Krislåda

Så förbereder du dig för en kris

En kris kan betyda många olika saker och att vara förbered kan vara avgörande för att säkerhetsställa din och andras säkerhet. Kriser kan komma i former av strömavbrott, väderkatastrofer eller andra händelser som påverkar din vardag. Privatpersoner och företag som är väl förberedda för en kris spelar en avgörande roll i att bygga ett stabilt och motståndskraftigt samhälle, speciellt under oförutsedda händelser. Genom att proaktivt vidta åtgärder för beredskap kan ni säkerställa ert företags fortlevnad och driftkontinuitet, samt uppfylla eventuella kundavtal eller andra skyldigheter.

Kriser kommer utan förvarning

När du minst anar det kan den slå till och då gäller det att veta vad du ska göra och ta vägen. Reflektera och planera därför över hur du kan säkerhetsställa värme, mat, vatten, information och hur du kan hjälpa andra i en krissituation. Kolla också upp vart närmsta skyddsrum finns i din närhet för att snabbt kunna navigera dit vid behov. För att vara krisredo ska du kunna klara dig i upp till en vecka på egen hand och utan hjälp, därför gäller det att planera och tänka till för hur den ekvationen ska gå ihop.

2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. Broschyren gav värdefull information kring hur vi kan bli bättre förberedda på följderna av till exempel allvarliga olyckor, extremt väder eller militära konflikter samt praktiska tips för hemberedskap. Läs mer på MSB:s hemsida.

Den avgörande beredskapslådan

För att klara dig i minst 7 dagar utan vatten, elektricitet och hjälp utifrån rekommenderas det att du förbereder dig genom att packa en bredskapslåda med nödvändigheter. Lådan bör innehålla följande:

  • Vatten och mat: Fyll på dunkar med vatten, räkna med minst 3 liter vatten/dag för en vuxen person. Packa konserver, torr mat, energibars med mera. Glöm inte tallrikar, glas, bestick och muggar för att underlätta vid mat- och vattenintag.
  • Stormkök och bränsle: För att kunna tillaga varm mat och värma vatten.
  • Kommunikationsutrustning: En vevradio är viktigt för att hålla dig uppdaterad om aktuella händelser. Inkludera även laddade powerbanks för att kunna ladda mobiltelefoner och annan elektronik.
  • Första hjälpen-kit: Är avgörande om olyckan skulle vara framme med förband, gasbindor, medicinsk tejp, plåster och så vidare. Även medicin och värktabletter är bra att få med i sin låda som komplement.
  • Värme och belysning: Att hålla värmen är extremt viktigt. Packa därför varma kläder, filtar, sovsäckar och värmeljus samt tändstickor. Glöm inte heller en gasol, fotogen eller oljelampa med bränsle. En ficklampa är också att rekommendera för att lysa upp i mörkret och med extra batterier därtill.
  • Hygienartiklar: För att fortsätta hålla hygienen är exempelvis våtservetter, handsprit, blöjor, mensskydd och plastpåsar bra att packa ned. Glöm inte heller tandborste och tandkräm.
  • Kontanter: Skulle de elektroniska betalningsmetoderna sluta fungera är det en fördel att ha tillgång till kontanter som du kan handla med.

Utöver dessa punkter kan varje enskild beredskapslådas innehåll skilja sig från hem till hem och från företag till företag. Vad just din innehåller är helt upp till dig och vilka behov som du har. Se till att just dina behov är tillgodosedda för bästa tänkbara hjälp vid en eventuell kris.

Förbered dig för en kris med oss på Lyreco

Något litet kan betyda allt och vi står redo att förse dig med just det som du behöver för att klara en eventuell kris. Förbered dig tillsammans med oss på Lyreco redan idag!