Pinja-min.jpg

Taksvärkkipäivä on nuorelle mahdollisuus vaikuttaa

Meillä Lyrecolla on ollut ilo saada tänäkin keväänä seuraksemme tulevaisuuden työvoimaa taksvärkkipäivää viettävien nuorten muodossa. Taksvärkki eli päivätyökeräys tarkoittaa ensisijaisesti peruskoulun yläluokilla vuosittain järjestettävää päivää, jolloin koululaiset tekevät yhden päivän ajan töitä ja lahjoittavat palkaksi saamansa summan hyväntekeväisyyteen. Taksvärkkikeräyksiä järjestävät useat eri hyväntekeväisyysjärjestöt.

Työpäivän aikana nuoret ovat päässeet osallistumaan monipuolisiin työtehtäviin markkinointiosastollamme, IT-tiimissämme sekä logistiikkatoiminnoissamme. Pinja Viinikainen, 12, on yksi taksvärkkipäivää tänä keväänä Lyrecolla viettäneistä nuorista ja kyselimme häneltä taksvärkkipäivän tunnelmia:

vlcsnap-2019-05-20-12h55m24s503.png

– Olin kuullut isältäni jo etukäteen millaisia työtehtäviä pääsen tekemään ja olin todella innoissani, sillä sosiaalinen media ja sisällöntuottaminen ovat minua kiinnostavia aiheita. Molemmat vanhempani ovat Lyrecolla töissä ja olen osallistunut useamman kerran vuosittain järjestettävään Lapsi mukaan töihin –päivään, joten yritys on minulle tuttu. Kiinnostavinta oli, kun kyselin lyrecolaisilta, miksi he tykkäävät työskennellä täällä. Monista vastauksista välittyi vahva yhteishenki ja että työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää. Minulle jäi siitä hyvä tunne.

Pinja osallistui päivän aikana kanssamme mm. videokuvauksiin sosiaalista mediaa varten sekä blogin kirjoittamiseen. Hän oli mukana sekä suunnitteluvaiheissa että toteutuksissa.

– Työpäivä kului nopeasti, eikä tuntunut lainkaan raskaalta. Työt eivät tuntuneet myöskään niin paljoa ”työltä”, koska emme istuneet tietokoneen ääressä työskentelemässä. Seuraan tubettajia ja olen tehnyt nuorempana itsekin youtube-videoita, silti aluksi kameran edessä jännitti todella paljon, koska olin siinä yksin. Sain Stellalta (Digital Manager) paljon hyviä ohjeita, jotka auttoivat rentoutumaan ja onnistumaan paremmin. Pian kaikki tuntuikin jo paljon luontevammalta.

Työelämässä on meneillään muutoksia ja uusia työskentelytapoja kehitellään koko ajan. Vaikka 2006-syntyneiden ikäluokalla kestää vielä useita vuosia ennen kuin he astuvat varsinaisesti työelämään, tulee murros jo ilmi keskusteluissa Pinjan kanssa.

vlcsnap-2019-05-20-12h56m19s040.png

-Toimistotilat Lyrecolla näyttävät mielestäni viihtyisiltä, kodinomaisilta. Täällä ei ole liian jäykkää ja monet ovat kertoneet, että heillä on mahdollisuus vaihdella päivän aikana työtilaa eri tarpeiden mukaan. Se on minusta hyvä juttu ja toivon, että itsekin työelämään astuessani en olisi sidottu johonkin tiettyyn työpisteeseen tai työtapaan.

Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että perinteinen kahdeksasta-neljään työ ei ole se mitä tavoittelen. Toivon työltäni tulevaisuudessa joustavuutta ja vaihtelua, satunnaiset työmatkat olisivat myös kiinnostava lisä työhön! Kesätöihin aion hakea heti, kun olen riittävän vanha.

Taksvärkkipäivään osallistuneiden nuorten koulut toteuttavat keräyksen tällä kertaa yhteistyössä WWF:n kanssa. Saadut varat ohjataan arktisten merialueiden ja Itämeren uhanalaisen luonnon hyväksi.

– Taksvärkkipäivä on nuorelle hyvä ja helppo tapa osallistua yhteiskuntavastuun kantamiseen. Työelämään on myös hyvä päästä tutustumaan jo varhaisessa vaiheessa. Mielestäni meille

kuudesluokkalaisille taksvärkkipäivä ei ole kuitenkaan vielä sopiva. Uskon, että yläasteella olevat nuoret ovat valmiimpia ja he saavat taksvärkistä enemmän irti.

Taksvärkkipäivän ajatus on hieno. Vaikka jokainen meistä osallistujista kerääkin vain melko pienen summan, niin yhdessä potti kasvaa isoksi. Uskon, että rahasummasta on todella apua. Eläinten hyvinvointi on lähellä sydäntäni ja siihen liittyvät avustuskohteet ovat minulle mielekkäitä. Itämeren suojelu koskettaa meitä kaikkia ja Saimaannorppa olisi tärkeää saada säilymään myös jälkipolville.

Remote video URL
Remote video URL
Krista.png

 

 

Krista Vallinrinne

OFFICE ENABLER