Bata Enduro veiligheidsschoenen

Nieuwe collectie Bata Enduro veiligheidsschoenen


 
 

Sportschoenen zijn vaak de oorzaak van voetproblemen en voetgerelateerde lichamelijke klachten. Meer en meer werknemers ervaren voetgerelateerde klachten. Dat is verontrustend, vooral omdat deze klachten zich op steeds jongere leeftijd openbaren. Oorzaak: het dagelijks dragen van sportschoenen.

De meeste sportschoenen hebben een banaanvormige zool waardoor de voet wringt in een onnatuurlijke positie. Deze constructie is oorspronkelijk bedoeld voor explosieve sporten waarbij je binnen een korte tijdsspanne veel springt en accelereert. Draag je vaak sportschoenen, dan is de kans groot dat je voetproblemen en voetgerelateerde lichamelijke klachten krijgt aan de knie, heup, nek en rug. Het is een klacht die vandaag de dag steeds vaker klinkt: veel dragers van sportschoenen ervaren pijn in hun voeten of elders in het lichaam.

Schoenen die je dagelijks draagt, zeker in een veeleisende werkomgeving, vragen om een volstrekt andere ondersteuning dan die van sportschoenen.

Ludo Guldentops
Area Sales Manager Bata Industrials

“Een leest dient vooral de natuurlijke loopbeweging en afrol van je voeten te ondersteunen. Op deze visie is onze Bata Enduro veiligheidsschoen gebaseerd, waarvan de verbeterde versie vanaf eind mei beschikbaar is. Deze is nóg beter toegesneden op het natuurlijke looppatroon van de voeten, die daardoor fit en gezond blijven.”

Bata Enduro veiligheidsschoenen

Samenwerking met biomechanisch onderzoeker Terje Haugaa

De complexe gewrichts-, pees- en spierbeweging van een voet in actie, is vanaf de introductie van de Bata Enduro leidend geweest voor het ontwerp. In samenwerking met de Noorse biomechanisch onderzoeker Terje Haugaa heeft Bata jaren geleden de Bata Walkline® ontwikkeld. Een biomechanisch systeem dat de loopbeweging optimaal ondersteunt en de natuurlijke afwikkeling van de voet volgt. Ludo Guldentops: “Bata gebruikt een rechte leest die de voet vrijheid geeft om natuurlijk te bewegen en niet in een bepaalde positie wringt zoals bij een banaanvormige sportschoen. Het resultaat is een werkschoen die leidt tot substantieel minder ziekteverzuim.” 

“In Nederland heeft een op de drie werknemers in de industrie structurele klachten door het dragen van sportschoenen”, vult Ludo Guldentops verder aan. “Veel mensen hebben pijn en functioneren niet meer optimaal. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn: van oplopend ziekteverzuim tot extra kosten voor symptoombestrijding door fysiotherapie.”

Walkline® 3.0 

In de nieuwe Bata Enduro collectie is het volgen van het natuurlijke looppatroon op alle aspecten verbeterd. Het zijn vooral de met elkaar verbonden en verbeterde technologieën zoals het Easy Rolling System®, Tunnel System®, Heel Lock Support® en Twist Zone die de Walkline® 3.0-technologie naar een hoger niveau tillen. 

Daarnaast is de opbouw en de structuur van de loopzool volledig geënt op een correcte ergonomische afwikkeling. De zool is als het ware ‘gebroken’ op strategische plaatsen zodat de spieren en de pezen van de voet en de rest van het lichaam gezond blijven functioneren met een minimum aan inspanning.

Het resultaat is formidabel: minder ontstekingen, minder belasting op gewrichten en spieren, betere doorbloeding, minder warmte in de schoenen en meer comfort. Bij de nieuwe Bata Enduro ligt de focus niet enkel op veiligheid, maar zeker ook op de gezondheid en het welzijn voor de werknemer.

easy rolling system

Easy Rolling System®

Easy Rolling betekent niets anders dan een soepele overgang van hiel naar teen. De boogvorm begint met een ronde hiel die zorgt voor de juiste start van het afrollen van de voet. De verhoogde voorkant zorgt ervoor dat de schoen nauwelijks hoeft te buigen bij voltooiing van het looppatroon. Hierdoor bespaar je energie en verminder je de druk van de schacht op de voorvoet net achter de neus.

Heel lock system

Heel Lock Support®

Om de Heel Lock Support te optimaliseren, is in de schacht de juiste hoek van de veterspanning over de wreef ontworpen. Het zorgt voor een stevige plaatsing van hiel en voet in de schoen, waardoor Walkline® 3.0 optimaal wordt ondersteund. De stabiliteit van de voet wordt verbeterd waardoor ziektebeelden ter hoogte van de hiel en de middenvoet worden voorkomen.

Tunnel system

Tunnel System®

Het verbeterde Tunnel System® ligt dieper in de hak, is smaller en optimaliseert zo het grondcontact. Het systeem zorgt ook voor extra schokabsorptie tijdens het lopen en als de voet wordt opgetild, neemt de hiel moeiteloos zijn oorspronkelijke vorm weer aan, wat zorgt voor een energieteruggave die de loopcyclus een subtiele boost geeft.

Bovendien helpt het systeem bij de automatisch goede plaatsing van de voet. Het smallere gedeelte naast het tunnelsysteem op de buitenzool kantelt de voet en tilt de middenvoet op om de druk op de plantaire boog te verlichten. Door het correct afwikkelen van de schoen, kan je bepaalde ontstekingen in de middenvoet tot wel 50% verminderen.

Bata Enduro veiligheidsschoenen

Middenvoet ondersteuning

In de Bata Enduro S3-modellen is een stalen antiperforatieplaat met ergonomische eigenschappen geplaatst die voorkomt dat scherpe voorwerpen de zool binnendringen. Hij geeft steun aan de voetboog en stabiliseert de middenvoet ter bevordering van het natuurlijke looppatroon. Bij modellen met een composiet antiperforatielaag zorgt een ergonomische ondersteuning voor een brug tussen de hiel en de voorvoet, waardoor buigen wordt voorkomen en de voetstabiliteit behouden blijft.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bata.

Meer over veiligheidsschoenen