byggmax logotyp

Kundcase Byggmax

Byggmax AB

Byggmax Group består av Byggmax, Buildor och Skånska Byggvaror. Byggmax har etablerat en stark position på den nordiska gör-det-själv-marknaden och har en konstant tillväxt. Antalet anställda är ca 1200 personer och omsättningen för 2020 var dryga 6,8 miljarder SEK.

Uppdragsbeskrivning

Byggmax och Lyreco inledde en dialog under 2018 då Byggmax sökte en leverantör som kunde hjälpa till att effektivisera inköpen av bl.a. personalkläder som då var unikt producerade för Byggmax med konsekvenser som ekonomisk lageransvar för Byggmax och leveransproblem när storlekar tog slut hos leverantör.

Under 2019 skulle dessutom Byggmax genomgå en re-branding som bl.a. resulterade i en helt ny logotyp – även detta ett arbete som krävde en leverantör med stor förståelse för processen och med förmågan att supportera Byggmax med framtagande av produkter med nya profilen men även fasa ut befintliga produkter och minimera kassation.

Lyrecos lösning

Lyrecos lösning för att stötta Byggmax bygger på olika delar av vårt totala erbjudande. Vi tog fram en helt ny kollektion med personalkläder som bygger på print-on-demand; plaggen förädlas alltså vid order och det innebär en större flexibilitet och avsevärt lägre ekonomisk risk för Byggmax men tillför en högre leveranssäkerhet. Ett nytt sortiment med profilprodukter adderades samt ett antal expoprodukter som används frekvent i Byggmax butiker.

All handel sker digitalt i Byggmax egna webportal som Lyreco tillhandahåller. En positiv synergi är att Byggmax i samma portal beställer andra produktkategorier ur Lyrecos lagersortiment inom kontorsmateriel, städutrustning m.m. Resultatet är att Byggmax har lyckats reducera antalet leverantörer och sina kostnader samt att det är enkelt för beställarna med one-stop-shop.

gula produkter med byggmax logotyp

Samarbetet med Lyreco gäller i de nordiska länderna och sortimentet är så gott som identiskt oavsett land. Tack vare en nordisk KAM hos Lyreco så koordineras länderna på ett effektivt sätt.

Under 2021 låg mycket fokus i vårt samarbete på att hjälpa Byggmax att minska CO2-utsläpp och generellt miljöarbete med anpassning av sortiment som en central del. Här kom Lyrecos miljöprogram Easy on The Planet in och Byggmax utnyttjade Lyrecos olika verktyg för att uppnå sina mål, både inom hållbarhet och ekonomiska besparingar. Ett konkret resultat är en miljöbonus som incitament för Byggmax att undvika small orders och därmed spara på miljön genom onödiga frakter.

Läs om fler kundcase