on yksi suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia, eivätkä maapallon luonnonvarat kestä nykyistä kulutustamme. Työpaikoilla on jatkuva tarve erilaisille tarvikkeille, joiden suhteen voimme tehdä kestävämpiä kulutusvalintoja.  

Kestävämpi kulutus tarkoittaa esimerkiksi tätä: 

  • ostetaan vain tarpeellisia ja vastuullisesti tuotettuja tavaroita ja palveluita
  • hankitut tarvikkeet käytetään mahdollisuuksien mukaan uudestaan tai kierrätetään 
  • kierrätyskelvottomat tavarat hävitetään energiatehokkaasti

Kun hankit työpaikallesi uusia toimistotarvikkeita, kiinnitä huomiota varsinkin niiden laatuun ja kestävyyteen. Kun panostat kestävään tuotteeseen, ei sinun tarvitse hankkia uutta tuotetta tilalle moneen vuoteen. Näin säästät uuden tuotteen valmistukseen tarvittavien luonnonvarojen lisäksi myös rahaa.

Suosi hankinnoissasi ympäristömerkittyjä ja lähellä tuotettuja tuotteita. Ympäristömerkintä, kuten Joutsenmerkki tai Blue Angel, kertoo tuotteen täyttävän sertifikaatin vaatimat laatu- ja ympäristökriteerit. Kriteerit täyttääkseen tuotteen täytyy olla verrokkejaan ekologisempi, joten ympäristömerkki on oiva tapa varmistua tuotteen olevan ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto. Tuotteen valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös jakelun aiheuttamat päästöt: lähellä tuotettu tuote kuormittaa ympäristöä luonnollisesti vähemmän kuin toiselta puolelta maapalloa rahdattu verrokki.

Lisäksi on tärkeää suosia uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja ja kierrätettäviä tuotteita. Kierrättämällä käyttökelvottomat tuotteet huolehdit, etteivät niihin käytetyt materiaalit ja energia mene hukkaan.

Me Lyrecolla olemme sitoutuneet kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämiseen. Tutustu kiertotalouslupaukseemme.

Sanna-Bio.png

 

Sanna Kuusakoski

GUEST WRITER