EU PEF SMALL

Ympäristöjalanjälki: Lyreco edistää läpinäkyvyyttä ekologisuudessa

lyreco-EU-product-environmental-footprint.png

Ympäristöjalanjälki: Lyreco edistää läpinäkyvyyttä ekologisuudessa

Lyreco tukee Euroopan komission pyrkimyksiä olemalla ensimmäinen työpaikkatarviketoimittaja, joka testaa oman tuotemerkin tuotteet käyttämällä EU:n tuoteympäristön jalanjäljen (EU PEF) menetelmää. Se on vertaileva arviointi tuotteiden ympäristöjalanjäljen laskemiseksi; arvioinnissa otetaan huomioon tuotteen elinkaaren kaikki vaiheet raaka-aineiden valmistuksesta tuotteen elinkaaren loppuun.

Euroopan komissio hyväksyi menetelmän huhtikuussa 2018. Menetelmä luo yhtenäisen merkintätavan, joka auttaa loppukäyttäjiä tekemään ostopäätöksensä paitsi hinnan, myös tuotteiden ekologisten vaikutusten perusteella. Tämä on jo kauan odotettu uudistus, joka yhtenäistää yli 400:n olemassa olevan ympäristömerkin ”vihreän viidakon”.

Lyreco julkaisee tänään pesuainevalikoimansa arvioinnin tulokset  ja ilmoittaa samalla menetelmän käyttöönotosta kaikille omille tuotemerkeilleen: värikasetit, kirjoitus- ja tulostustuotteet, paperit, muistikirjat jne. Tämä edustaa noin 40 tuoteperhettä, joiden toimittajat ovat sitoutunut toimittamaan PEF-tuloksensa keskipitkällä aikavälillä.

environment-impact.png

EU PEF:n myötä Lyreco ottaa vastuullisen kumppanin roolin saavuttaakseen kaksi tavoitetta:

-välittää tarvittavat tiedot PEF:n käyttöönottamiseksi kaikilla teollisuudenaloilla

-muuttaa esteitä ja teollisuuden vastarintaa, jotka voivat hidastaa EU:n PEF-asetuksen täytäntöönpanoa.

“Uskomme, että PEF on paras ratkaisu tuotteiden ympäristöjalanjäljen vähentämiseen ja kuluttajien odottaman läpinäkyvyyden tarjoamiseen. Mittaaminen on oleellinen askel ympäristövaikutusten vähentämisessä. Olemme tietoisia tämän lähestymistavan taloudellisista ja teollisista haasteista, mutta meidän on uskallettava kyseenalaistaa toimintamme ratkaisuja tarvitsevien ympäristöhaasteiden edessä”, sanoo Lyreco-konsernin laatujohtaja Nasser Kahil.

Lyreco tulee käyttämään Euroopan johtavan työpaikkatarviketoimittajan asemaansa sitouttaakseen kaikki tavarantoimittajansa PEF-menetelmään ennen kuin siitä tulee lakisääteistä.

“Vähennämme jo kuljetuskalustomme, pakkaustemme ja logistiikkaamme ympäristövaikutuksia niin paljon kuin mahdollista, mutta jos haluamme varmistaa sitoutumisemme, meidän on saatava myös tavaroiden valmistajat tähän mukaan. Tämä on vastuumme Euroopan suurimpana työpaikkatarvikkeiden toimittajana,” hän toteaa.

 

Yhteenveto tuotteen ympäristöjalanjäljestä (EU PEF)

PEF on monikriteerinen arviointimenetelmä, jonka tarkoituksena on laskea tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikuttavuuden taso niiden koko elinkaaren ajan raaka-aineista kierrätykseen, pakkaamiseen ja toimittamiseen.

PEF arvioi 16 kriteeriä, kuten luonnonvarojen ehtyminen, ilmastomuutos, vedenkulutus, rehevöityminen ja ihmisten terveyteen kohdistuvat vaikutukset. PEF:n tunnistaa elementit, joilla on korkeat ympäristövaikutukset ja tavat löytää vaihtoehtoja niiden vähentämiseksi. PEF on vertailuanalyysimenetelmä, joka vertaa tuotteen tai palvelun ympäristövaikuttavuuden tasoa markkinoiden keskimääräiseen vastaavaan.

Euroopan komissio esitteli kiertotalouteen kannustavan PEF-menetelmän tehtyään yhteistyötä 260 valmistajan, 2000 sidosryhmäläisen ja 5000 osallistujan kanssa. Tavoitteena on ottaa menetelmä käyttöön eurooppalaisena direktiivinä ja siten helpottaa kuluttajien ymmärrystä tuotteiden ekologisista vaikutuksista.

lyreco-ekologisuus-1-1024x633.jpg

Lyrecon yhteistyökumppanit: YUKAN ja Ernst & Young

 

PEF-menetelmää mitataan Yukanin kehittämällä ratkaisulla, joka on ensimmäinen digitaalinen alusta tuotteiden ympäristöjalanjäljen arvioimiseksi verkossa. Menetelmällä on Ernst & Young:in, luotettavan, kolmannen osapuolen vahvistus.

Lyreco-konserni:

Lyreco-konserni on johtava eurooppalainen ja maailmanlaajuisesti kolmanneksi suurin työpaikkatarvikkeiden ja -palvelujen toimittaja. Tytäryhtiöitä on 25 maassa ja kumppaniverkoston avulla katetaan 42 maata. Konsernin 2,2 miljardin euron liikevaihto ja tulos syntyvät läheisestä kumppanuudesta asiakkaiden kanssa, erinomaisesta logistiikasta ja koko 9000 hengen henkilöstön sitoutumisesta yhteiseen tavoitteeseen: ”Olla helpottamassa asiakkaan arkea työpaikalla.”

Lyrecon laatujohtajan Nasser Kahilin johdolla Lyreco on ollut mukana Euroopan komission käynnistämässä EU PEF -hankkeessa vuodesta 2015.

Youtube-kanava
LinkedIn

Jos haluatte lisätietoja tai jos haluatte haastatella Nasser Kahilia, olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä alla mainittuihin lehdistökontakteihin.

Lehdistökontaktit:

Linka International, PR Agency
55, Rue de la Boétie – 75008, Paris – France

Natalia Fernandez
e. n.fernandez@linka-int.com
t. +33 6 71 28 39 05

Siham Morchid
e. s.morchid@linka-int.com
t. +33 6 71 10 60 86