aki-tolentino-125018-unsplash.jpg

Viisi vinkkiä työpäiväsi tauottamiseen

Hujahtaako työpäiväsi ohi ilman yhtäkään taukoa? Joskus työ voi viedä mennessään niin, ettei millään raaskisi keskeyttää hyvää flow:ta, ja ajatuskin tauosta tuntuu hyvän työajan haaskaukselta.

Taukojen pitämiseen on kuitenkin syynsä. Vaikka mieli tuntuisi virkeältä ja tehokkaalta, todellisuudessa työtehosi laskee sitä enemmän, mitä kauemmin edellisestä tauostasi on. Oma tunne tehokkuudesta ei välttämättä korreloikaan todellisten aikaansaannosten kanssa.

Taukojen ei aina tarvitse olla pitkiä. Jo parin minuutin hartiajumppa, sarjakuvan lukeminen tai työpisteeltä poistuminen kahvikoneelle tekee hyvää kuormittuneille aivoille. Vaikealta tuntunut ongelma voi ratketa kuin itsestään, kun keskityt välillä johonkin aivan muuhun.

Vaikka kahvitauko onkin jo lakisääteinen käsite, taukojen ei aina tarvitse olla pelkkää kahvihuoneessa möllöttämistä. Mitä muuta tauoilla sitten voi tehdä? Tässä muutama vinkki työpäivän tehokkaaseen tauottamiseen:

stephan-vance-100258-unsplash.jpg

Käy happihyppelyllä 

Ei, emme tarkoita, että avaisit ikkunan hetkeksi. Uskaltaudu rohkeasti ulkoilman armoille ja käy tervehtimässä aurinkoa, jos suinkin mahdollista. Varsinkin talvisaikaan oikeaa päivänvaloa ei virkistäjänä voita mikään. Raitis ilma ja jaloittelu saavat sinut uuteen vireeseen, ja tauon jälkeen huomaat keskittymiskykysi parantuneen.

Jos ulos on työpisteeltäsi liian pitkä matka, käy jaloittelemassa rakennuksen sisällä. Sekin on parempi vaihtoehto kuin istua paikallasi koko päivän ajan.

jennifer-kim-393982-unsplash.jpg

Nauti ruokailusta ja ruokaseurasta 

Älä jätä ruokataukoja pitämättä. Sen lisäksi, että tarvitset ravintoa pysyäksesi työkykyisenä ja virkeänä, ovat yhteiset lounastauot loistava keino kasvattaa yhteisöllisyyden tunnetta työpaikalla. Töihin on mukavampi tulla, kun tunnet työkaverisi.

Jos ruokailet yksin, älä samalla räplää älypuhelintasi. Vältä myös syömistä työkoneen ääressä, koska ajatuksesi harhailevat siellä väkisinkin työasioihin. Kun keskityt ruudun sijasta ruokaasi, tulet paremmin kylläiseksi ja tietoisemmaksi tauon suomasta lepohetkestä. 

hannah-tasker-333889-unsplash.jpg

Lepuuta silmiäsi

 Ylimääräistä ruudun tuijottamista kannattaa välttää, varsinkin jos istut työsi puolesta useita tunteja päivässä tietokoneen ääressä. Käytä siis hyväksesi lounas- ja kahvitauot ja tarjoa lepohetki sekä aivoillesi että silmillesi! Poistu työpöytäsi ääreltä ja pidä myös kännykkäsi visusti piilossa. Facebookissa tai LinkedInissä tuskin tapahtuu mitään, mikä vaatii huomiotasi juuri sillä hetkellä.

catherine-heath-1310000-unsplash-e1557819701846.jpg

Pidä kroppasi iskussa 

Jo minuutti tai pari riittää taukojumppaan, joka saa veren kiertämään ja vireystason nousemaan. Jos teet töitä istuma-asennossa, nouse ylös ja ravistele jalkojasi ja käsiäsi. Jumppaaminen ehkäisee lihasten jumiutumista, mihin epäergonomiset ja staattiset työskentelyasennot usein johtavat.  

Jos tarvitset muistutuksen, älypuhelimiin ja tietokoneisiin saa ilmaisia sovelluksia, jotka sekä muistuttavat sinua tauon pitämisestä että antavat hyviä venyttelyohjeita. 

madison-lavern-1428919-unsplash.jpg

Harjoittele hengittämistä 

Koet varmaankin jo osaavasi jollain tasolla hengittää, olethan selvinnyt hengissä tähänkin asti. Mutta oletko ikinä hengittänyt niin keskittyneesti, että maailman murheet ovat unohtuneet hetkeksi? Hengitysharjoituksen tarkoitus on olla hetki läsnä ja saada päässä vilisevät ajatukset kaikkoamaan.

Ota siis rento istuma-asento, laita puhelin äänettömälle, aseta herätys muutaman minuutin päähän, sulje silmäsi ja hengitä syvään sisään ja ulos. Keskity vain ja ainoastaan hengitykseesi. Kun puhelimesi pirisee, ovat kortisolitasosi laskeneet, ja keskittymiskykysi on takuulla parempi kuin ennen taukoa.

Keksitkö lisää vinkkejä? Mikä sinulla toimii työpäivän tauottamiseen?

henri-bio.png

 

 

Henri Vänskä

CONTENT SPECIALIST