working in the sun ppe safety

Hoe kan je veilig werken in de zon?

 

VEILIG WERKEN IN DE ZON

Zon en hitte houden gezondheidsrisico’s in voor alle werknemers die buiten werken. Het risico op uitdroging, zonnesteek, zonnebrand, een hitteberoerte, een verhoogd risico op huidkanker, … Als werkgever sta je in voor de veiligheid van je werknemers en ben je verplicht bescherming te bieden tegen deze risico’s.

Met de heetste zomermaanden voor de deur is een hitte-actieplan een absolute aanrader. Je garandeert hiermee de veiligheid en gezondheid van je werknemers én geeft blijk van waardering voor hun werk. Resultaat: gelukkige én loyale werknemers die ook in de hete zomermaanden veilig én gezond kunnen blijven werken.

Nog geen concreet hitte-actieplan? We geven je alvast enkele praktische tips en informatie waarmee je aan de slag kan! 

1. Respecteer de betreffende arbeidswetgeving en CAO’s

Volgens artikel 6.1 van de Arbowet mag de temperatuur geen schade veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Als dat door omstandigheden toch dreigt te gebeuren, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen aanbieden. Als dat niet helpt, wordt de duur van de arbeid beperkt of wordt de arbeid voldoende vaak afgewisseld door een tijdelijk verblijf op een plaats waar geen gevaar meer is voor schade aan de gezondheid.

Aangezien de werkgever verplicht is tot 'goed werkgeverschap' betekent dit dat hij moet zorgen dat de werkomstandigheden draaglijk zijn: ook als de temperaturen niet direct schadelijk zijn voor de gezondheid. (Bron)

PPE working in the sun safety

CAO Bouw & Infra

Naast de geldende arbeidswetgeving worden de rechten en plichten van werkgevers en werknemers vastgelegd in CAO’s.

De CAO Bouw & Infra schrijft enkele maatregelen voor om hittestress bij werknemers te voorkomen, zoals:

  • beschutten van de werkplek;
  • extra pauzes en/of aanpassen van de werktijden;
  • aangepaste kleding;
  • beschikbaar stellen van koelvesten;
  • zorgen dat voldoende koel drinkwater beschikbaar is.

2. Hou de thermische omgevingsfactoren op de werf nauwlettend in het oog

Bekijk voor elke werflocatie de weervoorspelling en het actuele weer en neem in functie hiervan de nodige maatregelen. CNV Weerverlet is een handige app die aangeeft welk risico de werknemer loopt bij buitenwerk. Adviseer je werknemers om deze app te downloaden; het zorgt voor de nodige bewustwording over de risico’s van werken in hoge temperaturen.

Google Play Store   Apple App Store 

drinking PPE safety

3. Waak erover dat je werknemers voldoende drinken

Hydrateren is de beste remedie tegen uitdroging. Het risico op flauwtes – wat erg gevaarlijk is tijdens het werk – neemt sterk toe bij uitdroging. Motiveer je werknemers om voldoende te drinken, minstens 2 tot 4 liter per dag. Trakteer tijdens de warme zomerdagen de werkmannen op gratis dorstlessende drank, een gebaar dat zeker zal gesmaakt worden!

Bestel je drankvoorraad eenvoudig samen met je andere benodigdheden op de Lyreco website. Je vindt er een ruime keuze aan mineraalwater en gevitaminiseerd mineraalwater aan interessante prijzen.

4. Voorzie zonnebrandcrème

Naast de Dakdekkers-sector is nu ook in de nieuwste CAO voor de Bouw & Infra aandacht voor bescherming tegen de gevaren van hitte en zon. Werkgevers worden in de nieuwe CAO verplicht om zonnebrandcrème op de bouwwerf te verstrekken en werknemers dienen de ter beschikking gestelde zonnecrème ook gebruiken.

Het NCvB schaart huidkanker onder de beroepsziektes. Want buitenwerkers staan tenslotte tijdens hun werk bloot aan een overmatige dosis ultraviolette straling van zonlicht. Zij lopen daardoor maar liefst vier tot vijfmaal meer risico op huidkanker dan mensen die binnen werken.

In de Lyreco webshop vind je UV-lotion met SPF 50 voor professioneel gebruik in tubes of wanddispenser (conform wettelijke voorschriften en voorzien van veiligheidsinformatie). 

Hoeveel bouwvakkers huidkanker oplopen door hun werk, is niet bekend. Tenminste, niet in Nederland. Want Nederland houdt daarover nog geen cijfers bij. Onze oosterburen doen dat wel. In Duitsland is huidkanker sinds 2015 erkend als officiële beroepsziekte. Sindsdien registreert men het aantal werkenden dat huidkanker oploopt en hun aantal is zorgwekkend gestegen. Met zo’n 3000 diagnoses per jaar is het daar inmiddels beroepsziekte nummer twee.

In Nederland zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht hun werknemers te beschermen tegen risico’s. En daar valt uv-straling zeker onder. Maar hoe en met welke middelen bedrijven dat moeten aanpakken, vermeldt de Arbowet niet.

PPE safety sun

5. Voorzie beschermingskleding

De juiste werkkleding draagt bij aan meer comfort en veiligheid in warme werkomstandigheden.  In de Lyreco PBM-catalogus vind je UV-beschermende kleding, brillen, hoofdbescherming en verkoelende vesten en helmliners. Met de steeds warmer wordende zomers is de aankoop van deze beschermende kleding een slimme investering in de gezondheid én de productiviteit van je werknemers!

6. Pas het werkschema en uurroosters aan

Pas bij extreme hitte het werkschema aan. Soms kan het heel simpel. Door bijvoorbeeld te kijken waar de zon op welk moment op een gebouw staat, zodat je daar de werkzaamheden op aanpast. Voeg wat meer pauzes in, vooral op het warmste van de dag. Begin de werkdag vroeger, zodat je werknemers vroeger kunnen stoppen. Overwerk is bij extreme hitte absoluut te vermijden!

PPE safety shade

7. Zorg voor schaduw op de werf

Bekijk de mogelijkheden om zonnebescherming aan te brengen op de werf.

Scherm bijvoorbeeld de steiger af met doeken zodat je werknemers niet in de volle zon moeten werken.

8. Gebruik je gezond verstand

Met wat gezond boerenverstand en de nodige goodwill kom je al een heel eind ! Zie de geldende wetgeving dan ook niet als een last maar als een leidraad en een investering in de gezondheid, het welzijn én de productiviteit van je werknemers. Bovendien help je zo een werkcultuur te creëren waarbij zelfzorg de norm is en wordt toegejuicht door alle collega’s.

Advies nodig?

De veiligheid-experts van Lyreco staan voor je klaar en kunnen in een (online)adviesgesprek toelichten welke producten het best geschikt zijn om je werknemers te beschermen tegen de risico’s van werken bij hitte. Bel 088 60 32 001 of stuur een mail naar customer.nl@lyreco.com voor een vrijblijvende afspraak.

TIP: Leden van Bouwend Nederland genieten van een partnerkorting op alle producten uit de Lyreco PBM-catalogus. Vraag je voordeel aan en profiteer meteen van de korting!

Meer over veiligheid op de werkvloer