Risto-Wolin.jpg

Riston tarina

Riston tavattuaan tilanteen muistaa varmasti. Hän on pidetty ja arvostettu niin läheisten ja ystävien kuin työtovereidenkin keskuudessa, eikä syyttä. Ristolla on mieletön karisma ja intoa uhkuva positiivinen energia, jota hän säteilee ympärilleen.

Pysäyttävät uutiset

Syksyllä 2020 läheiset ja työtoverit huolestuivat, kun tuo tavallisesti intoa puhkuva mies oli silmin nähden väsynyt ja vailla entistä tarmoaan. Risto oli vielä tuohon aikaan valitettavasti niitä miehiä, jotka kaihtavat lääkäriin menoa viimeiseen saakka. Kuitenkin olon aina vain heikentyessä Risto viimein hellitti ja kävi työterveyden vastaanotolla – ja hyvä niin.

Lääkäri passitti Riston syksyn mittaan lukuisiin testeihin, joista ei heti paljastunut mitään. Viimeisten testien tulokset tulivat maanantaina 14.12.2020, jolloin Riston maailma pysähtyi. Hänelle oli todettu akuutti sekamuotoinen leukemia, eli verisyöpä.

Kahden kuukauden eristys

Risto eristettiin, koska mitään riskiä koronan tai edes perusflunssan tarttumisesta ei voinut ottaa. Pidempään eristyksessä eläminen on raskasta terveellekin ihmiselle, ja Risto joutui kärsimään siitä 61 päivää.

Induktiohoidot aloitettiin välittömästi. Ne olivat niin rankkoja, ettei Riston keho kestänyt. Hoidoista aiheutui vakavia sivuvaikutuksia, kuten munuaisvaurio, eteisvärinää, verenmyrkytys ja kaksi aivoinfarktia. Pahimmassa vaiheessa Risto oli tajuttomana kaksi viikkoa, jolloin hänen perheensä kutsuttiin jo antamaan jäähyväiset. Kuin ihmeen kaupalla Risto kuitenkin heräsi tajuttomuudestaan. Ei ollut vielä hänen aikansa lähteä.

Parhaissa mahdollisissa käsissä

Suomen syöpähoito on maailman kärkeä ja hoitohenkilöstö on maailman huippua, kuten Ristokin on saanut kokea. Hän on saanut erinomaista hoitoa ja ensimmäisenä Suomessa jopa erikoisluvan uuteen amerikkalaiseen syöpälääkkeeseen. Hyvän kuntonsa ansiosta Risto hyväksyttiin myös allogeeniselle kantasolusiirtolistalle, ja lisäksi hän on mukana kokeellisessa hoitoprojektissa.

Hoitohenkilöstö on ollut ammattitaitoisuutensa lisäksi myös empaattista ja myötäelävää. Risto muistaa edelleen sen päivän, kun hänet tuotiin teholta takaisin osastolle 22 kg kevyempänä kuin lähtiessään. Hoitava lääkäri tuli tapaamaan häntä, ja molemmille tunteellisen hetken jälkeen lääkäri pahoitteli ”epäammattimaisuuttaan”. Turhaan pahoitteli, sillä Ristolle hetki oli tärkeä.

Kiitos Meilahden kolmiosairaalan hematologian osaston 7A henkilökunnalle

Syöpähoidot jatkuivat osastolla ja kuntoutus alkoi. Kuntoutus paransi Riston vointia päivä päivältä, ja helmikuun 2021 lopussa hän pääsi vihdoin kotihoitoon. Risto kävi pari kuukautta kotoa käsin tiputushoidoissa sairaalassa, kunnes toukokuussa arki helpotti tiputushoidon korvanneen, suun kautta otettavan lääkkeen muodossa.

Kaikista koettelemuksistaan raskaimmaksi Risto nostaa henkisen jaksamisen ja jatkuvasti rintaa painavan pelon ja epävarmuuden tulevaisuudesta. Läheisten tuen avullakin on ihminen tällaisissa tilanteissa viime kädessä yksin tunteidensa kanssa. Onneksi nykyään syövän hoito-ohjelmaan kuuluu kehon lisäksi myös mielenterveyden hoito. Voimaa ovat antaneet myös läheisten ja ystävien sekä työtovereiden tuki ja myötäeläminen.

3-2.jpg

Uusi arvomaailma

Ennen sairastumistaan Risto oli työnarkomaani. Työ on edelleen hänelle tärkeä osa elämää ja onnistuu viemään ajatukset pois sairaudesta. Elämän tärkeysjärjestyksessä työn edelle ovat kuitenkin kiilanneet ihmiset: niin perhe ja ystävät kuin myös Risto itse.

Hänelle on kirkastunut, ettei elämä ole itsestäänselvyys, vaan kaikki voi muuttua hetkessä. Asiat ovat isossa kuvassa niin kauan hyvin, kun olemme läheistemme kanssa terveitä. Kaikki muu on toisarvoista

Remote video URL

Syöpä koskettaa meitä kaikkia

Kaikki eivät halua puhua julkisesti sairauksistaan, mutta Risto on valinnut avoimuuden. Esimerkiksi meille työtovereille kerrottiin pysäyttävät uutiset heti. Risto haluaa jakaa tarinansa, koska syöpä ei saa olla tabu. Syöpä koskettaa meitä kaikkia joko henkilökohtaisesti, lähimmäisten ja työtovereiden kautta, sillä jopa joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä.

Ihmiset arastelevat usein syöpäsairaan ihmisen kohtaamista, mutta aivan turhaan. Arastelu on luonnollisesti ymmärrettävää, mutta Riston viesti on seuraava: ole rohkea ja kohtaa sairas henkilö arjessa aivan normaalisti.

Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että yhä useampi selviää syövästä. Voit auttaa esimerkiksi tukemalla Syöpäsäätiön arvokasta tutkimustyötä.

Risto-_golf.jpg

Golf kannattelee

Risto on intohimoinen golffari, ja kesällä 2021 hän palasi kentille intoa uhkuen. Pelatessaan hän unohtaa sairauden ja sen mukanaan tuoman pelon ja epätietoisuuden. Syöpä on viheliäinen kiusankappale, jonka seuraavista liikkeistä ei voida tietää etukäteen. Taistelu ei olekaan vielä ohi, vaan syöpähoidot jatkuvat. Tällä hetkellä asiat ovat kuitenkin hyvin, ja se on tärkeintä.

Toivottakaamme siis Ristolle pitkää pelikautta ja vaivattomia swingejä!

Heli-circle.png

 

 

 

Heli Setälä

MARKETING DIRECTOR