Communicatie 3M

Hoe belangrijk is communicatie in de bouw?

 

In bepaalde situaties kan het een uitdaging zijn om een gehoorbeschermer te vinden die werknemers zowel helpt te beschermen tegen gevaarlijke geluiden als hen in staat te stellen de cruciale geluiden te horen die nodig zijn om hun werk veilig en productief uit te voeren.

Bouwplaatsen zijn luidruchtig. En ze kunnen toch vaak relatief stil zijn. Geluiden en situaties kunnen zeer snel veranderen en zelden worden bouwvakkers elke dag gedurende dezelfde tijd blootgesteld aan hetzelfde geluidsniveau. Bovendien zijn bouwplaatsen vaak zeer drukke plaatsen met grote voertuigen en materieel die over de werklocatie rijden. Werknemers worden uitgedaagd om alert te blijven op hun omgeving en tegelijkertijd te blijven communiceren hun collega's.

Gehoorbescherming

Te veel gehoorbescherming?

Vanwege de extreme geluidsniveaus verstrekken veiligheidsmanagers hun werknemers soms conventionele passieve oordoppen en gehoorkappen met een hoge Single Number Rating (SNR). Hoewel deze gehoorbeschermers een effectieve manier kunnen zijn om de blootstelling aan gevaarlijk geluid te verminderen, bieden ze dezelfde mate van geluidsreductie, ongeacht het niveau van het omgevingsgeluid. Dus als het geluid afneemt, dan hebben werknemers mogelijk meer geluidsreductie dan nodig is, wat kan leiden tot isolatie met te veel bescherming. Te veel bescherming treedt op wanneer gehoorbeschermers geluiden verminderen tot ver onder wat als gevaarlijk wordt beschouwd en kunnen het vermogen van de drager beperken om belangrijke en/of noodgeluiden te detecteren of spraak te verstaan die cruciaal is voor het veilig uitvoeren van het werk. Dit kan extra veiligheidsrisico's met zich meebrengen die mogelijk ernstige gevolgen kunnen hebben.

Werknemers dragen gehoorbeschermers dan vaak slecht, zodat ze omgevingsbewustzijn kunnen behouden om de onhoorbaarheid van belangrijke geluiden te compenseren. Deze praktijk kan leiden tot onvoldoende bescherming, wat kan leiden tot gehoorverlies. Het verkeerd of onregelmatig dragen van HPD's, zelfs voor een korte periode, kan de effectiviteit verminderen en leiden tot een hoger risico op permanent gehoorverlies door lawaai. 

Gehoorbescherming

E-book geluid en communicatie in de bouw

Meer weten over omgaan met lawaai in de bouw? Download het e-book over geluid en communicatie.

Communicatieheadsets 3M

3M Communicatieheadsets

Geavanceerde gehoorbescherming en communicatieoplossingen, zoals 3M™ PELTOR™ beschermings- en communicatieoplossingen, behoren tot de meest innovatieve manieren om bouwvakkers te helpen die werken in zeer dynamische geluidsomgevingen. De gehoorbescherming van deze elektronische of actieve apparaten is hetzelfde als die van hun tegenhangers met passieve gehoorbeschermers, maar deze familie van geavanceerde producten biedt extra mogelijkheden om werknemers te helpen met verstaanbaarheid en communicatie op het werk.

3M Peltor ws alert

NIEUW WS Alert XPV Communicatieheadset

De toekomst van zelfopladen op zonne-energie is werkelijkheid geworden... De gehoorbeschermingsheadset die zichzelf oplaad op zonne-energie. Klik hier voor meer informatie.

Gehoorbescherming

Meer weten over de bouw en wat 3M hiervoor kan betekenen?

Meer over gehoorbescherming