Cleaning office

Hoe maak je een frisse start op kantoor?

 

Nu de vaccinatietrein op volle vaart rijdt, mogen we hopelijk binnenkort weer alle collega’s in het bedrijf verwelkomen.

Geef hen een frisse start en verwelkom ze met een netjes opgeruimde en hygiënisch gepoetste werkruimte. Het is niet alleen een wettelijke verplichting in het kader van de covid-voorschriften; een onhygiënische werkomgeving kan ook voor gezondheidsklachten zorgen. Het is ook gewoon veel leuker en efficiënter werken in een propere kantoorruimte.

Tijd dus voor een grote schoonmaak! We geven je alvast enkele aandachtspunten en tips waarmee je zelf aan de slag kan of die een inspiratiebron kunnen zijn voor de briefing naar je poetshulp en/of collega’s. En, met de super doeltreffende poetsmiddelen van Lyreco is deze klus zo geklaard! Op onze website vind je een ruim aanbod schoonmaakmaterialen en -producten van de beste merken én onze eigen Lyreco schoonmaakmiddelen. Deze blinken uit in een ongeziene prijs-kwaliteitverhouding én zijn bovendien milieuvriendelijk!

COVID virus keyboard office

1. Bureau, toetsenbord, pc-scherm en smartphone

Laten we beginnen met centrum van alle activiteit: je bureau en de zaken die je dagelijks gebruikt: je laptop of pc en je smartphone of werktelefoon. Niets wordt op kantoor intensiever gebruikt dan deze gebruiksvoorwerpen. En toch geven bijzonder weinig mensen deze zaken regelmatig een goede reinigingsbeurt.

Een broeihaard van bacteriën

Wist je dat er op een bureau gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril? Aan ons bureau zitten we 8 uur per dag en onze smartphone hebben we de hele dag in de hand én velen nemen hem overal mee naartoe (tot op het toilet). Hetzelfde geldt voor ons toetsenbord. Op een toetsenbord zitten ongeveer 16 miljoen microben, jawel 16 miljoen! Een snelle lunch aan je pc, kruimels tussen de toetsen van je klavier of plakkerige toetsen na het eten van je vieruurtje. Herkenbaar? Hoog tijd om deze dagelijkse werkmiddelen een grondige poetsbeurt te geven!

Een schoon toetsenbord in drie stappen:

 

  1. Verwijder alle viezigheid tussen je toetsen
    Draai eerst even je toetsenbord ondersteboven en tik er zachtjes op. Je zal zien dat er al heel wat vuil uitvalt. Je kan ook gebruik maken van een (Lyreco) perslucht spuitbus of een speciale mini-stofzuiger om alle kruimels en huidschilfers tussen je toetsen te verwijderen.
     
  2. Bevochtig een reinigingsstaafje en veeg hiermee elke toets schoon
    Super handig zijn de Lyreco reinigingsstaafjes met flexibele kop. Besproei het staafje met de Lyreco reiniger voor computerapparatuur of dep het in ontsmettingsalcohol en veeg hiermee tussen alle toetsen. De bovenkant van je toetsen kan je schoonvegen met een (Lyreco) reinigingsdoekje of licht vochtige doek (niet té nat anders loopt het vocht in je toetsenbord).
     
  3. Veeg de rest van je toetsenbord schoon met een vochtige doek
    Let op dat je doek niet té nat is en niet pluist. Deze grondige schoonmaakbeurt doe je best minimaal één keer per maand. Daarnaast kan je elke dag je toetsenbord even schoonvegen. Dat is twee minuten werk en je vermijdt dat je toetsenbord een haard van bacteriën wordt. Voorzie hiervoor voor alle medewerkers een doos met speciale vochtige reinigingsdoekjes of een speciale reiniger en een doos tissues.
Cleaning desk

Aan de slag met je bureau

Je PC-scherm en smartphone kan je reinigen met de speciale Lyreco spray voor reiniging van computerschermen. Gebruik deze in combinatie met de Lyreco zachte reinigingsdoekjes.

Veeg je bureaublad schoon met een natte doek en antibacterieel middel en vergeet niet ook in je kasten en schuiven en onder en achter je bureau en bureaukasten te poetsen. Dit zijn plaatsen die ware stofnesten herbergen. Hetzelfde geldt voor je bureaustoel, een verzamelplaats van stof, huidschilfers, schimmels en bacteriën. Maak dus ook je bureaustoel grondig schoon!

Tot slot veeg je de vloer schoon met een vloerreiniger nadat je hem eerst grondig hebt gestofzuigd.

Nog enkele tips:

  1. Wist je dat het regelmatig gebruik van niet-ecologische schoonmaakmiddelen even schadelijk is voor de gezondheid als roken? Schoonmaken met irriterende of corrosieve reinigingsmiddelen verhoogt de kans op ademhalings- en longproblemen. Kies je voor de Lyreco schoonmaakproducten, dan heb je de garantie van een mens- en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. En om te vermijden dat je onnodig veel schoonmaakproducten moet aanschaffen, is de Lyreco multi-purpose cleaner de ideale oplossing.

    Dit ecologisch en geconcentreerd reinigingsproduct is geschikt voor alle waterbestendige en harde oppervlakten en laat geen residu achter. Naspoelen hoeft niet waardoor je water en tijd bespaart! Eén dop (20 ml) in een emmer water volstaat. Je kan ook 500 ml water in een sproeifles gieten en hieraan 1 dop Lyreco allesreiniger toevoegen. Of maak het je gemakkelijk met de gebruiksklare Lyreco sprays. Spuit de reiniger vervolgens enkele keren op beide zijden van een microvezeldoek voor een schitterend resultaat. Bij hardnekkige vlekken kan je de reiniger rechtstreeks op de vlek spuiten en er met een doek over gaan.
     
  2. Voorzie op elke afdeling een desinfectiespray en dispenser met poetsroldoek voor het reinigen van de eigen werkplek. Zo kan iedere medewerker zijn/haar werkplek hygiënisch proper houden.  
     
  3. Zorg ervoor dat de afvalbakken elke dag geledigd worden en regelmatig worden gereinigd en voorzien van een afvalzak. Overvolle, vuile afvalbakken zijn een broeihaard van schimmels en bacteriën. Voorzie ook voldoende prullenbakken; wanneer men te ver moet lopen naar de prullenmand of afvalbak, blijft het afval vaker rondslingeren op bureau.
     
  4. Een bureau dat vol ligt met stapels papieren, mappen, enz. verzamelt veel meer bacteriën en schimmels. Een extra reden dus om het principe van ‘clean desk’ in te voeren op het bedrijf. Het zorgt elke dag voor een frisse start en de poetshulp kan na de werkuren makkelijker alles schoonmaken.  
Office copy machine

2. De gemeenschappelijke toestellen

Naast individuele gebruiksvoorwerpen zijn er op kantoor tal van gemeenschappelijke toestellen. Denk maar aan het kopieertoestel of de koffieautomaat. Het kopieertoestel is met gemiddeld 300 aanrakingen per dag één van de grootste bacterieverspreiders op kantoor. Hetzelfde geldt voor de koffieautomaat of waterkoker. Reinig deze toestellen dagelijks grondig met een reinigingsproduct.

Tip 1: Zorg dat er bij elk apparaat een desinfectiespray en tissues aanwezig zijn zodat dit na gebruik kan gedesinfecteerd worden.

Tip 2: kleef een transparante antibacteriële folie over de aanraaktoetsen waardoor virussen en bacteriën niet kunnen overleven.

3. De gemeenschappelijke ruimtes

Een derde belangrijk aandachtspunt zijn de gemeenschappelijke ruimtes zoals de receptie- en vergaderruimte en de koffiehoek of kantine.

Keuken/kantine/koffiehoek

  • Geef alle tafels, stoelen, kasten en het aanrecht een grondige poetsbeurt. Denk ook aan alle keukenapparaten, de deurklinkenlichtknoppen en de handvaten van de kasten en de vaatwasmachine.
  • Geef eens een grondige poetsbeurt aan de vaatwasmachine. Maak de filter schoon en laat de machine op de heetste temperatuur draaien met een vaatwasmachinereiniger. Veeg ook de randen aan de binnenzijde van de vaatwasmachine schoon, deze zijn een broeihaard van bacteriën!
  • Maak alle kasten leeg en zet alle servies en bestek in de vaatwasmachine. Vaak worden de koffiekopjes maar vluchtig afgespoeld en zo terug in de kast geplaatst.
  • Maak er een gewoonte van om alle kopjes en borden meteen na gebruik in de vaatwasser te plaatsen en zorg ervoor dat alle medewerkers deze regel strikt navolgen.
  • Geef de koelkast een grondige poetsbeurt en doe dit minstens twee keer per maand, zeker als hier meerdere collega’s hun etenswaren bewaren. Controleer ook minimaal één keer in de week of er geen spullen over de datum in de koelkast liggen. Je wil namelijk geen schimmels in de koelkast waar je je lunch in bewaart.
  • Stofzuig iedere dag de keuken en alle plaatsen waar er wordt gegeten. Zet het moppen van de vloer minstens tweemaal per week op de agenda.
  • Zorg ervoor dat er geen etensresten blijven liggen en de afvalbakken dagelijks worden geledigd. Gebruik bij voorkeur afgesloten afvalemmers. Zo geef je ongewilde insecten en muizen geen kans.
  • Zet op elke tafel desinfectiespray en tissues zodat voor en na elk gebruik de tafel gedesinfecteerd kan worden. Zorg dat er ook desinfectiespray aanwezig is op het keukenblok voor het reinigen van de keukenapparatuur.

Meetingroom/flexdesks:

Geef de vergaderzaal eens een grondige poetsbeurt en verplicht het reinigen van de tafel en stoel, voor en na gebruik. Desinfectiespray en tissues of microbiële wipes moeten hiervoor worden voorzien in elke vergaderzaal en op elke flexdesk.

Tip:

  • In het kader van de covid-hygiënevoorschriften wordt aangeraden opzetstukken te gebruiken op deurklinken zodat de deur met de pols in plaats van met de hand geopend kan worden. Een alternatief is deze inte tapen met een antimicrobiële film waarop microben niet kunnen overleven.
  • Voorzie op verschillende plaatsen op kantoor waar geen water voorhanden is desinfecterende handgel en vul deze regelmatig aan.
Cleaning washroom

4. De toiletten

Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 41 uur per jaar op het toilet spenderen en dat we het toilet ook vaak gebruiken voor minder voor de hand liggende doeleinden…. Zo gebruikt gemiddeld 24% van de werknemers het toilet om te bellen en gaat 19% naar het toilet om een berichtje te sturen of om zich even af te zonderen. Nog een belangrijk weetje: 93% van de vrouwen wast de handen na een toiletbezoek en 85% van de mannen…  

Het hoeft dus geen betoog dat een goede hygiëne in de toiletten cruciaal is en de werknemers dienen gewezen te worden op het naleven van de hygiënevoorschriften (zoals handen wassen na toiletbezoek).

Zorg ervoor dat de toiletten dagelijks worden gepoetst en geef de toiletruimtes maandelijks eens een grondige poetsbeurt. Voorzie in de toiletten steeds voldoende handzeep en wegwerpdoekjes om de handen af te drogen. Warme lucht drogers verspreiden de bacteriën en worden bijgevolg afgeraden.

Een vuile werkruimte  = een ongezonde werkruimte

Een niet-hygiënische werkomgeving verhoogt niet alleen het risico op coronabesmetting, het kan ook leiden tot gezondheidsklachten zoals:

  • Geïrriteerde ogen
  • Irritaties aan de luchtwegen en zelfs longinfecties
  • Verkoudheden
  • Vermoeidheid
  • Allergieën

Een grondige lenteschoonmaak heeft dus een directe impact op het ziekteverzuim.

Vele handen maken licht werk!

Zet de hygiënevoorschriften op papier en motiveer je collega’s om ook hun steentje bij te dragen.  Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, maar als iedereen zijn of haar werkplek netjes houdt  en gebruikte kopjes meteen in de vaatwasser zet, dan is iedereen gelukkig. Maak samen met collega’s een schema op wie wat doet en wanneer. Zo kan je de poetshulp een handje helpen en kunnen jullie met een paar simpele afspraken je werkruimte schoon houden. Aan de slag!

Meer over hygiëne op de werkvloer