Välj rätt dokumentförstörare - Lyreco

Så väljer du rätt dokumentförstörare

Att förstöra eller inte förstöra – det är frågan. Svaret är enkelt: Allt som har en signatur, ett kontonummer eller annan konfidentiell information bör förstöras när du inte behöver det längre. Både på kontoret och hemma har dokumentförstörare blivit en absolut nödvändighet för att förebygga att känslig information hamnar i fel händer.

Att välja den bästa dokumentförstöraren för dina behov kan dock vara en förvirrande uppgift. Vår köpguide för dokumentförstörare går igenom det du behöver veta för att kunna avgöra vilken som passar dig och dina behov bäst.

Varför behöver jag en dokumentförstörare?

Känsligt material som hamnar i fel händer kan få ödesdigra konsekvenser – särskilt inom ett företag. Allt från kundinformation till personalens löner riskerar att hamna hos kriminella eller obehöriga om du inte förstör viktiga dokument.

Det är inte bara företagare som behöver vara medvetna om riskerna med att lämna känsligt material oförstört – vem som helst kan få sin personliga information stulen. Kontoutdrag, fakturor, personlig korrespondens, medicinsk information. Om det har ditt namn på är det värt att förstöra.

Vilken är den bästa dokumentförstöraren för mig?

Det kan hända att du blir förvånad över vilket stort utbud av olika typer av dokumentförstörare som existerar, från hemmavarianter till riktigt tunga modeller. Snabbhet, kapacitet, kostnad och säkerhet är alla variabler som bör beaktas innan du börjar strimla – alla maskiner varierar beroende på just ditt behov.

En sak att fundera över är vilken säkerhetsklass du vill att din dokumentförstörare ska ha. Vi har sammanställt en tabell så att du enklare ska kunna se vad varje nivå erbjuder.

SäkerhetsklassUngefärligt antal strimlade delar per A4-arkPassar bäst för
P-136 strimlorEnkla dokument
P-275 strimlorPassar bäst för hemanvändning, vanligt papper
P-3312 partiklarKonfidentiella dokument – svårt att sätta ihop och läsa
P-4421 partiklarKonfidentiella dokument – extremt svårt att sätta ihop
P-52,000 partiklarMycket konfidentiella dokument – nästan omöjligt att stätta ihop
P-66,000 partiklarTopphemliga dokument – t.ex. statlig information
P-715,000 partiklarHögsta säkerhet – Strikt konfidentiella dokument

För att välja rätt dokumentförstörare bör du även ta följande i beaktning:

Uppsamlarens storlek/typ

 • Hur mycket ska du förstöra? Mätt i liter. Ju mer du strimlar, desto större uppsamlare behöver du.

Hur stor kapacitet

 • Kommer du att strimla mycket på en gång? Kapaciteten berättar hur många ark du kan mata in på en gång. Ett litet kontor kan behöva mata in max 10 ark åt gången, medan större företag kan behöva en kapacitet på 50 ark.

Storlek på mataröppningen

 • Vilken pappersstorlek kommer du att strimla? Du kan hitta dokumentförstörare i alla möjliga storlekar, så fundera över vilken som är den maximala pappersstorleken du kommer att behöva strimla innan du gör ett köp.

Vilken data du vill förstöra

 • Är det bara papper du behöver förstöra? Vissa dokumentförstörare hanterar även häftklamrar, gem, och kreditkort, se därför till att kontrollera om modellen du funderar på att köpa kan hantera andra objekt än bara papper.

Rörlighet/mobilitet

 • Kommer du att behöva flytta på din dokumentförstörare? Om du jobbar på ett stort kontor och bara har en dokumentförstörare kan det vara ett bra alternativ att välja en portabel variant.

Garanti

 • Kommer du att använda din dokumentförstörare väldigt mycket? Välj i så fall längre garanti. Det innebär att du skyddar dig mot kostnader om något går fel.
Image
Dokumentförstörare från Fellowes och Lyreco

 

Vilka säkerhetsfunktioner bör min dokumentförstörare ha?

Utöver kapacitet och säkerhetsklass bör du även beakta de övriga säkerhetsaspekterna när du ska köpa en dokumentförstörare. Här är några nyckelfaktorer att titta närmare på.

 • Automatisk start-/stoppfunktion - Den här egenskapen betyder att dokumentförstöraren kommer att börja strimla så fort du matar in papper i den. När du har autostopp stannar maskinen så fort något verkar fastna och kommer inte att försöka strimla vidare förrän trasslet är borta.
 • Backfunktion - Precis som en bil gör backfunktionen att dokumentförstörarens skärblad går baklänges, vilket kan vara särskilt bra när du försöker lösa papperstrassel.
 • Säkerhetsskydd på uppsamlaren - En smart funktion är att säkerhetsskyddet på uppsamlaren stoppar strimlandet när uppsamlaren blir för full.
 • Uppsamlarspärr - Den här funktionen gör så att dokumentförstöraren bara fungerar när uppsamlaren är på plats.
 • Överhettningsskydd - Gör som det låter – så fort dokumentförstöraren blir för varm stängs den av.
 • Säkerhetslås med pinkod - Du kommer endast åt innehållet i uppsamlaren om du anger rätt pinkod. Ett bra sätt att hålla resterna av dina dokument i säkerhet.

Fellowes dokumentförstörare

I Fellowes nya LX-serie erbjuds dokumentförstörare som alla har sina olika egenskaper och fördelar. Vi kommer att presentera tre olika alternativ som kan passa dig beroende på vilka behov som finns och vi delar upp dessa i kategorierna bra, bättre och bäst.

En bra Fellowes-dokumentförstörare  

En bra dokumentförstörare från Fellowes och som kan skära upp till 8 ark åt gången har vi Fellowes Dokumentförstörare LX45. Med en säkerhetsklass på P-4 konfettistrimlar den inte bara konfidentiella dokument utan också både gem, häftklamrar och kreditkort. Tillsammans med en lätthanterlig uppsamlare på 17 liter gör den sig ypperlig i hemmet och för hemmakontoret.

En bättre Fellowes-dokumentförstörare 

I Fellowes nya LX-serie erbjuds också storebror Fellowes Dokumentförstörare LX85 som är snäppet vassare och större. LX85 är i samma säkerhetsklass men kan strimla 12 ark åt gången, en papperskorg på 19 liter samt den patenterade SafeSense®-teknologin som automatiskt stoppar maskinen om fingrar kommer i kontakt med pappersöppningen. Ett perfekt val för lite mindre kontor och för dig som vill ta steget upp från LX45. 

Den bästa Fellowes-dokumentförstöraren

Den bästa och mest kraftfulla dokumentförstöraren från LX-familjen som vi presenterar här är Fellowes Dokumentförstörare LX220 . Du hamnar även här i säkerhetsklass P-4 med partikelstora strimlor, kan förstöra 20 ark åt gången och maskinen har det 100% anti-trassel systemet Jam Proof för att spara tid samt slippa problem. LX220 med mikroskärning använder även Fellowes® patenterade SafeSense®-teknologi som avbryter strimlandet när händer vidrör öppningen. Pappersuppsamlaren har en volym på 30 liter och maskinen strimlar kreditkort, häftklamrar, gem och såklart även papper. Det ultimata valet för det kontor som på regelbunden basis strimlar ett och annat papper om dagarna.

Fellowes 1

          Fellowes LX45

Fellowes 2

            Fellowes LX85

Fellowes 3

          Fellowes LX220

Om dessa varianter inte passar alla dina behov, eller om det är en särskild funktion du är ute efter, är vårt stora utbud av dokumentförstörare ett bra ställe att utforska vidare. Om du lägger stor vikt vid säkerhet, eller behöver skydda företaget mot bedrägeri, är dokumentförstörare av största vikt. För varje känsligt dokument du arkiverar eller sparar så är det förmodligen flera av dessa som du egentligen behöver göra dig av med, och många av dem innehåller personlig eller finansiell information. Som tur är erbjuder dagens dokumentförstörare avancerad säkerhet, vilket betyder att du kan vara tillräckligt försäkrad om att dina dokument förstörs och inte riskerar att sättas ihop igen.

LX Serien Fellowes Dokumentförstörare

Vill du förstöra dina privata och konfidentiella dokument på ett säkert sätt? Ta en titt på vårt utbud av dokumentförstörare och hitta en som passar dina behov redan idag.