roosa

Kun syövästä tulee osa elämää

 

Kun syöpä tulee, elämä muuttuu. Ei vain sairastuneen kohdalla vaan laajasti myös hänen läheistensä elämä. Alkuun tulee järkytys, ehkä myös voimattomuus. Ajan kanssa myös tämän sairauden oppii hyväksymään, oppii elämään sen kanssa. Arki jatkuu sairastumisesta huolimatta.

Suuret kysymykset
Syöpädiagnoosi nostaa pintaan kysymykset: miksi juuri minä, paranenko, mitä, jos en parane? Suomalainen syövänhoito on maailman huippuluokkaa ja nykyisin yhä useampi paranee. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa, päinvastoin. Tietoa syövästä ja syöpähoidoista on onneksi saatavana runsaasti.

roosa

Jokainen kohtaa syövän omalla tavallaan

Jokainen meistä kohtaa syövän omalla tavallamme ja jokainen tapa on oikea. On tavallista, että tunteiden vuoristoradassa vaihtelevat pelko, epätoivo, viha, suru ja masennus. On tärkeää, että antaa omille tunteille tilaa uuden tuntemattoman äärellä.

Läheisten on myös hyvä ymmärtää, että joku haluaa puhua – ja paljon. Toinen haluaa miettiä ja käsitellä tapahtunutta itsekseen, omassa rauhassa. Läheisten rooli on tässä antaa tukensa juuri halutulla tavalla, keskustellen tai hiljaa läsnä ollen.

Kaksi tarinaa – sama viesti sairastuneen kohtaamiseen

Olemme edellisinä vuosina kertoneet blogeissamme kahden lyrecolaisen, Helin ja Riston tarinan. Molempien viesti läheisille, ystäville ja työtovereille on sama:

”Läheisille/ystäville annan neuvoksi, että ole läsnä ja ota yhteyttä ja kysy, voinko auttaa käymällä vaikkapa kaupassa. Vaikka sairastunut ei jaksaisi olla sosiaalinen, niin hän tietää, että olet hänen tukenaan. Älä ajattele, että en nyt viitsi häiritä – se on ennemmin pakenemista kohdata sairastunut.”

”Ihmiset arastelevat usein syöpäsairaan ihmisen kohtaamista, mutta aivan turhaan. Arastelu on luonnollisesti ymmärrettävää, mutta minun viestini on seuraava: ole rohkea ja kohtaa sairas henkilö arjessa aivan normaalisti.”

roosa

Sairastuneen vinkki – näin voit auttaa

”Toiveeni aivan kaikille on, että osallistumalla Roosa nauha -kampanjaan tuet syöpätutkimusta ja sitä kautta autat edelleen parantamaan hoitoja ja hoitojen jälkeistä elämää.”

”Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että yhä useampi selviää syövästä. Voit auttaa esimerkiksi tukemalla Syöpäsäätiön arvokasta tutkimustyötä.”

riston tarina

Lue blogi 

 

 

Remote video URL
lahjoita
osallistu

 

Eeppo-bio.png

 

 

Eeppo Haukka

MARKETING AND COMMUNICATIONS MANAGER