We use cookies to improve our services and to make you offers related to your preferences. If you continue browsing, we will consider that you allow us to use them. You can change the settings or get more information on our Terms of use & Cookies Policy.

Close


OK
Close

Error


Lyreco Office & Work Solutions


Dat een bedrijf kan lijden onder slecht leiderschap spreekt voor zich. Maar wist je ook dat de oorzaak vaak te vinden is bij het welzijn van je werknemers? Werknemers zijn de motor van het bedrijf. Als je als leider niet aan hun basisbehoeften voldoet, kunnen ze daar fysiek en mentaal onder lijden. En dat heeft dan weer een duidelijke negatieve invloed op hun productiviteit. De sleutel tot succes? Een gezonde werkomgeving creëren waarin werknemers zich ondersteund voelen. Maar aan welke behoeften moet je dan exact voldoen? En hoe werkt dat in tijden van corona en thuiswerk? Wij zetten de belangrijkste insights op een rij.

ergonomisch thuiskantoor

Managers versus leiders

De productiviteit van werknemers wordt beïnvloed door heel wat externe factoren. Als manager kan je proberen die zo goed mogelijk te controleren. Maar écht het verschil maken, gaat verder dan dat. Als leider kan je je onderscheiden door je ook bewust te zijn van belangrijke interne factoren. Dat wil zeggen dat je naast het uitvoeren van je verplichtingen als manager ook inzet op het welzijn van je werknemers. Kortom: een echte leider zorgt er in de eerste plaats voor dat zijn werknemers niets te kort komen zodat ze hun werk in alle comfort kunnen uitvoeren. Logisch. En toch worden voor de hand liggende oplossingen daarbij vaak over het hoofd gezien.

Voldoen aan de basisbehoeften

Ervoor zorgen dat je werknemers niets te kort komen, kan verschillende vormen aannemen. Je kan zorgen voor een goede work-life balance, opleidingen, koffiepauzes en een goed loonpakket. Maar soms kijk je daarbij nog eenvoudigere behoeften over het hoofd. In zijn behoeftenpiramide verzamelde Maslow alle menselijke behoeften – van de meest fundamentele onderaan tot meer verfijnde behoeften in de top. Volgens zijn theorie is het belangrijk om eerst te voldoen aan de basisbehoeften onderaan: de fysiologische behoeften. Pas als aan die fysieke basisbehoeften voldaan is, heeft het een meerwaarde om ook te voldoen aan andere, meer verfijnde behoeften zoals erkenning en zelfontplooiing.

De piramide van Maslow verzamelt alle types van menselijke behoeften – van de meest fundamentele fysieke behoeften onderaan tot meer verfijnde behoeften in de top. De perfecte handleiding voor jou als leider om te bepalen aan welke behoeften je moet voldoen om het welzijn van je werknemers te verhogen en de productiviteit van de onderneming te boosten. Hou er daarbij wel rekening mee dat het belang en de invulling van de verschillende behoeften heel erg kunnen verschillen per werknemer.

Wat dat te maken heeft met leiderschap? Wel, de theorie van Maslow geldt ook in de context van welzijn op het werk. Want ondanks alle goedbedoelde initiatieven van managers, begint ook dat vaak bij de basis: fysiek comfort en algemene gezondheid. Heel wat studies tonen aan dat opleidingen, psychologische hulp en andere initiatieven die vooral inspelen op behoeften hogerop in de piramide niet voldoende zijn om het welzijn van werknemers te garanderen. Vooral niet als er nog niet voldaan is aan fysieke basisbehoeften zoals comfort en ergonomie.

Welzijn op het werk begint dus bij het fysieke, en dat is een belangrijk inzicht voor leiders. Want het betekent dat je nog zo veel kan proberen om het verschil te maken met opleidingen voor zelfontplooiing: als iemand op een wankele stoel zit of last heeft van zijn nek door een fout afgesteld scherm, zal het weinig effect hebben op de motivatie van de werknemer. Ervoor zorgen dat je werknemers niets tekortkomen, begint dus bij de basis: een gezonde fysieke werkomgeving waarin ze comfortabel kunnen werken.

Maslow

De impact van welzijn op de productiviteit

Als goede leider wil je uiteraard voldoen aan de basisbehoeften van je werknemers. En dat is een goede zaak, want een verbetering van de fysieke werkomstandigheden heeft een positief effect op het fysieke en mentale welzijn van medewerkers. Meer nog: het blijkt één van de grootste onderliggende motivatoren op de werkvloer te zijn. Bovendien weet je als leider als geen ander dat werknemers die zich beter voelen, hun werk beter kunnen uitvoeren. Zo zorgt een verbetering van de fysieke werkomstandigheden dus rechtstreeks voor een boost in de productiviteit van je medewerkers – en het bedrijf. Bovendien tonen studies aan dat werknemers met een gezonde werkomgeving een stuk minder afwezig zijn door ziekte. Win-win, toch?

WIST JE DAT …

Het ziekteverzuim in bedrijven met 30% daalt als de werkplek is ingericht met het oog op gezond werken?

Als leider zorg je voor je medewerkers. Ook in hun thuiskantoor

Tijdens de coronacrisis werken we steeds vaker van thuis uit. Maar de interne behoeften van je medewerkers zijn wel hetzelfde gebleven. Als leider is het jouw verantwoordelijkheid om daarin te voorzien. Zorg dat je medewerkers toegang hebben tot al het nodige materiaal om hun werkplek ergonomisch en comfortabel in te richten en maak duidelijke afspraken over de financiële en praktische verantwoordelijkheden. Als extra motivatie kan je ook bewegings- of stretchsessies voorzien en een gezonde levensstijl promoten. Dat alles zorgt voor een gezondere werkomgeving en een boost in de motivatie van je werknemers – zelfs van thuis uit!

Wat was er eerst?

Een gezonde werkomgeving heeft een positieve invloed op de productiviteit en op het ziekteverzuim. Maar wist je dat het ook een positief effect heeft op hoe je medewerkers je ervaren als leider? Een onderzoek van Danielsson, Wulff en Westerlund uit 2013 toont aan dat de werkomgeving een behoorlijke invloed heeft op de perceptie van het management. Met andere woorden: een gezonde werkomgeving boost niet alleen de productiviteit van je medewerkers, het zorgt er ook voor dat ze je meer appreciëren als leider. Wat op zijn beurt dan weer opnieuw bijdraagt aan de goodwill – voor goede leiders doen medewerkers graag meer moeite – en dus de productiviteit.

The best brands are on Lyreco: