facemask_1

Kasvomaskit: Missä ja miten niitä käytetään?

Teollisuudessa ja terveydenhuollossa kasvosuojat ovat olleet olennainen osa toimintaa jo pitkään. Nykyisen poikkeustilanteen myötä niiden merkitys korostuu jokapäiväisessä elämässämme. Miten mikäkin maski suojaa? Entä mitä niiden oikeanlaisessa käytössä pitää ottaa huomioon?
Viime viikkoina kasvomaskeista on tullut huomion keskipiste. Maailmalla ja Suomessakin vallitsevat erityiset olosuhteet ovat herättäneet paljon keskustelua maskien käytön tarpeellisuudesta, hyödyistä ja erilaisten suojaintyyppien ominaisuuksista sekä käyttökohteista. Vaikka kasvosuojien käyttö jokapäiväisessä elämässä on ollut harvinaista, monilla toimialoilla ne ovat olennainen osa turvallista työntekoa: niitä käytetään etenkin teollisuudessa tai toimialoilla, joilla hygienia on oltava korkealla tasolla, esimerkiksi terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa. Näiden toimijoiden käyttämät kasvosuojat voidaan karkeasti jaotella kahteen ryhmään: hygieniamaskit ja hengityssuojaimet.

surgeon_1

Suu-nenäsuoja: suojaa pisaroilta

Suu-nenäsuojalla tarkoitetaan kirurgista maskia, jota käytetään laajalti terveydenhuollossa. Terveydenhuollon käyttämät puolimaskit koostuvat yhdestä tai useammasta kerroksesta paperia tai kuitukangasta ja maski pysyy paikoillaan joko korvien tai pään taakse asetettavilla lenkeillä. Suu-nenäsuojan tarkoitus on suodattaa bakteereja, ja se vähentää ilmaan pääsevien taudinaiheuttajien eli pisaratartuntaa aiheuttavien hiukkasten määrää. 

Taudinaiheuttajia vapautuu ilmaan etenkin puhuessamme, yskiessämme, aivastaessamme ja niistäessämme. Tämän hetkisen tiedon mukaan suu-nenäsuoja ei suojaa muilta ihmisiltä saatavilta viruksilta, sillä se ei ole tarpeeksi tiivis.

Oikeanlainen käyttö: Suu-nenäsuojan on peitettävä suu, nenä ja leuka ja sen on oltava suoraan vasten kasvoja. Maskia ei pidä kosketella käytön aikana.

Ota huomioon: Suu-nenäsuoja on yleensä kertakäyttöinen, eikä sitä voi käyttää useaan kertaan. Se on hävitettävä asianmukaisesti käytön jälkeen.

Käyttötarkoitus: Suu-nenäsuoja suojaa muita. Se estää sinulta erittyviä pisaroita leviämästä ilmaan, kun niistät, aivastat, yskit tai puhut.

Yleisohjeet: Pese kätesi perusteellisesti (vähintään 30 sekunnin ajan) aina ennen maskin asettamista kasvoillesi sekä heti sen jälkeen, kun olet poistanut maskin kasvoiltasi ja hävittänyt sen.

Hengityssuojaimet: suojaavat pölyä, savua, aerosolia ja viruksia vastaan

Hengityssuojaimilla tarkoitetaan hiukkasia suodattavia puolinaamareita ja ne voidaan jakaa kolmeen suojausluokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3. Luokittelusta riippuen ne tarjoavat suojan pölyä, savua ja nestemäisiä hiukkasia eli aerosolia vastaan. Sen sijaan höyryiltä tai kaasuilta ne eivät suojaa. Lyhenne FFP tarkoittaa ”Filtering Face Piece” eli vapaasti käännettynä suodattava kasvo-osa.

FFP3 on korkein luokitus ja se tarjoaa parhaan suojan hiukkasilta sekä ilman epäpuhtauksilta. FFP3-suojausluokan hengityksensuojaimia käytetään yleisesti kemianteollisuudessa, kun taas FFP2-suojausluokan suojaimia käytetään paljon metalli- ja kaivosaloilla. FFP1-suojausluokan hengityssuojaimet soveltuvat käyttöön altistuttaessa myrkyttömälle pölylle tai aerosolille.

Hengityssuojaimet ovat merkittävässä roolissa myös terveydenhuoltoalalla. Tehokasta viruksilta suojautumista varten tarvitaan vähintään FFP2-suojausluokan hengityssuojain. FFP3-luokan hengityssuojain puolestaan tulee tarpeeseen lääkäreille ja hoitajille, kun he altistuvat viruksille – esimerkiksi koronaviruspotilaita tutkiessaan ja hoitaessaan.

Oikeanlainen käyttö: Suojaimen on peitettävä suu, nenä ja leuka. Hengityssuojaimen on oltava suoraan kasvoja vasten, ja se on säädettävä mukailemaan kasvonmuotoja.

Ota huomioon: Kasvojen karvoitus (esim. parta tai viikset) voi vaikuttaa hengityssuojaimen istuvuuteen ja siten heikentää suojaimen tehoa.

Käyttötarkoitus: Hengityssuojaimet tarjoavat suojaa pölyä, savua ja nestemäisiä hiukkasia vastaan. FFP2- ja FFP3-suojausluokan hengityssuojaimet suojaavat käyttäjäänsä myös viruksilta. Ne on tarkoitettu pääosin terveydenhuollon ammattikäyttöön.

Yleisohjeet: Pese kätesi perusteellisesti (vähintään 30 sekunnin ajan) aina ennen maskin asettamista kasvoillesi sekä heti sen jälkeen, kun olet poistanut maskin kasvoiltasi ja hävittänyt sen.

Suu-nenäsuojia ja hengityssuojaimia on markkinoilla useita erilaisia malleja ja merkkejä. Myös niiden oikeanlainen käyttö, puhdistus, säilytys ja hävittäminen vaihtelevat. Siksi on tärkeää perehtyä huolellisesti tuotteen käyttöohjeisiin aina ennen käyttöönottoa.

Krista.png

 

Krista Vallinrinne

OFFICE ENABLER

 

kirsi-bio.png

 

Kirsi Lumisalmi

CONTENT MANAGER