Používame cookies, aby sme zlepšili naše služby a aby sme vám vedeli dať ponuky, ktoré zodpovedajú vašim preferenciám. Ak budete pokračovať v prehľadávaní, budeme to považovať za súhlas s ich používaním. Ak chcete zmeniť vaše nastavenia alebo získať viac informácií, kliknite sem - Podmienky používania & Cookies Policy

Zatvoriť


OK
Zatvoriť

Error


Čakajte prosím...


Ako si vybrať správny kancelársky papier?

Kancelársky papier je základnou a častokrát najväčšou položkou spotrebného materiálu v akejkoľvek kancelárii. Vždy je potrebné niečo vytlačiť, opraviť správu, dodať podklady.

Väčšina ľudí objednávajúcich papier pre kancelárske potreby volí univerzálny kancelársky papier. Prečo?

Je totižto všeobecne vhodný na rôzne pracovné úlohy. Kvalitou a funkcionalitou sa však nemôže rovnať špeciálne navrhnutým kancelárskym papierom, určeným pre konkrétne použitie. Preto sa stáva, že sa v tlačiarni zasekne (vysoká prašnosť), pretláča niektoré perá či zvýrazňovače (nízka opacita/priehľadnosť) a nepôsobí reprezentatívne ani na poradách, pri prezentáciách či korešpondencii.

Papier je základ, používajte preto nielen najlepšiu kvalitu, ale aj správny typ papiera pre svoje potreby.

Papier do tlačiarne

Pri výbere papiera by ste mali brať do úvahy typ tlačiarne a gramáž papiera. Pre tlač letákov či prezentácií je lepšie zvoliť kvalitnejší papier s vyššou gramážou. Na všetkých papieroch a fotopapieroch je uvedené, pre aký typ tlačiarne sa hodia. Týmito pokyny by ste sa rozhodne mali riadiť.
Laserové tlačiarne vyžadujú pre kvalitnú tlač hladší povrch papiera
Atramentové tlačiarne naopak drsnejšie textúrované papiere
Na trhu sú dostupné aj univerzálne kancelárske papiere, ktoré sú z hľadiska drsnosti niekde uprostred. Univerzálny kancelársky papier sa hodí pre tlač štandardných dokumentov a má gramáž 80 g/m2.

Kancelársky papier môžeme rozdeliť do niekoľkých tried podľa kvality. Kvalita papiera je podstatná najmä tam, kde sa tlačí vo väčšom množstve. Menej kvalitné papiere totiž spôsobujú vyššiu prašnosť a môžu viesť k poškodeniu tlačiarne.

Aká gramáž papiera je vhodná na aké účely?

Kancelársky papier 75 g/m2 - 80 g/m2
Jedná sa o ľahký papier, ktorý je vhodný na interné dokumenty, kopírovanie alebo viacstranové projekty.

Kancelársky papier 100 g/m2 - 12 g/m2
Táto gramáž papiera je ideálna pre hlavičkové papiere, správy a iné dokumenty, s ktorými bude ďalej manipulované a musia to vydržať.

Kancelársky papier 135 g/m2 - 160 g/m2
Väčšia a odolnejšia gramáž papiera, je skvelá pre životopisy, právne dokumenty alebo iné vysokokvalitné tlačené projekty.

Kancelársky papier 300 g/m2 - 350 g/m2
Jedná sa o odolný papier používaný na vizitky, brožúry, obaly projektov a oznámenia.

Aká belosť papiera je vhodná na aké účely?

Belosť papiera sa udáva v hodnotách CIE a ISO a platí, že čí vyššia je hodnota CIE, tým je papier belší.

169 - 170 CIE
S takto vysokou belosťou dosiahnete prémiovú kvalitu tlače (aj farebnej). Papier s vysokou belosťou sa využíva na reprezentatívne tlačoviny, letáky, katalógy, magazíny a farebnú tlač.

164 - 161 CIE
Papier tejto belosti je vhodný na kancelárske tlačoviny - objednávky, faktúry, dodacie listy a pod. S týmto papierom dosiahnete dobrú tlač aj pri jednoduchej farebnej grafike.

150 - 146 CIE
Papier vhodný pre domácnosti, ale aj kancelárie. Je ideálny na poznámky, e-maily a vyznačuje sa dobrou kvalitou pri čiernobielej tlači.

CIE 42 alebo CIE 150
Recyklované papiere sú naturálne béžové. Sú vhodné do kancelárií a domácností a majú pozitívny dopad na životné prostredie.

Už ste zaslali požiadavku na upozornenie po naskladnení produktu

Kancelársky papier Navigator, A4, 80 g/m², biely, 5 x 500 listov

Už ste zaslali požiadavku na upozornenie po naskladnení produktu

Kancelársky papier Lyreco, A4, 80 g/m², biely, 5 x 500 listov

Pomôcka pri výbere správneho papiera

Zistite, na ktoré parametre sa musíte zamerať a uľahčite si výber papiera pre vašu firmu. Stiahnite si návod na výber správneho papiera.

Kancelársky recyklovaný papier a ekológia

Recyklovaný kancelársky papier
Recyklovaný kancelársky papier
Recyklovaný papier sa vyrába z predtým spracovaných vlákien odpadového papiera. Odpadový papier obsahuje zmes farbív, základných náterov, lepidiel a pigmentov. Pred ďalším použitím je potrebné ho riadne vyčistiť napríklad bielením alebo pridaním lepidla pre podporu vlákien.
Co2 neutrálny papier
CO2 neutrálny papier
Je papier, ktorého uvoľnené CO2 – merané v celom výrobnom reťazci – je kompenzované. To znamená, že podiel vytvoreného CO2 je vyrovnaný náhradnými aktivitami, ktoré CO2 znižujú.
Klimaticko- neutrálny papier
Klimaticko- neutrálny papier
Oxid uhličitý (CO2) je len jedným zo skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatické zmeny, čiže globálne otepľovanie. Ďalšími dôležitými skleníkovými plynmi, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu sú CH4 (metán), N20 (oxid dusný), plyny obsahujúce fluór a O3 (ozón). Klimaticky neutrálny papier je papier, ktorého vplyv všetkých týchto plynov je kompenzovaný.

Kancelársky papier s certifikátom

Trvalo udržateľný výber - Planéta
Produkty v rámci Trvalo udržateľného výberu spoločnosti Lyreco – Planéta, pomáhajú znižovať negatívne environmentálne účinky našich spotrebných a výrobných reťazcov.
Papier s certifikátom FSC®
Papier s certifikátom FSC®
Je papier, ktorý bol vyrobený zodpovedným spôsobom, plne šetrným k životnému prostrediu a k človeku.
certifikát Blue Angel
Certifikát Blue Angel
Pri certifikácií Blue Angel sa berie do úvahy celý životný cyklus výrobku a všetky vplyvy na životné prostredie a zdravie. Je to najstaršia ekologická značka na svete. Zaručuje, že pri výrobe neboli použité nebezpečné chemikálie a bola maximálne obmedzená spotreba vody a energií.
EU Ecolabel
EU Ecolabel
Udeľuje sa produktom, ktoré počas celého životného cyklu spĺňajú vysoké environmentálne normy. Od ťažby surovín až po výrobu, distribúciu a likvidáciu. Kritériá environmentálnej značky EÚ tiež nabádajú spoločnosti, aby vyvíjali produkty, ktoré sú odolné, ľahko sa opravujú, recyklujú a podporujú obehové hospodárstvo.
Vedeli ste, že?
Eucalyptus globulus nie je strom ako každy iný. Vďačíme mu za ekologický papier, ktorý svojimi vlastnosťami konkuruje najkvalitnejším kancelárským papierom. Kvalita a trvalá udržateľnosť sú pre nás dôležité, preto sa spájame s výrobcami, ktorí nielen inovujú a hľadajú ekologické riešenia, ale lesy, odkiaľ čerpajú suroviny, aj trvalo udržiavajú. Škoda, že sa v Kancelárskom papieri Navigator vôňa eukalyptu neuchováva.

Chyby pri uskladňovaní kancelárskeho papiera

Balíky papiera skladujte na paletách, nie priamo na podlahe, zvyšuje sa totiž pravdepodobnosť nasiaknutia vlhkosti.

Papier skladujte na mieste, na ktoré nepôsobia extrémne teploty a vlhkosť.

Balíky papiera nechajte uzatvorené až kým nie sú potrebné v tlačiarni. Ideálne ich nevybaľujte ani z originálneho balenia, v ktorom je zaistená potrebná izolácia.

Teplota v miestnosti, kde je papier skladovaný, ovplyvnuje jeho vlastnosti. Optimálna teplota pre skladovanie papiera je 20 – 25 °C a relatívna vlhkosť 35 – 55 %.
papier

Doplňte si vybavenie vašej kancelárie

Pokiaľ používate pri práci papier, zídu sa vám aj tieto pomôcky/produkty: