Beeldschermbril_blauwlicht

Beeldschermbril – De bril voor achter de computer

 

We besteden namelijk niet alleen 8 uur op het werk achter een beeldscherm. We wisselen continu van apparaten (smartphone, laptop, beeldscherm, TV, projectieschermen etc.). Zelfs voor het slapen gaan, checken we vaak nog even het laatste nieuws, social media of onze inbox. Het feit dat onze ogen soms meer dan 8 uur op een dag kijken naar een scherm en daardoor enorm veel blauw licht te verduren krijgen, kun je je misschien wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je ogen. Daarnaast kan je een verkeerde zithouding aannemen waar klachten uit kunnen ontstaan. In dit artikel leggen we meer uit over wat de gevolgen kunnen zijn en wat je kunt doen om dat te voorkomen door gebruik te maken van een beeldschermbril.

Beeldschermbril_blauwlicht

Wat is blauw licht?

Er bestaan 2 soorten blauw licht, namelijk: natuurlijk blauw licht ook wel blauw turquoise licht genoemd en kunstmatig blauw licht, ofwel blauwviolet licht. Het natuurlijke blauwe licht is voor het grootste deel afkomstig van de zon. Dit blauwe turquoise licht zorgt ervoor dat de hemel vanaf aarde gezien blauw lijkt. Het regelt onze biologische klok en daarmee ook ons slaapritme en het geeft het verschil aan tussen de dag en de nacht.

Kunstmatig blauwviolet licht is het licht wat voortvloeit uit beeldschermen: smartphone, laptop, computer, TV, projectieschermen etc. Dit kunstmatige blauwe licht is veel sterker en bevat meer energie waardoor dit bij lange blootstelling schadelijk is voor je ogen.

Wat zijn de gevolgen van te lange blootstelling aan blauw licht door beeldschermwerk en hoe beschermt een computerbril je ogen?

Er zit een aantal risico’s aan langdurige blootstelling van blauw licht waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht.

Verstoorde slaap

Het is zo dat voortdurende blootstelling aan blauw licht ervoor zorgt dat de aanmaak van melatonine wordt geremd. Melatonine is een stof in je hersenen die ervoor moet zorgen dat je slaperig wordt. Door te lange blootstelling aan blauw licht (met name in de avond) wordt het slaapritme verstoord omdat er niet voldoende Melatonine kan worden aangemaakt. Hierdoor kan je moeilijker in slaap vallen, slaap je minder en word je niet uitgerust wakker.

Netvliesveroudering

In de meest ernstige gevallen kan blauw licht (net zoals UV-licht overigens) je netvlies aantasten. Dit kan leiden tot ontstekingen van het oogbindvlies en/of het hoornvlies.

Fysieke en psychische klachten

Naast het feit dat blootstelling aan blauw licht de slaapcyclus verstoort, kan langdurige blootstelling door beeldschermwerk ook zorgen voor klachten als:

Vermoeide ogen

Geïrriteerde ogen

Nek- en schouderpijn

Dichtbij – waziger zien

Rugpijn

Rode ogen

Hoofdpijn

Pijnlijke ogen

Stekende pijn

Brandende ogen

Droge ogen

Last van schermschittering

Moeite met kijken in de verte

Duizeligheid

Tranende ogen

Concentratieproblemen

Tabel 1 – mogelijke klachten. Bron: (Ipsos, 2014) 

Hoe kunnen onze beeldschermbrillen je helpen?

Een beeldschermbril is een bril die speciaal is gemaakt voor tijdens het gebruik van een beeldscherm, ongeacht of dit een smartphone, laptop, tablet, etc. is. Draag je al een bril (of lenzen)? Dan wordt een beeldschermbril op sterkte speciaal voor jou op maat gemaakt. Onze vakkundige opticiens houden bij het aanmeten rekening met de werkafstand en de werkhouding bij het kijken en lezen van een beeldscherm. Ook wordt gekeken of het statisch werk achter een bureau betreft of dat je de beeldschermbril ook tijdens bijvoorbeeld vergaderingen wilt dragen om op een projector te kunnen kijken of tijdens een rondgang door de fabriek waar ook steeds vaker gebruik wordt gemaakt van beeldschermen. Dit bepaalt namelijk het type glas en zelfs de manier waarop de glazen in het montuur worden gezet. Onze opticiens nemen al deze aspecten mee in de samenstelling van jouw perfecte beeldschermbril.

De voordelen van een beeldschermbril op sterkte

Het feit dat de glazen van een beeldschermbril op maat worden gemaakt, geeft je een aantal voordelen:

Je ogen hoeven zich minder in te spannen

Doordat de glazen van de bril op maat zijn gemaakt en precies afgestemd zijn op jouw ogen, hoeven je ogen minder inspanning te verrichten waardoor ze minder snel vermoeid raken.

Krijg een juiste werkhouding

Veel mensen klagen over nek, rug- en schouderklachten bij langdurig beeldschermwerk. Door gebruik te maken van een beeldschermbril op maat kan je (een deel) van deze klachten verminderen en/of elimineren. Doordat de glazen van deze bril op sterkte worden gemaakt, zal je de juiste houding moeten aannemen om jouw beeldscherm scherp te kunnen zien. Zo kan de bril er als het ware voor zorgen dat je automatisch een juiste werkhouding aanneemt.

Ervaar je extreme lichamelijke klachten door jouw werkhouding dan is het gebruik van een beeldschermbril in combinatie met het juist instellen van jouw bureau en stoel zeer raadzaam. Informeer hiernaar bij jouw Lyreco contactpersoon.

Beeldschermbrillen_manvoorcomputer

Beeldscherm bril zonder sterkte

Voor mensen die een bril op sterkte nodig hebben, worden de glazen dus op maat gemaakt. Dat betekent echter niet dat er geen oplossing is voor mensen die van zichzelf geen sterkte nodig hebben. Naast de beeldschermbril op sterkte, is er namelijk ook de beeldschermbril zonder sterkte. In sommige gevallen wordt hierbij ook uitgebreid gekeken naar de werkafstand en de lichaamshouding tijdens het beeldschermwerk. En of de drager continu aan een bureau achter een beeldscherm werkt of bijvoorbeeld regelmatig deelneemt aan vergaderingen of geregeld een rondgang door de fabriek doet.
Ook in de beeldschermbril zonder sterkte kan een blauwlichtfilter worden aangebracht om o.a. de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te remmen en je ogen te beschermen tegen langdurige blootstelling aan blauwviolet licht.

Rode_man_ESM

Gebruik maken van de Employee Safety Manager (ESM) voor beeldschermbrillen

De Employee Safety Manager is een online bestel- en registratieplatform waar op individueel niveau wordt geregistreerd welke PBM zijn aangeschaft (zo ook voor een beeldschermbril), wanneer deze aan vervanging toe is en wat de voorwaarden van jouw organisatie zijn. Door het gebruik van een bril en door aantasting van o.a. UV-straling, wordt de coating van de lenzen(glazen) aangetast. Daarnaast kunnen jouw ogen met de jaren verslechteren. Om deze redenen raden wij aan om de bril na 3 jaar te vervangen. Door alles is in één overzicht te zien via de ESM, weet je precies wanneer er een nieuwe bril moeten worden aangemeten!

Verder lezen