Sådan spredes smitten
Coronavirus er en samlet betegnelse for en stor familie af vira, som varierer lidt. Den nye coronavirus, som blev opdaget i begyndelsen af 2020, er faktisk i familie med normale forkølelsesvira, men den medfører en meget alvorlig og potentiel dødelig luftvejsinfektion, som man kalder for COVID-19.
Undersøgelser har desuden vist, at virussen kan overleve op til et døgn på pap og helt op til tre døgn på plast og rustfrit stål. Derfor er det vigtigt at tage ekstra forholdsregler for at undgå smittespredning – også på arbejdspladsen.
Kort sagt kan virussen kan smitte på to måder: Via såkaldt dråbesmitte eller kontaktsmitte. Dråber spreder sig i luften ved hoste og nys i en afstand på 1-2 meter, hvorfor myndighederne anbefaler at holde to meters afstand til andre mennesker og kollegaer til enhver tid. Den anden smittespredning sker via overflader, som man rører ved. Virus smitter ikke gennem huden, så smitten bliver kun videreført, hvis du først rører ved en overflade med coronavirus og derefter rører dig selv i ansigt, næse, øjne og mund.
Ny hverdag - nye vaner
På landets arbejdspladser skal vi derfor alle til at arbejde på en ny måde, hvor vi sidder længere fra hinanden, er færre i mødelokalerne og rengør kritiske overflader oftere og grundigere. Kun på den måde kan vi stoppe smittespredningen.
Det vigtigste er først at identificere de kritiske overflader, hvilket kan være en svær opgave i sig selv, og derefter iværksatte en plan for kontinuerlig rengøring af overfladerne. Hos Lyreco har vi et hold af hygiejne-specialister ansat, som kan hjælpe dig med at identificere problemerne og hjælpe med de rigtige løsninger.