Ergonomie

Een ergonomische werkplek in 7 stappen


 
 

We willen allemaal gezond, gelukkig en efficiënt zijn op het werk. Goede ergonomie is één van de beste manieren om hier als werkgever bij te helpen. Een sterke ergonomische cultuur verbetert de prestaties, gezondheid en productiviteit, en vermindert verzuim en werkgerelateerde letsels.

1. Organiseer ergonomische training

Zorg dat iedereen weet hoe een gezonde werkplek eruitziet. Workshops met experts helpen om een goede lichaamshouding aan te leren en werkplekken ergonomisch in te richten. Kennis over de juiste zithouding en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen is essentieel.

Ergonomie

2. Laat een werkplekonderzoek doen

Een werkplekonderzoek brengt snel ergonomische problemen aan het licht en helpt bij het verbeteren van de werkomgeving. Met een professionele analyse zorg je ervoor dat je werknemers optimaal kunnen werken, in een goede houding en met de juiste hulpmiddelen.

3. Investeer in ergonomische uitrusting

Investeer in verstelbare bureaus, monitorarmen, rugsteunen, polssteunen en voetensteunen. Deze aanpassingen helpen om werkplekken te optimaliseren voor individuele behoeften en ondersteunen een gezonde werkhouding.

 

4. Stimuleer een goede werkhouding

Stimuleer werknemers om regelmatig hun zithouding te controleren. Ondersteun de rug, houd het beeldscherm op ooghoogte, en zorg dat de ellebogen dicht bij het lichaam blijven. Een goede houding vermindert de kans op letsel en bevordert comfort.

Juiste werkhouding
Stretching

5. Moedig bewegingspauzes aan

Stuur aan op regelmatige bewegingspauzes om de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen. Korte activiteiten zoals wandelen of stretchen tijdens de werkdag zijn enorm belangrijk voor de gezondheid.

6. Bied ruimte voor open communicatie

Creëer een omgeving waarin werknemers vrijuit kunnen praten over ergonomische problemen. Het vragen van feedback helpt bij het identificeren van verbeterpunten en versterkt de ergonomische cultuur.

 

7. Maak een ergonomisch beleid

Maak ergonomie een onderdeel van het bedrijfsbeleid. Goede ergonomische praktijken verhogen de veiligheid, verminderen de kans op ongelukken en verbeteren de algehele werkomgeving.

Voetsteun

Ons aanbod

Door deze stappen te volgen, maak je van ergonomie een prioriteit op de werkplek. Dit zorgt voor gezondere, productievere en meer tevreden werknemers. Wat op zijn beurt het succes van de organisatie bevordert. Begin vandaag nog en zie het verschil!

Meer over ergonomie